Президентът сезира Конституционния съд за новия "данък ВЕИ"

Президентът Росен Плевнелиев

© Надежда Чипева, Капитал

Президентът Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев поиска от Конституционния съд да обяви за противоречаща на конституцията гласуваната от парламента 20-процентна такса върху приходите на производителите на ток от вятър и слънце, наричана още "данък ВЕИ".


Тя влезе в сила от 1 януари 2014 г. по предложение на "Атака" като Законът за възобновяемите енергийни източници беше променен едновременно с гласуването на бюджета за 2014 г.  Президентът подписа текста на закона, защото "правителството носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета", но още през декември предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд.


Държавният глава е на мнение, че приетите разпоредби са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива. Член 19, ал. 2 от Конституцията гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, напомня той.
Според президентa въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране. Не се предвижда да плащат такава такса нито другите производители на енергия от възобновяеми източници – например от вода и от биомаса, нито други производители, от които държавата изкупува електроенергия на преференциални цени, каквито са топлоцентралите с комбинирано производство.


Плевнелиев цитира основния закон, според който инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона. Правната несигурност създава риск не само да няма нови инвестиции в страната ни, но и да загубим вече осъществени инвестиции и работни места, предупреждава държавният глава. Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите, посочва той.


Според държавния глава при промяната на закона не е спазен нито един от принципите, установени в Закона за нормативните актове, а именно - обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Той отбелязва, че в хода на законодателната процедура не са били изяснени нито причините, които налагат въвеждането на 20-процентна такса, нито целите й и очакваните резултати, а само прогнозните бюджетни приходи.


Президентът се позовава и на Решение № 4 от 2013 г. на Конституционният съд, според което таксите са финансово плащане, дължимо на държавата или общините по повод на предоставяни от тях дейности и услуги. В конкретния случай обаче предоставянето на услуга липсва. 


Съобщението за решението на президента да се обърне към Конституционния съд идва докато той е на посещение в Китай. Страната е един от големите инвеститори в сектора, а "Чайна Дивелопмънт банк" и нейните проекти - един от основните потърпевши от таксата.


Отправеното до Конституционния съд искане не спира прилагането на приетите текстове.


Вчера сдружението на засегнатите производители на ток от слънце съобщи, че е получило в Брюксел уверения, че темата стои на вниманието на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK