Облекчения за инвеститорите и градоустройство в служба на хората, обеща министър Данов

Иван Данов

© Надежда Чипева, Капитал

Иван ДановМинистърът на инвестиционното проектиране Иван Данов съобщи на пресконференция, че работата по промените в Закона за устройство на територията е приключила и обяви начало на разработването на пакет от нови закони, свързани с развитието на инвестиционния процес - проектиране и строителство.


Целта е сериозно облекчаване на инвестиционния процес, коментира министърът, цитиран от БТА.


Законодателните промени предвиждат изготвянето на два закона - за градоустройство и урбанизъм, и за строителство.
Целта на първия закон е създаване на възможност за участие на хората от населено място в разработването на градоустройствени проекти. Изработката на такива проекти е свързана с определени лобистки интереси и искаме това да отпадне, и градоустройството да стане в служба на хората, обитаващи населеното място, отбеляза министърът.


В строителния закон, както и при всички закони, ще искаме да се вложи индивидуалната отговорност на всички участници в процеса и правилата да ясни, допълни той.


Данов каза, че вероятно в новия закон ще се предвиди възможността разрешение за строителство да се дава с много по-малко от сега необходимите документи, особено за ниската категория сгради.


Борислав Борисов, ръководител на работната група, подготвяща законодателните промени, отбеляза, че в момента десет или двадесет пъти по-скъпо излиза разрешението за строеж за еднотипна сграда в София спрямо Казанлък. Той отбеляза, че би могло чрез подготвяната законодателна инициатива да се потърси консенсусна форма на регулиране, за да може издаването на разрешения за строеж в страната да бъде подложено на единна тарифа, която да бъде поносима за съответните инвеститори и възложители.


Министър Данов съобщи, че облекчаването на инвестиционния процес ще стане и чрез промени в Закона за кадастъра, които също се подготвят.


Той информира още, че правилникът за обществените поръчки в строителството е готов и дава равни права на всички участници. Подобен правилник ще се прави и за проектирането. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK