Филм разказва как българският преход можеше да бъде по-успешен

Филм разказва как българският преход можеше да бъде по-успешен

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Преходът, който не стана така, както бе замислен"  е документален филм на журналиста Красимир Лаков, чиято премиера е тази вечер в София с подкрепата на Института за пазарна икономика. 


Филмът е посветен на плана на икономистите Ричард Ран и Роналд Ът, предложен преди 23 години, който трябваше да помогне на България  да въведе пазарната икономика и принципите на ефективното производство. 


"Той е за всички, които искат да знаят как започна и как се случи всичко, а също така и за тези с къса памет или недостатъчна информация, за тези, които лесно правят погрешни умозаключения и днес обвиняват плана Ран-Ът за случилото се в страната през последните две десетилетия", казва авторът според когото целта на филма е да покаже, че "намеренията на авторите на доклада бяха свързани с намирането на възможно най-безопасния път за развитие на страната по време на бурния и безпрецедентен преход".
"Днес, 23 години след падането на комунизма в България, със сигурност може да се каже, че ако бяха приложени рецептите и графикът, предвидени в плана Ран-Ът, преходът към пазарна икономика и демокрация би бил далеч по-гладък и по-успешен. България би била много по-добре подготвена за членството в ЕС и нямаше да изостава от други централноевропейски държави", казва Лаков.  


За прожекцията тази вечер в София са авторите на плана - Ричард Ран, Роналд Ът и Марк Блумфийлд.
Филмът ще може да се гледа в следващите дни на http://www.thetransitionthatneverhappened.info/

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK