Производителите на зелена енергия ще обжалват новата цена за достъп

Производителите на зелена енергия ще обжалват новата цена за достъп

© Кирил ХавезовОбявената вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цена за достъп до мрежата е дискриминационна и незаконна, е становището на Българската фотоволтаична асоциация. 


Сдружението на производителите възразява, че цената от 2.45 лв./МВч  без ДДС е наложена само на производителите на ток от слънцето и вятъра, защото това ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите производители.


Членовете на асоциацията са недоволни и от това, че ДКЕВР в предложения от нея компенсаторен механизъм не посочва как производителите да си възстановят незаконно събраните суми, за което има десетки решения на Върховния административен съд. ДКЕВР препоръча на компаниите, които имат влезли в сила съдебни решения, да си съберат вземанията "по реда на действащото гражданско законодателство". 
Сдружението на производителите напомня, че в началото на тази година им беше наложена още една финансова тежест - 20-процентна такса, прилагат се и ограничения за часовете на производство и така вече им се отнемат над 40% от приходите. "Това е не само грубо пренебрегване на върховенството на закона, но и прокарване на лобистки решения от регулатора," е становището на асоциацията. 


Производителите на зелена енергия настояват за прозрачност на модела на ценообразуване на ДКЕВР, на методиките за определяне на такси, и привличането на международна експертиза, която да внесе европейски опит за създаването на капацитет на ДКЕВР като политически независим и професионален регулатор.


Фотоволтаичната асоциация продължава да настоява за независим международен одит на Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания, който да установи причините за тежкото финансово състояние на НЕК. Тя иска и да бъде обявен незабавен план за действие за въвеждане на Третия енергиен либерализационен пакет и енергийна борса.


Производителите припомнят, че до края на 2013 г. в НЕК са влезли 125 млн. лв. приходи от спестени емисии от производството на зелените централи.  Няма други производители, които в следствие на собственото си производство да създават и връщат в НЕК финансов ресурс, който да служи за намаляване на разходите по плащанията за произведената от тях енергия, изтъкватт те. 

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Време беше да ги хванат за гушите

  имАли пари - платИли за "закон на ишлеме"

  ма тези , дето зеха парите ги нема...

  освен на armenski_pop.com да се ожалят...

  не помага , но утешава

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 2. 2 Профил на mf2hd
  mf2hd
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Га ядохте кифтетата не ревахте."

  Кофти си е да прецакваш инвеститори с неочаквани такси, но пък тия и те са едни инвеститори...

  Освен това би трябвало да са подготвени за това, че политическата класа в България е нечестна, нали с тяхна помощ си подписаха определено нечестните договори...

 3. 3 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Дайте некоя опорна точица и за гражданина Ковачки, мили мои тролчета. Все пак прави човека двестатина милиона оборот...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ей тези зелени централи, тези зелени централи.... заради тях плащаме най-скъпия ток в Европа. С този зелен ток тече страшното разграбване на България в полза на Цветелина Бориславова и компания.
  Цената на тока от зелените централи във Франция е 220лв/МВтч, а у нас е 700лв/МВтч., чистата кражба е 480лв за всеки мегаватчас.
  Повечето договори за тези централи са за по 20 години. Цената на МВтч от АЕЦ е 30-50 лв. Сами може да сметнете.

 5. 5 Профил на чернев
  чернев
  Рейтинг: 226 Гневно

  До коментар [#4] от "moti":

  Няма ли да престанете да се изказвате неподготвени?...Потърси малко информация преди да се изхождаш. Знаеш ли, че цената на тока у нас е най-евтина в сравнение с всички страни от ЕС ? Знаеш ли, че цената на МВтч от соларна централа в момента е 180 лв.? Знаеш ли, че делът на потребяваната електроенергията от ВИ у нас е около 11% и този дял не би могъл да е определящ за цената на ел.енергията? Откъде да знаеш?... Но ръсиш небивалици...

 6. 6 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "чернев":

  И колко прави това за киловат? 18 стотинки хайде сега му сложи таксите за пренос и разпределение, и малко печалба... Може да задмине която и да е европейска страна.

 7. 7 Профил на чернев
  чернев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#6] от "bezpeka":

  Продължавате да се изказвате предубедено. Изкупната цена е 18 стотинки на киловатчас. Къде ги пъхаш такси и каква печалба? Нищо не може да задмине...Едното е изкупна цена, а другото-продажна, тази, която ти плащаш за микса, който ти продава ЕРП.

 8. 8 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "чернев":

  Ами като я купят на 18 стотинки на колко ще ми я продадат?

 9. 9 Профил на чернев
  чернев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#8] от "bezpeka":

  Нещо не се разбираме. Електроенергията, която произвежда ФвЕЦ се изкупува от ЕРП или НЕК днес по цена 18 ст.на кВтч, а не както твърдеше № 4 по 70 ст.Това първо. Второ, цената, по която ЕРП продават ел.енергията за бита/на мене и тебе/ е най-ниска у нас в сравнение с останалите страни от ЕС. Това е микс от ел.енергия, произведена от всички видове ел.централи-ТЕЦ, АЕЦ, вятърни, водни, слънчеви и т.н., чиито изкупни цени са различни.

 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Ами да ги изравнят ,бе ! От всички еднаква цена ! Нали това е капитализъм - конкуренция . Който може да произвежда.
  А ние на кога да се оплачем , че Софийска вода купува водата от Искър по 3-4 стотинки , а я продава по 1.74 лв ?

 11. 11 Профил на чернев
  чернев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#10] от "ahasver":

  Няма как да стане. Не може да бъде равна цената на ел.енергията, произвеждана от ТЕЦ и тази от ВЕЦ - разходите за енергоносителите са коренно различни. Водата е от господ, а за изкопаемите горива доста повече ресурси са необходими-финансови, човешки.

 12. 12 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 864 Неутрално

  +++++++

  До коментар [#5] от "чернев":

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 13. 13 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 864 Гневно

  До коментар [#5] от "чернев":
  Енергетиката стана като футбола и политиката, всеки разбира, но никой нищо не знае ! Коментар номер 4 показва тотално неразбиране на сектора ВЕИ.

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 14. 14 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 864 Гневно

  До коментар [#6] от "bezpeka":
  Това е единствената енергия, чиято цена ще намалява в средносрочен и дългосрочен план. БКП и ДПС като изразходиха над 2 млрд. лв по Белене ( която не функционира) и 1.5 млрд. лв по Цанков камък с вашите пари, не ви чух да се оплаквате.
  П...т народ, слаба държава !!!

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK