Кабинетът поръчал на тайна работна група план за енергетиката, министърът го отхвърля

Кабинетът поръчал на тайна работна група план за енергетиката, министърът го отхвърля

© Юлия ЛазароваМинистерският съвет е възложил на 17 водещи експерти от енергетиката да разработят екшън план за стабилизиране на сектора. Групата се оглавява от Кирил Цочев, вицепремиер в правителствата на Любен Беров и Жан Виденов, а докладът й, който предвижда разделяне на министерството на икономиката на две части, а на Българския енергиен холдинг - на три, засега няма да се взима предвид.


Това се разбра днес от медийни публикации и коментари по темата на представители на изпълнителната и законодателната власт.  


Планът, наречен "16/16" включва 16 стъпки, които да съживят енергетиката до 2016 г. За някои от тях съобщи днес вестник "Преса", но часове по-късно на редовна пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов отрече подобни мерки с думите: "Това няма да се случи. Точка". "Докато аз съм министър БЕХ няма да се закрива и го препоръчвам на следващия министър в следващия мандат", каза Стойнев и уточни, че е разговарял и с министър-председателя по тази тема. Допусна все пак, че е възможно в по-далечно бъдеще да се обсъжда на политическо ниво подобно решение между партиите, които подкрепят кабинета. 
В същия час  в интервю за БНР зам.-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев (БСП) потвърди за съществуването на експертната група, която, по думите му, Министерският съвет е сформирал от "най-големите експерти в енергетиката - хора с много стабилно име, с понякога десетилетия опит в различните сфери на енергетиката".


Куюмджиев изрази мнение, че енергийният сектор "има нужда да бъде обгрижван и да бъде стабилизиран особено след четиригодишното управление на ГЕРБ, където се достигна до невиждани дъна на производство на електроенергия, на криза и т.н." Според него сегашното състояние на енергетиката е в държавната йерархия даже по-ниско, отколкото Агенцията на горите.


Депутатът от БСП, който беше зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев", коментира, че създаването на министерство на енергетиката е един от вариантите, "защото когато всички бъдат подчинени пряко на един човек - министър, който може да решава проблемите на най-високото нива в държавата, т.е. Министерски съвет, това означава отделяне на особено внимание". 


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов", попита реторично пред БНР кой управлява държавата, когато зам-председател на специализираната комисия не знае какво има в плана, а министърът отрича. "Аз за пръв път чувам, че въобще има такава работна група. А кои са тези най-добри енергийни експерти не можахме да разберем, а това е нещо елементарно, което не виждам защо се пази в тайна".


По думите на Добрев "БСП отново, както винаги, управлява енергетиката в пълна секретност, някой друг управлява процесите и дори и депутатите, и управляващите, кабинетът, не знаят какво се случва". 

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Уж всичко щеше да бъде прозрачно при това правителство, а те тайни работни групи сформирали, за да реформират енергетиката. Що за плиткоумие ги тресе тия?

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  Кабинетът поръчал на тайна работна група план за енергетиката, министърът го отхвърля

  Министерският съвет е възложил на 17 водещи експерти от енергетиката да разработят екшън план за стабилизиране на сектора.
  -------------------------
  "Плевнелиев води Прокопиев в Китай"
  ------------------------------------
  Интересно, Икономедия вижда ли разлика в стила и "технологията"?
  Че аз нещо не я виждам ....

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Гневно

  Много странно - едва ли не една "секретна"работна група,водена от доказано провалени експерти от времето на Беров и Виденов да разработва контра-концепции за енергетиката/по-точно роене на управленски органи?,както и деление и респ."роене на МИЕТ!
  Явно 3-ната коалиция не се доверява на качествата на министрите на кабинета Орешарски,а иска ,ако може и "кабинет в сянка"
  Аз съм за оставка на Орешарски и нови избори,но съм против разни партизански "комисии" на БСП и сие!

  Tony
 4. 4 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имало план след експернта (това е друг въпрос дали е само експертна) оценка, но да останел за следащото правителство. "Докато аз съм министър БЕХ няма да се закрива и го препоръчвам на следващия министър в следващия мандат". Е аз се обърквам, защо след като може да се направи нещо за съживяването на енергетиката (да се създаде ново министерство е излишно според мен) то не се прави, а се отхвърля еднолично?!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3141 Весело

  Точно експертът от виденово време ще оправи енергетиката

 6. 6 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Жан Виденов?!?! Интересно премиера ли кара влака или министъра на енергетиката и икономиката? Това,че Стойнев като щраус си е заровил главата в пясъка съвсем не означава,че проблеми в енергетиката няма и колкото по-дълго се отлагат реформите там,толкова по-скъпо ще платим ние накрая.

 7. 7 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да спрат да крадат и източват сектора и тогава може да се стабилизира. Явно задачата е как да се краде, без да се вижда много много. А като видя и какви "експерти" участват в тази комисия - жална майка на сектора.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8528 Неутрално

  Интересно,кои ли са в тази тайна група.Предлагам да гадаем.Аз предлагам Манчев и Овчаров.

 9. 9 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 939 Весело

  работният език в тайната група, да не е бил руския...

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Нормално

  То отдавна си личи, че Стойнев е на лук перата.

 11. 11 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Прочетох няколко смешки:
  1. Най-добрите експерти. Такива в БСП по принцип няма, освен експерти по крадене в енергетиката.
  2. Енергийният сектор "има нужда да бъде обгрижван ...". Не е необходимо да бъде обгрижван, а реформиран, включително и намаляване на дотациите.
  3. По-ниско ниво, отколкото Агенцията на горите. Това са различни неща - стопански субект и административен орган.
  Тези от БСП-то направо не са в час.

  Миша
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#11] от "Миша":
  Пишем си колкото да не зАспим, а?

  Въпросният 16/16, доколкото излезе информация, предвижда точно "кълнАтото" от теб да го нЕма - ценообразуването да не е разходопокриващо плюс гарантирана печалба, а пазарно формирано, например.
  Както и да се разкъса кросфинансирането под шапката на БЕХ, да се въведе оценка на квалификацията на сичкото мениджър из системата и разни такива еретичности.

  Това, че Стойнев го е отрязал не е изненада.
  В момента няма начин да си го позволят, че жонглират с всички топки едновременно.

 13. 13 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо тайна комисия? Ами да търсят резерви за прикриване на окраденото, безпрепятствено да доликвидират енергетиката и вече фалирала тотално, да я подарят на руснаците.

  "Истината е винаги посредата!"
 14. 14 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#3] от "Free person":
  Изложението ти е като акварел на експресионист.До голяма степен дори се доближава до изказа на спорния министър.Нищо не се разбира .Или изисква нестандартно мислене.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Как ви звучи да се "обгрижва" енергетиката....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 558 Любопитно

  До коментар [#2] от "xm...":
  +
  To сичкото шаран тука било.
  И кълве . В несвяст

 17. 17 Профил на nikolai_g
  nikolai_g
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гооолям експерт, няма що! Вицепремиер в две правителства, които искаме да забравим! Всички знаят, че комунистите само грабят - изхарчиха одържавените през 1952 пенсионни фондове , поддържаха агонията на "социализЪма" с рубли и нефт срещу ордени, девалвираха лева / но направиха първите си милиони / през 1997, сега пак лъжат на едро и обещават " светло бъдеще " както винаги, само и само да са на власт, която разбира се не им била цел! И кои им вярват? Само хората без образование, низшите духом, бедните и гладните, на които обещават кой каквото няма! Защото изброените се манипулират лесно, а другите МИСЛЯТ!

 18. 18 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От Фрогнюз:

  Заместник-главният поркурор Борислав Сарафов е горд и законен собственик на 6 апартамента. Не, не го бъркаме с ексминистър Цветан Цветанов. Просто съвпадение. (Закон на прехода: Имотните съвпадения са право пропорционални на кариерното и политическото израстване в България.) Сарафов също има 6 жилища, повечето дарени му от любящите родители.
  Пет от тях са в София, а едно е в Испания. Става дума за 4 дарени имота, един купен със спестявания и заем и жилище в град Рохалес, Испания. (Курортен град на крайбрежието. По данни на агенциите за недвижими имоти цените в курорта за жилище от 92 до 120 кв. м. варират от 190 000 до 290 000 евро.) Апартаментът, който е купила майката на Сарафов е от 121 кв.м. за 234 000 лв - около 116 000 евро. Не си правете никакви изводи, няма смисъл.
  Освен това Борислав Сарафов има и къща в гр. Момин проход, известен с 9-те си минерални извора, заради които е обявен за балнеоложки курорт още през 1950 г. Малка спретната къщурка (120 кв.м), две липи отпред, знаете как е - Ран Босилек.
  Всичко е законно. Сделките са перфектни. Данните са официални и са от сайта Инициатива за прозрачни съдебни назначения - http://judicialprofiles.bg . Дори строгата, но справедлива етична комисия на Висшия съдебен съвет не е имало за какво да се хване. По този начин съвсем открито и прозрачно Борислав Сарафов кандидатства за главен прокурор, но в крайна сметка бе назначен за зам.-главен прокурор, което пак не е никак малко, между нас казано. Още от първия ден на назначението си той подгони яко престъпността в България. И костинбродските бюлетини - тоже. Оттук насетне каквото й гадно нещо да чуете за някакво разследване срещу него или за принадлежност към кръг "Сливница", който кадрува в магистратурата, да знаете, че идва от душманите му, които са душмани и на държавата, че и на целия народ. Господ здраве да му дава.
  Ето такива хора са нужни на Родината.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  комунистите обичат електрификацията още от преди около 100 години, дано енергосистемата ги издържи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#17] от "nikolai_g":

  Какви комунисти те гонят ... ?!? Истинските мошеници (заради, които в България нищо не върви) нямат цвят или партийна принадлежност ... ГЕРП не са по-добри от сегашните, нито пък някоя от "десните" партии ... Лошото е, че няма политици държавници, а има политици мислещи само за собствения си интерес ... , а една партия от сегашната коалиция мисли и за интереса на една съседна нам държава ...

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  '' Експерт '' до '' експерта '' и защо направо не назначат Жан Виденов та да минат с един масраф при поредния фалит на Държавата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на innlov
  innlov
  Рейтинг: 381 Весело
 23. 23 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 381 Гневно

  Писна ми!До кога ще ги търпим?!!!Ненормален народ е това!Оставка бе,идиоти!!!

 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#20:"_dan_"]Какви комунисти те гонят ..[/quote]
  недей така сега, аз не си падам по гербери но в енергетиката , комунягите са запазена марка за простотии

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#1] от "carpypd":

  много правилно отбелязваш - УЖ ... аз не знам какво сте очаквали ... При тези хора всичко е УЖ , колко години трябва да го доказват за да може целокупния български народ най после да прогледне ..БСП е партия , която е крайно време да се освободи от някои фигури , а дпс просто е крайно време да се разформирова... Каквото направи за "демокрацията" е напълно достатъчно...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 26. 26 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "Танас":
  [quote#21:"Танас"] и защо направо не назначат Жан Виденов та да минат с един масраф при поредния фалит на Държавата.[/quote]
  Да добавят и Любен Беров и Румен Овчаров.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 27. 27 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Нулево ниво на прозрачност...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Весело

  Клановете в БСП започнаха да дрънкат по-хенергично...

 29. 29 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... четох статиАта и... не разбрах кЪ Дневник е стигнАл до заключението за "тайна работна група"... По повод плана на таА група веке имаше статиА тук с цитата на Стойнев... И да попитам... кЪ е фамилиАта на джурналиста с малко име Дневник ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 30. 30 Профил на томат
  томат
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Икономическа логика трябва, а не инженерна.

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 558 Разстроено

  До коментар [#29] от "dzwer":
  Може би трябва са е отнасяме с известна доза подозрение към всяка статия в Дневник, без да е назовано името на журналиста -автор

 32. 32 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "тайна работна група ..."

  работила в маЗето на "Позитано" 20 ?

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 33. 33 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#31:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Може би трябва са е отнасяме с известна доза подозрение към всяка статия в Дневник, без да е назовано името на журналиста -автор [/quote]
  ... праФ си... точно т'ва мислА. Таквиз писаниА бих ги назовавал "антрефилета"... кат' нЕма аФтор, си е вербална атака...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  По думите на Добрев "БСП отново, както винаги, управлява енергетиката в пълна секретност, някой друг управлява процесите и дори и депутатите, и управляващите, кабинетът, не знаят какво се случва".
  хи, делянчо подава , форума поема .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#34:"deribeev"]хи, делянчо подава , форума поема ..... [/quote]
  ... тц, не подава делянчо, а джурналиста с малко име Дневник...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  И каква новина е това?
  Дневник пак се пробва да се гмурне до изданията на Цветан...

  "Кабинетът поръчал на тайна работна група план за енергетиката"
  Да е тайна, да е тайна..
  Колко да е тайна тази група, като още миналата година "Преса" на Тошев ни съобщи за "тайната": http://pressadaily.bg/publication/27660-%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%A6%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F/

  "В същия час в интервю за БНР зам.-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев (БСП) потвърди за съществуването на експертната група, която, по думите му, Министерският съвет е сформирал от "най-големите експерти в енергетиката - хора с много стабилно име, с понякога десетилетия опит в различните сфери на енергетиката"

  Оставаше да каже, че я няма.

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Чудят се как да организират поредното национално предателство и да го представят като "спасение".
  Тия двамата - Стойнев и Куюмджиев имат някаква мания да дрънкат пред медиите, и затова правят какви ли не простотии, само и само да могат да се изтъпанят пред обективите и гордо да обяснят колко са велики. Били засили износа - и какво от това, държавата какво печели? Тука остават мръсните пушеци от ТЕЦ-овете и радиоактивните боклуци от Козлодуй, тока се продава с минимална печалба, някой търговец прибира печалбата, за държавата остава дедовия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 38 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#36] от "Graf":

  намирисва на подпъхната статия ... ех тези опорни точки ..Винаги си готов с линка ...Ах какво мушмороче си .. Но вече прекаляваш пич и за мене от Граф Опорний , ставаш Графа платений Опорний...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#35] от "dzwer":
  хи , точно , пускай класация за малко име . опорко??

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#38] от "too_many":

  [quote#38:"too_many"]ех тези опорни точки ..Винаги си готов с линка[/quote]

  Готов съм, защото за разлика от вас не съм само писател.
  Сега остава да се запитате, що са тези писъци.
  Дали пък не са свързани с едни "опорни точки" на Световната банка?
  Които няма да се състоят, слава Богу, щото няма нещо да е пипнато от неграмотните им чиновници и то да не се е разкапало напълно.
  Примерно, нещо такова: http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/powersectorrapidassessment__may27_final.pdf
  А отзад, в задкулисието прискърцват "зелените" инвеститУри".

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#40] от "Graf":

  мерси за минусчето ..но ако си толкова "готов" има само едно обяснение ..Работиш ТОВА , да си готов .. т.е. си платено форумно човече .. Защото да си готов по всички въпроси с линкове от хиляди сайтове си е само и единствено ТРУДОВА ДЕЙНОСТ .. да не забравиш данъчната декларация ... и бъди поне коректен към Обществото - само 10 % е данъка.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 42. 42 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Весело

  Да не забравяме и високия беловлас мъж с червена партийна книжка,който направо си плува като акула в енергетиката като руска ядрена подводница!

  Tony
 43. 43 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кабинетът поръчал на тайна работна група план за енергетиката, министърът го отхвърля...

  - Положението е не спасяемо !!!..
  - Вместо, да правят тайни работни групи,
  за извъртане, протакане и замитане на следи..
  да намерят виновните , за пагубните решения ...
  - Не са случайни, проблемите във енергетиката
  - От правителството, да посочат виновните !!!

  urkobozambo
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3436 Весело

  [quote#36:"Graf"]Да е тайна, да е тайна..
  Колко да е тайна тази група[/quote]
  Явно цял Министерски съвет сбира 17 души и им е шепнал на уше

  Поне тъй тука пише. Те го баш в началото на статията:
  Министерският съвет е възложил на 17 водещи експерти от енергетиката ....

  Дали не се е състояло заседанието и нейде у мазата на МС?
  Дневник?

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#36] от "Graf":
  пробвал се е да изплува . всъщност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#19:"stg"]комунистите обичат електрификацията още от преди около 100 години, дано енергосистемата ги издържи[/quote]

  Електрификация + Съветска власт = Социализъм
  Електрификация + Власт = Капитализъм
  Излиза , че всичко си е по местата

  Stupid people make me sick
 47. 47 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#7] от "tom_sawyer":

  +++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 48. 48 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не ви ли писна от тайни?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK