Цените на тока - положени на здрава основа, нямало да се вдигат

Явор Куюмджиев

© Красимир Юскеселиев

Явор КуюмджиевТокът няма да поскъпне въпреки исканията на енергийните дружества, увери днес пред Нова телевизия зам.-председателят на енергийната комисия и депутат от БСП Явор Куюмджиев. 


Електроразпределителните дружества вече поискаха увеличение от 1 юли, а държавната НЕК - на таксата за доставка.  Аргументът на ЕРП-тата е, че технологичните им загуби са по-големи, отколкото им се признават, а в същото време не им се дава възможност да инвестират в намаляването им и в подобряване на качеството на доставките. 


"Всеки може да поиска, въпросът е дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще му даде," каза днес Куюмджиев. Той определи исканията на електроразпределителните дружества като нереални и несериозни. "До миналата година всичко, каквото поискаха ЕРП-тата, им се даваше. Бяха гледани като златни кокошки - перце да не падне от тях", каза левият депутат.  
Помолен да коментира и искането на НЕК да бъде повишена 2.5 пъти цената за услугата "обществена доставка", Куюмджиев отговори, че тя е само малка част от формирането на цената и може и да не се отрази на цената на тока.


"Много са вариантите - могат да бъдат намалени разходите на ЕРП-тата или да бъдат намалени цените на някои централи," изброи възможностите пред регулатора зам.-председателят на енергийната комисия.  


"Цените са положени на здрава основа.  Повишение ще има, когато му дойде времето - след година или две, заради инфлацията или заради цените на енергоносителите", очерта перспективите той. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK