Започва кандидатстването за помощи за хуманно отглеждане на свине и птици

Започва кандидатстването за помощи за хуманно отглеждане на свине и птици

© Надежда Чипева, КапиталЗемеделските стопани, които искат хуманно да отглеждат свине или птици, отново могат да кандидатстват за субсидии в Държавен фонд "Земеделие". Приемът на документи започва днес, а крайният срок е 30 април, съобщиха оттам. 


Фондът ще компенсира допълнителните разходи, свързани с осигуряването на по-голяма площ за свинете във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. 


За птиците ще се финансира осигуряването на питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна. 
Кандидатстването става чрез областните дирекции на фонда по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица.


Помощта се отпуска на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици.


Бюджетът за първия транш по всяка от двете схеми е 20 млн. лева. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е до 15 май 2014 г. Плащането е на база броя декларирани птици или прасета за угояване.


Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK