"Курир": EVN попадна дълбоко в политическата бъркотия на България

Илюстрацията е скрийншот от сайта на австрийското издание.

© Kurier.at

Илюстрацията е скрийншот от сайта на австрийското издание.На австрийския енергиен доставчик EVN предстоят изнервящи дни, пише австрийският вестник "Курир". Българският енергиен министър поиска от дъщерното дружество на EVN в страната да изплати до сряда около 60 милиона евро на държавната енергийна компания НЕК, в противен случай лицензът на EVN в България ще бъде отнет, мениджмънтът на дружеството ще бъде изхвърлен, а самото дружество - одържавено, обобщава австрийският вестник, цитиран от БТА.


"Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че EVN дължи на НЕК милиони. Австрийците яростно оспорват това, отказват да направят плащането и изчакват дали правителството в София действително ще дръзне да пристъпи към национализация", посочва "Курир".


Публикацията продължава: "Икономическият фон на конфликта е лесно обясним: България въведе през 2012 г. финансово подпомагане за екологичното електричество, което доставчиците на ток трябваше предварително да финансират.
Затова EVN България, както и двата други доставчика на ток в страната, чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про" ( те имат същия проблем като EVN), изплатиха финансовите помощи на слънчевите и вятърни паркове, управлявани предимно от частни бизнесмени.


Правителството обеща, че НЕК ще възстанови средствата. Но парите от НЕК така и не дойдоха. В резултат на това EVN България спря плащанията към НЕК, от чиито производствени мощности купува ток и се обърна към арбитражен съд във Вашингтон.


Според говорителя на EVN Щефан Цах междувременно в спора с НЕК става дума за общо 120 милиона евро, които НЕК дължи на EVN.


В случай на отнемане на лиценза арбитражният съд ще трябва да разгледа и обезщетенията за EVN. Това би могло да излезе скъпо на България. През 2005 г. EVN купи българския доставчик за 270 милиона евро и оттогава е инвестирало 600 милиона евро.


С този спор EVN попадна дълбоко в политическата бъркотия в България.


Държавната компания НЕК би могла да бъде сравнена по-скоро с пробита лейка, в която се изсипват пари, които изтичат някъде, отколкото с енергиен и минен концерн. Твърди се, че НЕК се затруднява да изплаща заплатите на миньорите. За министър Стойнев, социалистическият топ кандидат за евроизборите в България (бел. ред. Стойнев не е в листата на БСП за евроизборите), това би било катастрофа. Затова той би трябвало да опита да напълни касата на НЕК. Чуждестранните енергийни концерни изглеждат най-подходящи за това."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK