Схемата за дребните стопани не бива да се превръща в инструмент за печелене на гласове

Схемата за дребните стопани не бива да се превръща в инструмент за печелене на гласове

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваме статията на Николай Вълканов от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 


През изминалата седмица започна да се спекулира твърде много около схемата за малките стопанства, която може да започне да се прилага по новата Обща селскостопанска политика (ОСП) от 2015 г. От начина, по който темата изплува – чрез Лютви Местан на т. нар. среща "Открито управление" на правителството с медиите и със заявката, че ще се решава "фундаменталният" проблем на българското земеделие, станаха ясни няколко неща:


- Едва ли някой от управляващите лица е напълно наясно с новата ОСП;
- Едва ли някой от управляващите особено го е грижа дали и по какъв начин новата ОСП може да реши който и да било проблем на българското селско стопанство; 
- Новата ОСП ще се използва основно за извличане на краткосрочни политически дивиденти и поради тази причина е много вероятно прилагането ѝ да причини дългосрочни вреди на земеделието.
В противен случай правителството досега щеше да е направило анализ от прилагането на ОСП през предходния програмен период, анализ на възможностите на прилагането на новата ОСП и потенциалните ефекти до 2020 г., както и да е възбудило широка обществена дискусия от кои възможности и в каква степен страната ще се възползва от новата политика, така че да се вземат информирани политически решения с широк консенсус от засегнатите страни.


Вместо това решенията се подхвърлят спонтанно на разнообразни форуми от различни лица, без да се държи сметка за възможните ефекти.


Опростената схема за малки стопанства е доброволна за прилагане и целта ѝ е да облекчи както дребните фермери при кандидатстването за субсидии, така и администрирането на най-малките плащания от страна на държавата. Размерът на подпомагането не може да е по-малък от 500 и да надхвърля 1250 евро на година. При определянето на размера на подпомагане за всеки стопанин може да се използва един от двата подхода:


1. Еднакво плащане за всички фермери в схемата 
2. В зависимост от обработваните от всеки фермер хектари, но не повече от пет, като броят им се умножава по средното плащане на хектар.


В схемата могат да влязат стопани, обработващи между 1 и 5 хектара (10 и 50 декара). Съществува възможност с решение на правителството долната граница да бъде намалена до 0.5 ха (5 декара). Съответно стопанства с от един до пет декара не могат да влязат в схемата, противно на заявеното от министър Греков в сутрешния блок на БНТ). Другите условия за влизане в схемата са обработваните хектари, с които се кандидатства през 2015 г., да не бъдат намалявани до 2020 г. и да бъдат поддържани в добро агроекологично състояние.


Никой не отрича необходимостта от подпомагане на малките селскостопански производители, след като така или иначе земеделието се субсидира. Ако това става на базата на заявените площи и на средното плащане на хектар, без да се променя прагът от 1 хектар, целта на схемата ще бъде постигната в голяма степен. Разплащането на субсидиите за най-малките ще бъде облекчено, те ще получават значително по-високо подпомагане на единица площ спрямо големите стопанства, като сумите на бенефициент биха варирали между 978 и 2135 лева на година. Но ако прагът бъде намален до 0.5 ха и ако се въведе равно плащане за всички на тавана от 1250 евро, каквито идеи се лансираха през изминалата седмица, ефектите ще бъдат много по-различни.


Плащането ще се превърне в един вид социална издръжка на дребните собственици на земеделски земи. Ако на 10 декара може да съществува полупазарно и дори пазарно стопанство (в зависимост от отглежданите култури), на 5 декара това е почти невъзможно. Т.е. ще се субсидира неефективността, ако изобщо приемем, че някой би си давал труда да произвежда нещо на такава площ, което после няма как да реализира.


За сметка на това ще се създадат стимули много на брой дребни парцели, които сега се арендуват, да бъдат изтеглени от активно земеползване единствено с цел получаване на субсидия, която ще бъде много по-висока от всяка рента. Вместо да се субсидира производство, ще се субсидира маргинализацията на населението в селските райони. Общото земеделско производство вероятно ще спадне, а отношенията между собственици и ползватели на земи ще се изострят. Бенефициентите по Схемата за единно плащане на площ ще се увеличат с няколко десетки хиляди, което ще затрудни извънредно много работата на Държавен фонд "Земеделие" по обработване на заявленията и по проверките.


Накратко, схемата за подпомагане на дребните производители не бива да се превръща в политически инструмент за печелене на гласоподаватели, тъй като потенциалните вреди от това могат да бъдат огромни
.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 756 Неутрално
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това е поредната неолиберална пропаганда, нямаща нищо общо с каквато и да било икономическа наука.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1339 Весело

  [quote#2:"socialen"]нямаща нищо общо с каквато и да било икономическа наука.[/quote] Няма нищо с науката, която ти си чел, явно. Смени литературата.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  За БСПДПС днес, всяка сламка е спасителен кръг...
  Неистово алчни за Власт, безумни малоумници...

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  [quote#2:"socialen"]Това е поредната неолиберална пропаганда, нямаща нищо общо с каквато и да било икономическа наука. [/quote]
  Нидьей така ! Научно погледнато либертарианците марсианци много добре знаят какво правят . Напоследък и най-големите пророци анализатори не могат да прозрат машинациите им с няколко хода на пред !

  Преди няколко години една терористична организация за ГМО култури навлезе така във Индия с масова рекламна кампания насочена към дребните фермери . След агресията на финансовите "благодетели" фермерите взеха непосилни кредити защото им повярваха , а после започнаха масово да се самоубиват чрез бесене или самозапалване ама от това никой не се трогна и даже медиите които обичат лошите новини цензурираха как няколко хиляди фермери загубиха собствеността си и безценния си живот !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  на социалния литературата му се състои от опорни точки и надписи на етикетите със сланина и бахур

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#4] от "dimko":
  Научно погледнато ДПС си е турско-ислямска партия която не изповядва никакви български и интереси ! И въпреки това направи много за земеделието , помните ли как Костов ликвидира земеделието със един замах?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Разстроено

  СХЕМАТА е за ограбване труда на селянина.

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante":

  Спри се на първото си изречение и Моля,
  Не ми говори за ДПС, като Политическа партия в детството на националната ни, съвременна Българска демокрация...
  Толкоз, Колега, защото имаме всякак нерешени,
  темелни проблеми на бъдещото ни, Устойчиво развитие като Модерно Общество...
  Твоята оценка за ДПС тук е върху тезата,
  "Вкарахме вълка в кошарата, да ни учи на безмесно хранене"...

 10. 10 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  всяка бюджетна схема е ПОЛИТИКА, а всяка политика се прави за развитие и задоволяване интереси на определени социални групи

  след 25 години многопартийна система и пазарно стопанство още е нужно да си обясняваме азбуката?

  и най-умният си е малко прост....
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  [quote#9:"dimko"] "Вкарахме вълка в кошарата, да ни учи на безмесно хранене"... [/quote]
  Все нещо трябва да се яде когато си си ратай в собствената къща нали ?
  Неолибералната формула е /умри и остави къщата на нас/ !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много вярна статия.
  Но каде е заровено кучето?
  Разчупвасе монопола на арендаторите или месните феодали, вече няма да безчинстват.
  В планинските райони схемата да е до минимум 5 декара но в полето, не по малко от 10 декара. Убсидират ли се дребните земнеделски пройзводители, селското стопанство ще дръпне и безработицата рязко ще налалее.Арендаторите предимно са зърно пройзводители, смалко хора обработват много декари и никой не иска да се занимава с зеленчуко пройзводство защото е трудоемко.В македония семнедлските стопанства са малки и стопаните сами си обработват земята и добивите им от декар са високи и затова техните плодове и зеленчуци са ефтини.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Преди всякакви схеми - ще ядем ли български домати,праскови,ягоди?

 14. 14 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До #13 хмм

  Плащаш и получаваш (ядеш).

  kikoni
 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#14:"kikoni"]Плащаш и получаваш (ядеш). [/quote]
  На кого?
  По магазините няма,по пазарите - тук там.

 16. 16 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На БСП и ДПС е крайно време е да им се забрани да дават всякакви мнения относно икономиката и особено в селското стопанство- толкова експерименти направиха и навсякъде се провалиха тотално, но продължават с опитите !!! Благодарение на тях останахме последни и на Балканския полуостров по земеделие !!!

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До вчера воят беше, как "онези с брадите" раздробили големите масиви на АПК-тата. Вече излизат новини за арендатори с по 1 млн. дка арендовани площи, но пак зле - дайте да подпомагаме дребния поминък. Хем боли, хем сърби, важното е държавата да преразпределя и в рамките на този процес повечко да полепва по ръчичките на преразпределителите.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  [quote#10:"kardinalat"]всяка бюджетна схема е ПОЛИТИКА, а всяка политика се прави за развитие и задоволяване интереси на определени социални групи[/quote]

  Това е и причината, измежду работещите демокрации да има 2 и 200. Там, където имунната система на обществото е достатъчно силна, за да не пропуска подобни дребни сметки, благосъстоянието е значително по-високо от местата, където я карат предимно по описания от теб начин. Грешно е да използваш израза "за развитие и задоволяване". Развитие в случая няма. Това е някакво примитивно временно решение, нещо като помощи за безработица, което след 3 години ще си изчерпа потенциала и ще остави облагодетелстваните в средата на нищото, с единствена алтернатива отново да просят бюджетни подаяния.

  Като заговорих за "имунна система на обществото" срещу подобни тарикатлъци на малки, но добре организирани прослойки, следва да кажем че същата в България е нула. Каквото и пилеене да падне, протестен вот срещу него няма, а спасяването става по единично. Като ми прахосват данъците - няма да ги плащам повече. Като е улицата цялата в дупки - ще си купя джип 4 х 4. Като няма места в детската градина - ще се бръкна 700 лева за частна. Като училищата ни стъргат дъното на ПИЗА-теста, ще продам 1 апартамент и ще го пратя на гимназия с интернат в чужбина. Само за едно не ме търсете - да ходя да гласувам...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Защо не обвързват добивите на каквото ида е с обработвана площ а дават субсидии само за площ? И в момента има хора които взимат субсидии и не обработват земята, това партийни каси ли са?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK