БСК заподозря крупна злоупотреба покрай законопроекта на ДПС за компенсаторките

БСК заподозря крупна злоупотреба покрай законопроекта на ДПС за компенсаторките

© Надежда Чипева, КапиталБългарската стопанска камара заподозря предварително изтичане на вътрешна информация и възможност за крупна пазарна злоупотреба в подготвяна промяна в законодателството, предлагана от депутата от ДПС Туджай НаимовЗаконопроектът на Наимов, внесен на 28 март, разрешава плащането на земи с компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи, а не само с поименни компенсационни бонове, както е сега. БСК подозира, че е имало предварително изтичане на информация за подготовката на нормативния акт, в резултат на което по-малко от три месеца преди внасянето на текста цените на боновете са скочили двойно.

"Това автоматично ги превръща в най-атрактивните финансови инструменти в света", пище камарата в 
в писмо до  Народното събрание, министър-председателя, министъра на финансите, председателя на Комисията за финансов надзор и директора на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.


Работодателската организация изразява безпокойството си от бездействието на компетентните държавни и пазарни органи, включително Комисията за финансов надзор и БФБ-София АД. Това според камарата означава, че или липсва ефективен контрол по изпълнение на разпоредбите на закона, или са налице корупция и търговия с влияние.


Анализ на БСК показва, че и в предишни години резките промени в борсовата търговия на компенсаторни инструменти винаги са били функция на взети политически решения. Дава за пример скокове в цените, предшестващи приватизацията с компенсаторни инструменти на хотел "Витоша" - сега "Зографски", през 1994 г., приватизацията на БТК през 2004 г. и търга за 154 хил. декара земя, проведен от ГЕРБ през 2012 г. Камарата разпространи и графики с котировките, на които ценовите пикове ясно личат (виж прикачения файл).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK