Събитията в Украйна и изчезналият самолет притискат надолу печалбата на авиопревозвачите

Събитията в Украйна и изчезналият самолет притискат надолу печалбата на авиопревозвачите

© Красимир ЮскеселиевСветовните авиопревозвачи все още очакват рекордна печалба тази година, но не чак толкова висока, колкото бе предишната прогноза, съобщи днес представител на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитиран от Асошиейтед прес и БТА.


Сред факторите, които разколебават оптимизма на компаниите, са повишението на цената на самолетното гориво,  политическата криза в Украйна и изчезналият малайзийски самолет. Неблагоприятен фактор е и решението на Венецуела да не разрешава на авиопревозвачи да изнасят печалбата си от страната, каза генералният директор на организацията Тони Тайлър.


IATA очаква печалбата на авиотранспорта тази година да бъде 18.7 млрд. долара вместо очакваните през декември 2013 г. 19.7 млрд. долара. Сега се прогнозира цената на петрола да бъде средно 108 долара за барел, което е с 3.5 долара повече спрямо предишната прогноза.
През 2013 година печалбата на сектора възлизаше на 12.9 млрд. долара, а през 2012 година - 6.1 млрд. долара. Предишната рекордна печалба бе отчетена през 2010 година - 17.3 млрд. долара. 


Тази година се очаква преразгледаната към повишение цена на петрола да прибави 3 милиарда долара към разходите за горива на авиокомпаниите, като сумата само частично може да бъде компенсирана от очакваното повишение на приходите с 2 милиарда долара заради по-голямото търсене на авиопревози на пътници и товари.


Прогнозираните приходи за 2014 година възлизат на 745 милиарда долара, като се очаква маржът на печалба да остане малък на равнище от едва 5.65 долара на заминаващ пътник тази година. Миналата година този показател бе 4.13 долара на пътник, но през 2010 година бе 6.45 долара на пътник.
В IATA, чиято централа е в Женева, членуват 243 авиокомпании, които извършват 84 процента от международните авиопревози.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK