Заради кражбите на фирми нотариусите предлагат те да заверяват промените в собствеността

Заради кражбите на фирми нотариусите предлагат те да заверяват промените в собствеността

© Надежда Чипева, КапиталНотариалната камара планира да поддържа собствен регистър, в който да отбелязва всички промени в собствеността или управителите на дружествата, за да се противопостави на зачестили злоупотреби. Според нотариусите нарастват случаите на прехвърляне на собственост или източване на банкови сметки на търговски дружества с фалшиви документи, съобщи ръководството на камарата, цитирано от "Капитал Daily".


За да осъществят намерението си нотариусите се нуждаят от законови промени, които да задължат фирмите да удостоверяват този тип действия при нотариус, а служителите в Агенцията по вписванията да проверяват истинността на извършените промени в нотариалния регистър.


Според Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите, въвеждането на този тип заверки няма да натовари фирмите с непосилни разходи и административна тежест и това е единственият адекватен отговор на назряващия бум на кражбите. На противното мнение обаче са адвокати. Те смятат, че компаниите ще получат допълнителен финансов товар, а решението на проблема е в активизиране на прокуратурата и адекватното правораздаване.


Според нотариус Светлин Мекушински една фирма може да бъде открадната с електронен подпис. Необходимо е само да се направи фалшив печат на нотариус и чрез подаване на документи за промяна в Агенцията по вписванията с електронен подпис да се извърши самата смяна на собствеността. По думите му по подобен начин е била открадната фирмата "Агро-бел 2001" на земеделския производител Павел Стоименов, чийто случай нашумя в края на миналата година. Според нотариусите чрез подобни схеми срещу фирми могат да се извършват наказателни акции от страна на конкуренти. Най-атрактивна мишена според тях са фирмите, разполагащи с големи суми пари по банкови сметки, тъй като при тях източването с подправени документи може да стане най-бързо.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK