Корпоративна търговска банка купува "Креди Агрикол България"

"Креди Агрикол България" е една от малките банки на българския пазар.

© Велко Ангелов, Капитал

"Креди Агрикол България" е една от малките банки на българския пазар.Френската Credit Agricole е подписала във вторник договор за продажба на българското си поделение "Креди Агрикол България", потвърдиха пред "Капитал Daily" няколко независими източника, като се очаква официалното съобщение да бъде обявено в сряда. Купувач е Корпоративна търговска банка, а цената на сделката не е ясна на този етап. КТБ е публична компания и би трябвало да я обяви пред акционерите си.


Credit Agricole е поредната западна банка, която се изтегля от пазара, а активите ѝ се купуват от местен инвеститор. Според източниците на изданието КТБ, която основно е позиционирана в корпоративния сегмент, планира навлизане на пазара на банкиране на дребно и покупката на "Креди Агрикол" ще ѝ осигури тази платформа.


В последните няколко години поделението на френската банка активизира дейността си в предлагане на услуги и продукти на домакинства и малки и средни предприятия.
За окончателно финализиране на сделката е необходимо купувачът да получи разрешения от БНБ и от Комисията за защита на конкуренцията. След подписване на предварително споразумение за покупка купувачът е длъжен да подаде в "Банков надзор" уведомление, както и да поиска разрешение за придобиване.


"Креди Агрикол България" е една от малките банки на българския пазар. Тя е на 21-во място по размер на активите (сред 30 банки и клонове на чужди банки). Пазарният ѝ дял е малък въпреки плановете на собственика ѝ за развитие, обявени преди пет години. По последни данни към края на септември 2013 г. балансовото ѝ число според отчета ѝ в БНБ е 489.4 млн. лв., а собственият капитал - 31.5 млн. лв.


От 2008 г. банката е на загуба, като и за деветте месеца на миналата година финансовият ѝ резултат е отрицателен – близо 11 млн. лв. Според информацията в интернет страницата на банката тя има 18 офиса общо в София и страната (по един във Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Благоевград).


КТБ към момента е четвърта по големина в сектора според размера на активите ѝ - 6.7 млрд. лв. към края на септември 2013 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK