ВЕИ - централите ще плащат такса достъп на ЕСО (видео)

ВЕИ - централите ще плащат такса достъп на ЕСО (видео)

© Красимир ЮскеселиевПостоянна цена за достъп до преносната мрежа ще бъде събирана от производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Предвижда се те да плащат по 2.45 лв. за мегаватчас, съобщи БТА като цитира доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който бешe разгледан на открито заседание в комисията днес.


Постоянна цена за достъп до електроразпределителната мрежа няма да има. Представителите на трите електроразпределителни дружества остро възразиха срещу това и казаха, че след като те ще администрират цената за достъп, която ще отива към ЕСО, това дори ще им създаде допълнителни разходи.


Членът на регулатора Еленко Божков прие забележките и предложи да се обмисли как да бъдат отчетени разходите за администриране на цената достъп от страна на ЕРП-тата. Доскоро той обясняваше, че разходите им в този случай са част от инвестиционните, които така или иначе са им признати в цената. 
ДКЕВР ще има закрито заседание до 14 февруари, на което ще вземе окончателно решение.


Очаква се заедно с него да бъдат дадени и указания към електроразпределителните дружества как да бъдат връщани към ВЕИ производителите сумите, събрани от временната такса достъп, която беше отменена от Върховния административен съд през март миналата година.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Което би трябвало да значи,че досега ВЕИ не са плащали такава такса,тоест е била за сметка на нас потребителите.ВЕИ не плащат засега и нищо за сериозните разходи които се правят за балансиращи мощности,които пак ние плащаме.И като за капак,сега горките ВЕИ,които изобщо не правят сериозни печалби искат сега да им се връщат парите които им се одържаха като такса за достъп за да не се налага да поскъпва тока.А това са доста сериозни суми,които пак ще дойдат от нашия джоб.

 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2034 Весело

  2, 45 лева / MWh = С М Я Х !!! С М Я Х !!!
  ... Майтапчии ... за някои това ше е годишна такса
  ВЕИ по принцип не са мощни - освен големи ВЕЦ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Как хем до сега не са плащали,хем трябва да им върнат парите,които са платили?

 4. 4 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Ролята на ДКЕВР е да следи по цялата верига от производство през пренос до крайния потребител да няма "паразитни" разходи, които изкуствено да вдигат цената и да защитава интересите на всички участници в процеса.
  Това ше рече да не се стоварва прекомерно икономическата тежест върху която и да било част от цялата верига.
  В случая е налице ясна тенденция неблагоприятните последици да се стоварват върху обявените за "лоши" ВЕИ-та, респективно ЕРП-та, в полза на "добрите" НЕК, ЕСО и крайни потребители.
  Но всъщниост, откакто свят светува, всяко потребление се заплаща от крайния потребител. Ако той иска само и единствено да преобладава измерителя крайна "по-ниска цена", рано или късно ще си "доплати" с влошено качество на услугата, а в крайна сметка и с режим на тока.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#4] от "Rhapsody of Fire":

  Потребителя иска само едно,да не е длъжен чрез сметките си за ток да изкупува задължително и с дългосрочни договори ток от ВЕИ на цени от 70 стотинки за киловат.А някои тарикати да си избиват инвестицията за 4-5 години и после само да трупат огромни печалби.

 6. 6 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#5:"purple_rain"]А някои тарикати да си избиват инвестицията за 4-5 години и после само да трупат огромни печалби. [/quote]

  Проблемът е, че за ВЕИ-та се разсъждава като слагат всички в една кошница. Може да има и такива, които да са влизат в посочената от теб категория, но аз лично и конкретно знам други, които със сигурност ще фалират и огромните печалби за тях са пълна измислица.
  И най-важното - единственат им "вина" е, че когато са си правили бизнес плана и той е одобрен от банките за кредитиране, в него е заложена законовата и регулаторна рамка към този момент. Никой не може да играе игра, в която правилата се променят едностранно и липсва каквато и да било предсказуемост.
  Ти можеш ли да се ангажираш с прогноза какви ще са условията за ВЕИ производителите и въобще в енергетиката примерно след 6 месеца?
  И ако решиш да инвестираш в който и да е дългосрочен бизнес, не ти ли е важно да имаш дългосрочна предсказуемост?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 7. 7 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#6] от "Rhapsody of Fire":

  Не че нещо, ама и аз като си вземах ипотечния, си мислех (и банката ме уверяваше в) едно, а после стана друго и ми го нахлузиха до ушите. Айде стига сме били винаги от прецаканата страна. Не съм ДЛЪЖЕН да създавам и издържам ничий бизнес, ОСОБЕНО ЧАСТЕН, а т.нар. инвеститор да си има гарантираните печалби. Разберете го най-накрая - случва се ситуацията да се влоши и всеки си носи риска! Да се прави енергийната борса, да се пускат нужните количества и който иска - кеф му да продава навън, кеф му да фалира! Но не и да ми го нахлузва на мен през сметката, понеже, виждаш ли, бил се надявал държавата 20 (опа, техническа грешка, 25) години да му плаща!

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rhapsody of Fire":

  Вината им е,че искат гарантирани печалби от държавата.Това няма нищо общо с предприемачеството и инвестирането което означава риск,а те искат безрискови печалби.Нямам нищо против дребните инвеститори във ВЕИ,но в България идеята за зелена енергетика се изроди тотално.Ние имаме ангажимент към ЕС за определен % зелена енергия,защо трябваше изобщо да създаваме изкуствен бизнес за разни хора,като можеше държавата да субсидира и стимулира домашните ВЕИ? Ефекта щеше да е много по-добър,щяха да станат много по-независими от ЕРП,а и разходите щяха да са много по-малки.

 9. 9 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ще плащат такси и така е редно, но да внимават да не ги вземат от нас и някои хора да продължат да трупат богатства на наш гръб, докато ние продължаваме процеса с обедняването.

 10. 10 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#7] от "TrakerBG":

  За някои неща съм съгласен с теб, но за други -НЕ, особено относно негативната квалификация "ОСОБЕНО ЧАСТЕН".
  Този бизнес неправилно се третира като просто енергиен. Всъщност първата и основна негова характеристика е, че е екологично чист. Това е голямата му ценност и именно затова държавата прие закон с който кани насърчава инвеститорите да го развиват.
  А понеже, особено в ранните години чисто финасово е нерентабилен, то затова държавата гарантира, че ще поеме разликата.
  Климатичните аномалии по цял свят в момента не ти ли подскават, че "евтиното' рано или късно излиза много по-скъпо? А тогава го плащат абсолютно всички - не само потребителите на ток, но и потребителите на свещи.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 11. 11 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rhapsody of Fire":

  Разбирам. Но грешиш. След като държавата се е "навила" да го дотира (поема разликата или както още искаш го наречи), откъде накъде някой ще има право да роптае колко точно да го дотира? или искаш да кажеш, че ВЕИ-тата ще работят на загуба? Ха, ха. Не, не мисля. Просто вместо за 7-8 години, изплащането на инвестицията ще отиде към 10-15. При 20-25 годишни договори за гарантирано изкупуване, какъв точно е проблемът?
  Извинявай, но е абсолютно неуместно частникът, на който държавата е обещала свръхпечалби, да "реве", че т.нар. държава се е осъзнала и смята малко да му намали печалбите.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 12. 12 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#11:"TrakerBG"]Просто вместо за 7-8 години, изплащането на инвестицията ще отиде към 10-15. При 20-25 годишни договори за гарантирано изкупуване, какъв точно е проблемът? [/quote]

  Всъщност позициите не са ни много различни, но ти презюмираш, че винаги при новите условия ще има печалба за ВЕИ, само че в по-малък размер за по-дълъг срок.
  Но аз имам предвид конкретни случаи за инвестиции започнали в края на 2006г., когато ДКЕВР в официално писмо е декларирала, че тогавашната цена няма да се изменя за следвашите 12 год., а ако настъпят съществени и значими събития, които ще доведат до изменение на преференциалната цена, то цитирам - "..Комисията ще предприеме необходимите мерки за ненарушаване на управлението и финансовото положение на дружеството".
  Ако сегашните предложения се приемат в размера за който се предлагат, то в конкретния случай резултатът категорично ще е един - несъстоятелнист.
  Ти би ли рискувал да правиш дългосрочен бизнес в таква държава?
  И какво я чака, след като се отмята от създадените от самата нея правила?
  Това не мога и няма да приема.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 13. 13 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Казах, че разбирам. Всичко, казано от теб, би било така в една сравнително нормална държава.
  Само че...
  Прекрасно знаеш, че още към момента на подписване и започване на тези договори всичко беше нагласено. Само фактът, че се "налапаха" и леви, и десни, но все политици или техни роднини, е достатъчно показателен. Така че не мога да дам друг коментар, освен "га ядохте кифтетата, не ревахте."
  С други думи, не може да очакваш, че едно алогично, престъпно дори решение, ще остане завинаги такова, че да заложиш на него и да печелиш. Еми, понякога се налага и да загубиш.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#5] от "purple_rain":

  "Потребителят иска само едно,да не е длъжен чрез сметките си за ток да изкупува задължително и с дългосрочни договори ток от ВЕИ на цени от 70 стотинки за киловат."

  Зависи от потребителя. В повечето западноевропейски страни например има възможност потребителите, които желаят това, да изберат да купуват 100% електроенергия от ВЕИ.

  У нас засега такава възможност няма.

 15. 15 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "purple_rain":

  Тук съм напълно съгласен с теб,но за съжаление няма как да стане.
  Едни от големите фотоволтаични паркове,например са на Герджиков,мисля.
  Сам си прави изводите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK