Регионални проекти ще получават пари от държавата, ако осигуряват заетост

Регионални проекти ще получават пари от държавата, ако осигуряват заетост

© Юлия ЛазароваСъздаването на заетост е добавеният в последния момент единадесети критерий, по който ще се оценяват проектите, кандидатстващи за финансиране по новата правителствена програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов пред медиите, след като кабинетът ги одобри, цитиран от правителствената пресслужба. 


Публичната инвестиционна програма разполага с 500 млн. лв. за годината като министърът се надява по-голямата част - 350 млн. лв., да отидат за общините, а 150 млн. лв. - за проекти на централната администрация. 


Пари ще се дават за проекти за подобряване на ВиК мрежата, за околна среда, за транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други дейности, ако подкрепят социално-икономическото развитие.
Проектите на министерствата също трябва да са с регионална насоченост, каза Чобанов. Той уточни, че без да е записано в документа, има нагласа максималното финансиране на проект да е до 15 млн. лв.


Министерството на финансите няма да кандидатства със свой проект и така ще се избегне конфликтът на интереси при избора на проекти за финансиране, увери министърът.


Правилата за попълване на апликационната форма от общините са опростени, каза Чобанов.  Той разсея опасенията, че посредничеството на областните управители при подбора може да действа като "политическо сито" и увери, че ролята им ще бъде само да подпомагат общините.


Междуведомствен съвет за оценяване, приоритизиране и подбор, оглавяван от Чобанов,  ще подбира проектите. В него ще участват министрите на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и на съобщенията, на околната среда и водите и председателят на Националното сдружение на общините. 


Списъкът на одобрените начинания, сумите и отговорните за тяхното изпълнение институции ще се одобряват с постановление на Министерския съвет. Изпълнението ще се следи текущо, а ще се дава и годишен отчет за напредъка. Предвижда се възможност и за прекратяване на финансирането. 


Ето 11-те критерия, одобрени от кабинета:


1. съответствие с програмата на правителството;


2. дефинирани очаквани ефекти от изпълнението (отразяващи цели на политиката на правителството);


3. връзка между заложените в проекта цели, планираните за изпълнение дейности и очаквани резултати;


4. връзка между резултата и размера на разходите, необходими за постигането му (реалистичност на заложеното финансиране);


5. капацитет на организацията да изпълни проекта, съобразно проектното предложение и в посочените срокове;


6. принос за икономическото развитие на национално, регионално или местно ниво;


7. принос за намаляване на различията на национално, регионално и местно ниво;


8. принос за подобряването на жизнената среда на национално, регионално и местно ниво;


9. добавена стойност от изпълнението на заложените дейности като социално въздействие;


10. качествено подобрение на конкретна дейност или услуга, предмет на финансирането.


11. генериране на заетост.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1147 Весело

  И така според Опорните критерии-точки,ако някои кандидатства с проект примерно за 100 хп.лв. с цел напояване на големи площи чрез маркучно-капково напояване нема да го огрее.Щото правилно насреща му ще има подобен проект за бетонни канали.А за тях ще трябват копачи,кофражисти,бетонджии и няколко бригадири.А и фирмата ще е на баджанака на кмета и нещата ще се получат екстра.

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Регионални проекти ще получават пари от държавата, ако осигуряват подкупи за Ореварски, Местан, Сатанишев и престъпната клика около тях.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Вместо багер-копачи.Вместо кран-шерпи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Гневно

  Раздавайте метли, кирки и лопати и да се възродят Строителни войски! Само че, в цивилен вариант! БГ трябва да се построи отново и да се облагороди средата! Трябва да се индустриализира! Понеже, народът няма работа, а му трябва, не ни трябват техника и технологии, за да има ръчен труд! Колкото повече ръчен труд, толкова по-голям шанс за финансиране. Сериозните проекти, с технологичен елемент, ще ги дадем на Китай. За сега само от там има заявено желание да инвестират тук! Колкото сарказъм, толкова и гняв има в този ми пост!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK