БСК: Недопустимата намеса на държавата във фирмени спорове показва безпомощност

БСК: Недопустимата намеса на държавата във фирмени спорове показва безпомощност

© Цветелина Белутова, КапиталПредупреждението на министъра на икономиката е енергетиката Драгомир Стойнев към електроразпределителните дружества, че ще им бъдат отнети лицензите и че ще бъдат дадени на прокуратурата, е недопустима политическа намеса в търговски взаимоотношения. Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара.


Размахването на пръст и демонстрацията на сила от страна на държавата фактически показва нейната слабост и безпомощност за преодоляване на трайните структурни деформации в сферата на енергетиката, е оценката на камарата. 


Работодателската организация препоръчва подобни диалози да се водят не чрез медиите, а на масата на преговорите между отделните търговски дружества.
Политическата намеса в търговските взаимоотношения на компании, които са с равен статут по българското законодателство, е недопустима и вредна за цялостната икономическа среда, особено в период на криза, се посочва в позицията. Според нея подобен натиск по същество представлява непозволена държавна намеса на пазара и като цяло е лош сигнал към бизнеса и към потенциалните инвеститори.


БСК определя като недопустимо различното третиране на длъжника НЕК, от една страна, и на ЕРП-тата от друга, на които под натиск се отказва да покрият чрез прихващане задълженията си, натрупани поради нормативното изискване да изкупуват енергията от ВЕИ.


Настоящата тежка криза в енергийния сектор е резултат от дългогодишните популистки политически решения и опитите чрез влияние върху енергийните цени да се провежда социална политика, е мнението на БСК. 


Стопанската камара прогнозира, че ценовият удар върху енергийните потребители е неизбежен и е въпрос на време. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK