Кабинетът и бизнесът не харесаха идеята на "Атака" работодателят да плаща заплатите от джоба си

Магдалена Ташева е вносител на законопроекта и го защити пред тристранката.

© Анелия Николова

Магдалена Ташева е вносител на законопроекта и го защити пред тристранката.
Законопроектът на "Атака", който предвижда работодателят и шефът на фирмата да плащат от личните си средства заплатите, ако дружеството има трудности, получи принципната подкрепа на синдикатите, но не и от държавата и бизнеса. Проектът беше обсъден днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 
Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов каза, цитиран от БГНЕС, че държавата ще търси решение на проблема с дължимите възнаграждения, но "трябва да бъдем много внимателни, когато пристъпим към солидарна отговорност, защото можем да навлезем в територии, които не са достатъчно добре изчистени".  По неговите думи  за 2013 г. неизплатените заплати възлизат на 69 млн. лв. , а общо - 80 млн. лв. 


Представителите на работодателските организации възразиха с аргумента, че причина за забавяне на заплатата може да бъде неплащане от страна на клиент или от държавата. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза, че при над 350 000 действащи предприятия под 1% от тях имат затруднения, но "начинът, по който се търси решение определено не е този."


КНСБ по принцип подкрепи предложенията и поиска поправки в още пет закона, включително и в Наказателния кодекс, в който да се предвиди затвор за неплатени заплати. "Когато работникът има задължения към банка или някаква друга институция, неплащането на неговата заплата е криминално деяние във Германия", даде пример президентът на синдиката Пламен Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK