Драгомир Стойнев обеща инвестиции, работни места и три огромни проекта в туризма (видео)

Драгомир Стойнев

© Юлия Лазарова

Драгомир СтойневМинистърът на икономиката и енергетиката отчете 496 млн. привлечени чуждестранни инвестиции между юни и октомври миналата година, обеща нови 8500 работни места и проекти за 1.2 млрд. лв. само в автомобилната промишленост през 2014 г. Растежът ще надхвърли 2 на сто, прогнозира министърът като залага много на проектите за газопровода "Южен поток" и седми блок на АЕЦ "Козлодуй" . 


Измина тежка политическа година, но ефектът върху икономиката от политическите сблъсъци не е толкова негативен, каза Стойнев и допълни, че българските и чуждестранните предприемачи виждат че има диалог, а данъците не са увеличени. 


Стойнев отрече публикация в днешния печат, че министерството ще бъде разделено на две - икономика и енергетика, както и за разделянето на Българския енергиен холдинг. "Това няма да се случи, точка", каза министърът и допълни, че "тази новина по никакъв начин не обслужва стабилността на българската енергетика". Напомни, че БЕХ е изтеглил от международните пазари облигационен заем и слуховете за закриването му влияят негативно на инвеститорите. Лош сигнал е и към партньорите от ЕС, защото негов колега вече поискал експертна помощ за създаването на подобна холдингова структура в неговата страна. 
Стойнев изтъкна, че контролните функции на БЕХ върху дъщерните компании ще бъдат засилени и ще се увеличи ролята му в усилията за балансиране на енергетиката.  


По повод резервите на Брюксел по правилата на "Южен поток" и предстоящите преговори между еврокомисаря Гюнтер Йотингер и руския министър Александър Новак, Стойнев поясни какво ще бъде поведението на българската страна: "Ние сме част от европейското семейство,  трябва да спазваме европейските правила и ги спазваме, но водещ е националният интерес". 


Министърът определи туризма като сектор, който се очаква да донесе много приходи. Неокончателните данни са, че през 2013 г. България е посетена от 7 млн. чужди туристи, увеличението е с 5.6 на сто, а приходите са 3 млрд. евро, с 4.5% повече, каза Стойнев. 


Той изрази надежда, че в близко бъдеще в страната ще се осъществят три огромни, по думите му, туристически проекта на обща стойност 650 млн. евро без да конкретизира. "Трябва да обичаме нашите планини и да ги уважаваме, но в Австрия, Швейцария и Италия с толкова много съоръжения не означава, че не обичат своята природа. Не е нормално една столица да има такова богатство като Витоша, а ние да не можем да се възползваме пълноценно от тази природна даденост", посочи той.  


Страната ще се цели в по-висок клас туристическо предлагане на международния пазар, каза министърът, но от думите му се разбра, че очакванията са за по-голяма заетост на легловата база (с 3%)  и на броя на туристите (с 4%), докато за приходите се планира по-малък ръст - 2%.  


Търговските представители ще бъдат оценявани по нов начин, а ще се засили и публично-частното партньорство при изпращането им в държави, където конкретни предприятия имат потенциал за развитие, посочи Стойнев приоритетите при насърчаването на външната търговия. Киев, Брюксел, Рим Хошимин са градовете, където кабинетът "Орешарски" е изпратил търговски аташета, а през тази година предстоя да бъдат открити представителства и в Китай, Ирак, Алжир, Армения, Катар, Обединените арабски емирства.


Министърът се ангажира да възроди работата на "Химко" , за чиято продукция имало пазар и държавата да се намесва при стабилизирането на изпаднали в затруднения дружества с цел запазване на работните места, както стана във ВМЗ Сопот.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK