ДКЕВР изпълнява политически нареждания, смята бизнес сдружение

Назначеният наскоро председател на ДКЕВР Боян Боев каза вчера на недоволните компании, че всеки има право на своето становище. В началото на 2014 г. той ще инициира одит в електроразпределителните дружества.

© Юлия Лазарова

Назначеният наскоро председател на ДКЕВР Боян Боев каза вчера на недоволните компании, че всеки има право на своето становище. В началото на 2014 г. той ще инициира одит в електроразпределителните дружества.С последните си действия Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) показа, че е политически, а не независим регулатор, е оценката на Българската фотоволтаична асоциация. "За съжаление за пореден път виждаме, че ДКЕВР, която би трябвало да действа като независим регулатор, действа като политически регулатор и изпълнява политически нареждания и решения", заяви пред "Фокус" председателят й Меглена Русенова по повод намерението на регулатора да намали цените на електроенергията от 1 януари. 


По време на общественото обсъждане вчера електроразпределителните дружества, топлофикациите и дори синдикатите възразиха срещу поевтиняването, което ще е трето поред за годината, и се предприема без разчети и без да се вземе предвид становището на бизнеса. Преди ДКЕВР да обяви намерението си, депутати от управляващите заявиха, че има политическо решение за намаляване на цената на електроенергията. 


Русенова отбеляза, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани със специални програми, каквато е практиката в ЕС, а не с ниски цени, които водят сектора към фалити. 


"Но това не е в интерес на България, не е в интерес на никой от българските граждани, защото енергетиката е система, която трябва да се управлява умно и експертно, а не политически", посочи Русенова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK