Законопроект на депутати от БСП заобикаля правилата на ЕС за "Южен поток"

Законопроект на депутати от БСП заобикаля правилата на ЕС за "Южен поток"

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВАДокато българското правителство твърди, че е упълномощило Брюксел да води преговори с Москва за юридическия статут на "Южен поток", депутатите приемат поправки в Закона за енергетиката, чиято цел по всичко изглежда е да извади газопровода от обхвата на европейското законодателство. Това става въпреки изричното настояване и заплахи на Европейскaтa комисия, че България може да бъде изправена пред санкции, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.


Повод за публикацията е приемането вчера в парламентарната комисия по енергетика на законопроект на депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков.


Спорната промяна на една дума в Закона за енергетиката, с която се променя дефиницията на "междусистемна връзка", е минала вчера на първо четене с 10 гласа "за" срещу 9 "въздържал се".
Целта на тази редакция, която според авторите на публикацията е подготвена в Министерския съвет, е газопроводът да влезе в определението за интерконектор, който може да се ползва с отстъпки в европейските правила.


Газовата директива на ЕС казва, че проекти, които засилват конкуренцията на съответните пазари, могат да не спазват правилата на третия енергиен пакет, т.е. да осигуряват достъп до тръбата на трети страни (несвързани с нейните собственици), както и да има разделяне между собственика на инфраструктурата и доставчика на газа. Тъй като "Южен поток" очевидно не увеличава конкуренцията в България, "Газпром" твърди, че газопроводът у нас е само интерконектор и не е част от българската газопреносна мрежа. Така че няма нужда да прилага европейското законодателство. В мотивите на поправките в закона Куюмджиев и Ерменков обясняват, че европейското законодателство покрива само вътрешния пазар, но не и между България и стрaни, които не са членки на ЕС.


Изданието припомня, че това тълкуване е опровергавано многократно от Еврокомисията, според която не може да се иска принципно изключване от правилата. Генерална дирекция "Енергетика" е настоявала "Южен поток" да поиска изключение на европейските правила, както направиха сухопътното продължение на "Северен поток" - газопровода "Опал" в Германия или пък Трансадриатическият газопровод.


Пред колегите си Куюмджиев вчера е обяснил, че "Южен поток" трябва да се разглежда не като един газопровод, а като система от газопроводи, като към всяка нейна част се прилагат различни правила. Затова друга от поправките на депутатите от БСП предвижда да се въведе дефиниция на "морски газопровод", каквато не съществува в газовата евродиректива. "Сегашните разпоредби на ЗЕ са твърде общи, промените ще направят закона по-точен", защити идеите си Явор Куюмджиев, който е зам.-председател на енергийната комисия. По думите му целта е съкращаване на сроковете за изпълнение на газопровода.


Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев поправките целят едновременно да се заобиколи европейското законодателство и България да спази ангажиментите си по междуправителственото споразумение с Москва, без да го променя, въпреки настояването на Европейската комисия. Добрев призова, преди да се подходи към разглеждане на законопроекта, да се поиска становището на Брюксел.


От Европейската комисия отказаха да коментират промените в закона, тъй като не са ги виждали. 

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Европейското право не стои ли над българското? Какво значение има какви закони приемаме,след като Южен поток е газопровод който минава през доста страни членки освен България? Надявам се,че Европейската комисия ще защити по най-добрия начин българските интереси въпреки опитите ни да направим точно обратното.

 2. 2 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Целта на БСП е ясна, да накарат ЕС да ни посочи вратата.
  И тук БСП е "мозъчния център" , Атака -момчето за мръсни поръчки.
  Бог да ни е на помощ.Но само той няма да се справи, ако всички продължаваме да се правим на неразбрали...

 3. 3 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Комунистите и подлоги на Русия правят всичко възможно, за да извадят България от ЕС. Лошото е, че никой не им пречи...

 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Ако не ги сменим тея ще ни изкарат и от ЕС в първия момент в който трябва да размахат опашки пред Москва. СЛУЗ!

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 5. 5 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Руската мафия в действие!

 6. 6 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Не си дочел текста. хФатката е точно да се използва вратичка за изключения в европейското законодателство.

 7. 7 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 550 Весело

  Лъснаха им руските задници. Скоро ЕС ще разбере двойната игра на България и ще е каквото повикало такова се обадило.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  Да бе, те със закон могат да обявят Южен поток и за свободно течащ ручей от газ, който сам си пробива път по естествения наклон на страната. Те в Брюксел ядат доматите с колците сигур...

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Все повече заприличваме на руска губерния...

 10. 10 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Никакъв "Южен Поток" докато Русия не се разкара от Украйна!

 11. 11 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Няма значение. Да приемат каквото си искат. Ако Путлер продължи с инвазията си в Украйна ЮП няма да има.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ЕК трябва сериозно да осъзнае опасността от руската пета колона в България представлявана от БСП, Дпс, Атака, Цензурата и да пипа здраво. Рубладжиите разбират само от тоягатата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Едва ли ще им се размине ако опитат да ни изкарат от ЕС. Случката с Пеевски ще е като игрив вятър в сравнение с бурята която ще се разрази. Това тях обаче не ги притеснява. Ние сме бомбата с часовников механизъм която Мосва ще задейства когато наистина поиска да нарани ЕС. Винаги сме били маша, а сега сме подлоги в прикритие.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 14. 14 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 457 Весело

  "морски газопровод"

  Да пуснат малко вода , и да го кръстят водопровод .

 15. 15 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Преди да влезем в ЕС, имаше години на преход, в които трябваше да синхронизираме нашето законодателство, с това на ЕС. Другото което е, не малка част от директивите са с препоръчителен характер, което означава, че не е задължително страната членка да приема и ратифицира дадения текст.
  В случая обаче говорим за закон, който нашите 240 народни предатели, са решили да приемат, явно защото комисионната им е в пъти по-голяма от тяхната съвест.

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Куюмджиев е едно отвратително нищо.

 17. 17 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 670 Весело

  Комунета търсят начини да го претикат този паток. Нищо чудно и от ЕК да си ги подучили, за да излязат от срамното положение да се обясняват, защо за Германия да има паток, пък за източна Европа да няма.

  То по същите причини и други газпреводи взеха да им викат интерконектори. Като този межу Финландия и Естония, който си е, има няма, 80 км.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 18. 18 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#7] от "nix1130":
  В грешка си ! Отдавна са я разбрали .....

 19. 19 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Иванов":

  За щастие няма как ЕС "да ни посочи вратата", но има санкции, които ще платим ние, а не рубладжийските другари.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 20. 20 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  За щастие няма как ЕС "да ни посочи вратата"

  Ооо, не бъдете толкова сигурен. Всяко търпение има край. Ще се намери и правно основание...
  Рубладжиите на това разчитат.

 21. 21 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#20] от "Петър Иванов":

  Няма въобще такава процедура в Европейското законодателство. Не знам какво трябва да се случи, за да му хрумне на някого въобще да мисли за нещо такова, но трябва да е изключително драстично и катастрофално. За щастие сме далеч от подобни неща.
  Санкции и лишаване от право на глас - това са инструментите на ЕС.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 22. 22 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Весело

  БСП са прочути с антибългарските и антиевропейските си изяви. Няма да ме изненадват,ако поискат да ставаме член и на Митническия съюз.Едно време Сталин беше подал молба за членство в НАТО...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 23. 23 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#17] от "Viscount Ganyo":
  Мисля,че си прав.Комунягите взеха парите и сега трябва да осе отчитат с дела.Вероятно и този закон е подготвен от Газпром.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 24. 24 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ох, наивни момченца и момиченца това са такива изроди каквито вие неможете да си представите. Аз вече 65 години ям попарата на техните бащи, синове а сега и на внуците.
  Те (рубладжиите) първо ще ни изкарат от НАТО, а после
  руснаците спокойно могат да дойдат да защитят стотоците хиляди руснаци и техните имоти тук от български "фашисти".
  Провокатори бог дал унас. Турците няма да имат нищо против да разделят България с руснаците.

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Петата колона няма да се спре пред нищо, за да защити руските интереси в България.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK