Промишленото производство в еврозоната намалява през януари

Промишленото производство в еврозоната намалява през януари

© ShutterstockПромишленото производство в еврозоната изненадващо се е свило през януари с 0.2% главно заради силния спад в енергопроизводството, сочат обявените днес данни на Евростат, цитирани от ДПА.


Производството в страните от валутния съюз се понижава за втори пореден месец след отчетеното намаление от 0.4 на сто през декември 2013, припомня Европейската статистическа служба.


Анализаторите очакваха възстановяване на промишленото производство и растеж от 0.5 на сто.
Най-голям е бил спадът в производството на електроенергия - 2.5 процента.
Сравнението с година по-рано сочи увеличение с 2.1 на сто. Агенцията припомня, че от началото на тази година към валутния съюз се присъедини и Латвия и той вече наброява 18 страни - членки. 


В целия ЕС промишленото производство се е увеличило с 0.1 процента на месечна основа, при спад от 0.4% през декември. 


За месец най-голям спад  е отчетен в Латвия (-10.7%), Холандия  (-6.4%), Финландия (-3.5%) и Литва
(-2.8%). Най-голямо увеличение бележи индустрията на Хърватия (+5.4%),  Eстония (+4.3%) и Унгария
(+3.1%). 


Годишното сравнение показва, че най-голям растеж има промишлеността в Люксембург (+12.7%), Румъния (+10.5%), Полша (+6.4%) и Унгария (+6.1%). Най-голям е спадът в Малта (-12.0%), Латвия
(-11.0%), Литва (-7.6%) и Финландия (-7.1%).


Данните за България сочат месечен растеж от 1.4% след два последователни месеца на спад. Сравнението с 12 месеца по-рано показва увеличение на промишленото производство с 2.3%.  

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK