Над 1700 пчелари ще получат субсидии за увеличаване на пчелните семейства (допълнена)

Над 1700 пчелари ще получат субсидии за увеличаване на пчелните семейства (допълнена)

© Цветелина БелутоваВ областните служби на фонд "Земеделие" вече започна подписването на одобрените 1720 договора по Националната програма за пчеларство, съобщиха от фонда днес. 


Парите са за покупка на нови и за подмяна на негодни кошери или за увеличаване броя на пчелните семейства. Тазгодишният бюджет по тази мярка възлиза на 1.568 млн. лв. като за кошери изискването за съфинансиране е в размер на 60%, а за поддържане и увеличаване на пчелните семейства - 70%.


Пчеларите с одобрени заявления могат да започнат да изпълняват плановете си преди договорът да е подписан формално, се посочва в съобщението. 
Списъците на класираните окончателно кандидати са достъпни на сайта на фонда 
www.dfz.bg в раздел "Селскостопански  пазарни механизми"/ Месо и пчеларство.


Фондът съобщи, че е готов да кредитира одобрените проекти при годишна лихва 5%. За кредит могат да кандидатстват пчеларите, подписали договори по мерки Б и Г от програмата - за нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата. Заявленията се подават в областните дирекции до 31 юли 2014 г.


Лихвата е с един процентен пункт по-ниска от миналогодишната. Кредитът покрива до 95% от помощта. Погасяването на кредита и дължимите по него лихви се осъществява еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят получава.

Ключови думи към статията:

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK