Пловдив пак се надява на редовна авиолиния до Бурса

Летище Пловдив

© Анелия Николова

Летище ПловдивОткриването на редовна авиолиния между Пловдив и Бурса се очаква в близките месеци, а турската община се е ангажирала пряко с проекта. Това съобщи на заседание на общинския съвет в Пловдив изпълнителният директор на пловдивската аерогара Иван Карнабитов, цитиран от БТА.


За проекта се говори от пролетта на 2012 г. като са поставяни различни срокове, но засега без резултат.


Възможностите за увеличаване на  преките въздушни връзки от различни европейски дестинации до Пловдив бяха обсъдени днес в рамките на дискусията за подновяване на членството на общината в сдружението с нестопанска цел "Фонд за развитие на летище Пловдив" - южната врата на България" - с. Крумово. Общината е член на сдружението от 2010 г., но в началото на 2013 г. по решение на общинския съвет го напусна. Днес представителите на местната власт гласуваха за възстановяване на членството. 
"Развитието на летището води и до развитие на бизнеса, а от там и разкриване на нови работни места", подчерта по време на дебатите в залата Карнабитов.  Той посочи, че през миналата година летището е обслужило 95 хил. пътници.


Кметът Иван Тотев каза, че за евентуално увеличаване на таксата, която внася общината, може да се говори едва когато има реален напредък. Във фонда участват общини от Южния централен район, заинтересовани от развитието на аерогарата. Те плащат членски внос по 0.50 лв. на жител. До момента община Пловдив е направила имуществени и парични вноски на обща стойност 802 831 лева. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK