Офшорката от Лихтенщайн Livero Establishment вече притежава 80% от "Булгартабак"

Офшорката от Лихтенщайн Livero Establishment вече притежава 80% от "Булгартабак"

© Георги КожухаровБулгартабак" вече е със сменена собственост. Справка в австрийския търговски регистър показва, че регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment вече притежава BT Invest - виенското дружество, чрез което беше приватизиран холдингът през 2011 г., пише днес "Капитал Daily"


Не се вижда и крайното физическо лице, което следва да контролира офшорното Livero Еstablishment, информира изданието. В публикацията се припомня, че преди няколко седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разгледа продажбата на "Булбартбак" с аргумента, че физическо лице контролира придобиващото дружество и затова не става въпрос за концентрация между две предприятия. КЗК не посочи физическото лице, а само поясни, че има декларация от него, че не е развивало друга търговска дейност.


BT Invest бе създадено специално за приватизацията на цигарената компания от руската инвестиционна компания VTB Capital. С нея тя придоби малко под 80% от "Булгартабак"
за сумата от 100.1 млн. евро. В същото време обаче според източници от пазара инвестицията на VTB Capital e била само временна и в партньорство с местни играчи - групата около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Самите VTB са имали още тогава споразумение за изхода си от вложението в "Булгартабак", което сега се осъществява. 
Лихтенщайнското Livero Establishment е собственост на регистираното в свободна търговска зона в Дубай дружество TGI Middle East FZE. TGI пък се контролира от Prest trade Ltd. (за което проверка на "Капитал" установи, че също е с дубайска регистрация), но реалният носител на правата в последното дружество е физическо лице, по информация на КЗК.


Според източници от пазара обаче истинска промяна в собствеността на "Булгартабак" няма, още повече че сделката мина пред затворените очи на всички заинтересовани страни - регулатори, политици и т.н. Абсолютно никой не изказа притеснение как лице на тъмно ще придобие дружество с пазарна капитализация от близо 670 млн. лв. и един от най-големите вносители на акцизи и ДДС в бюджета. Службите също явно не са се активизирали да проверят как физическо лице без дейност има средства да плати такава висока сума.


Би следвало промяната на собствеността да бъде задължително оповестена на фондовата борса, защото "Булгартабак холдинг" все още е публично дружество, се напомня в публикацията. Вписването на новия му собственик в Австрия е станало на 19 март, а все още на борсата в София няма съобщение за това. Допълнително в резултат на сделката би следвало да има и задължително търгово предложение към останалите акционери в холдинга. Срокът за това е 14 дни след придобиването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK