Руски бизнесмени искали да купят ЦУМ за музей на православието

Ларго, Министерски съвет, ЦУМ

© Цветелина Белутова

Ларго, Министерски съвет, ЦУМРуски бизнесмени предлагат да купят сградата на ЦУМ в София и да направят там Музей на православието, съобщи "Фокус". По данни на агенцията предложението, подписано от известни руски предприемачи и културни дейци, е отправено към собственика на сградата Георги Гергов. Самият Гергов нито потвърдил, нито отрекъл информацията.


В писмото се посочва, че целта на проекта е да се обединят културната и православната традиция между южните славяни и Русия. Кандидат-купувачите смятат, че сградата е особено подходяща, защото се намира в центъра на София, близо е до няколко раннохристиянски църкви, и до катедралата "Свети Александър Невски". 


По време на управлението на ГЕРБ имаше идея сградата да бъде изкупена от държавата и там да се премести Националният исторически музей, но до осъществяването й така и не се стигна. 
По-рано днес министърът на външните работи Кристиан Вигенин и посланикът на Русия Юрий Исаков подписаха междуправителствена Програма за сътрудничество в областта на културата,
образованието и науката за периода 2012-2014 година.


Вигенин отбеляза, че през идната 2014 г. на 7 юли се навършват 135 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България и в рамките на годишнината се планира амбициозна програма на обмен в сферата на културата, науката и образованието. Исаков допълни, че България и Русия като партньори са постигнали такова темпо в културния обмен, че дори в условията на продължителната пауза в подписването на работния документ, двете страни са успели да си сътрудничат достатъчно добре.


Исаков даде пример с културната програма по време на посещението на кмета на София Йорданка Фандъкова в Москва, както и с подготовката по повод на годишнината на дипломатическите отношения. 2014 г. е богата на събития, каза Исаков и посочи юбилея на Търновската конституция - изготвена с активното участие на руски юристи, както и 90-та годишнина от освещаването на храма "Св. Александър Невски" и стотната годишнина от освещаването на църквата "Св. Николай Чудотворец" в София.


С подписването на споразумението ще се създадат по-благоприятни условия за обмен на студенти и преподаватели, съобщи Вигенин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK