Работодателите плащат с 4.3% повече за всеки отработен час

Работодателите плащат с 4.3% повече за всеки отработен час

© Юлия ЛазароваПрез четвъртото тримесечие на 2013 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 4.3 на сто спрямо същия период на  2012 г., сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).


Увеличението в индустрията е 4.4 на сто, в услугите - 4.8 на сто, в строителството - с 4.2 на сто.


Най-голямо е увеличението за година в търговията - с 12.3 на сто, в добивната промишленост - 8.9 на сто, и образованието - 8.4 на сто. Най-голямо намаление има в културата и спорта  - с 12.8 на сто, и в "други дейности" - с 8.8 на сто.


В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 4 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г., а другите разходи (осигуровки, социални плащания) - с 6.2 на сто. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от минус 14.3 на сто в културата и спорта  до плюс 11.7 на сто в търговията. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK