Говорителят на Йотингер: Комисията е обезпокоена от промяната на закони в България в полза на "Южен поток"

Сабине Бергер

© European Commission, 2014

Сабине БергерКореспондентът на БНР в Брюксел разговаря със Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер след вчерашната среща на българския министър Драгомир Стойнев и Йотингер. Стойнев обяви, че България се движи в правилна посока с изпълнението на европейското законодателство и че проектът няма да спира, няма причини строителството на газопровода да не започне по план през май или юни. Гюнтер Йотингер не даде изявление след срещата си, а Бергер пред БНР обясни как се възприемат в Брюксел промените в енергийния закон, които с нови понятия, като морски газопровод, търсят заобикаляне на европейските норми.


Водят ли се изобщо някакви разговори между еврокомисията и властите в Москва за цялостно решаване на проблема с предоговаряне на междуправителствените споразумения между Русия и страните, участнички в "Южен поток". Знаете, Брюксел вече ги обяви за противоречащи на европейското законодателство и от тогава проблемът с газопровода стана наистина сериозен.


- В началото на годината Европейският съюз и Русия се договориха да сформират работна група за "Южен поток", като целта ни беше да се създадат законови условия за функционирането на газопровода, които да отговарят на европейските изисквания. Проведени бяха две срещи на тази работна група, така че има обмяна на гледни точки. В момента обаче не се водят преговори, защото ние трябва да отчетем какви са като цяло двустранните отношения между Евросъюза и Русия.
Европейската комисия смята ли "Южен поток" за важен проект, както комисар Гюнтер Йотингер е заявил пред българския енергиен министър?


Разбира се, комисията приветства всеки нов газопровод, ако той е в пълно съответствие с европейското законодателство. Въпреки това "Южен поток" не е и никога не е бил приоритетен проект за нас. Нашият приоритет е да стигнем до нови страни, доставчици на газ, и да имаме по-голяма диверсификация, например като развием Южния газов коридор, който дава връзка към Каспийския регион.


По време на вчерашната среща министър Драгомир Стойнев успя ли да успокои тревогите на комисията във връзка с промените в българския Закон за енергетиката, или остават някакви притеснения? Ако да, какви са те?


- Да, комисията е обезпокоена, че предложените промени не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар, най-вече заради изключването на т.нар. морски газопроводи от ключови европейски разпоредби. Този въпрос сега ще се обсъжда на техническо ниво между експерти на комисията и български представители. Вчера вече се проведе една среща по темата, ще последват и други. А комисар Йотингер и министър Стойнев се разбраха да се срещнат отново след няколко седмици, при всички случаи преди второто четене на промените в Закона за енергетиката.


Третият енергиен пакет отнася ли се наистина до морската част на газопроводите и има ли значение дали приемният терминал е на 2 или на 20 километра от морето?


- Европейското законодателство се прилага към инфраструктура, която е на територията на Европейския съюз. И това включва и българските териториални води, и специалните икономически зони. Дължината на наземната секция на така наречения морски газопровод няма връзка с оценката на комисията за предложените промени в Закона за енергетиката и с това дали те са съвместими с газовата директива. 


България, както и другите страни, участнички в проекта, даде мандат на комисия да предоговори с Русия междуправителственото й споразумение. В същото време обаче вече обяви, че ще пристъпи към изграждането на газопровода през май или юни. Това отговаря ли на изискванията и очакванията на комисията?


- Ние очакваме България да обезпечи развитието и функционирането на "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство. Преди да започне строителството трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. А преди газопроводът да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар. 


Газовата директива не се ли отнася само до функционирането, не до изграждането на газопроводи? Може би тук е мястото да обясните и какво трябва да очакваме, ако България се окаже с един вече изграден газопровод на своя територия, който според Еврокомисията е в противоречие с европейското законодателство. 


- Да, вярно е, че газовата директива засяга функционирането и собствеността на газопроводите. Освен нея обаче има европейски норми, свързани с фазата на изграждане. Вече споменах обществените поръчки. Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му. 


Г-жо Бергер, един от въпросите, които все по-често поставят защитниците на "Южен поток", е защо за него не е възможно това, което беше възможно за "Северен поток"? Те наричат това двоен стандарт. Как бихте отговорили?


- Първото и най-важното тук е, че германското законодателство, привеждащо в действие Третия енергиен пакет, не въвежда понятие като морски газопровод и не търси автоматично изключване на такива морски газопроводи от обхвата на европейското енергийно законодателство, какъвто е случаят с промените в българския Закон за енергетиката. Затова и намерението на комисията е да гарантира, че няма да се предприемат никакви стъпки на национално ниво, които предопределят как ще се прилагат европейските закони. Комисията винаги се е опитвала да намери в диалог с Русия цялостно решение за функционирането на "Южен поток" по цялата му дължина. Затова няма никакви основания да приемаме нарушения на европейското законодателство, които биха отслабили позицията на Европейския съюз в този диалог. България, както и другите засегнати страни, се съгласи комисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток". Това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Тъй като не можем да угодим, довечера пристига Щулц, и се надяваме да намери проблема покой.

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  до кога само издънки от тази комунистическа тройна коалиция .ОСТАВКА наглеци!!!!!

 5. 5 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Явно и този път Драгомир Стойнев е играл ролята на куриер и среща не е имало с Еврокомисаря Йотингер,или ако е имало са говорили не по темата-иначе друго обяснение за тоталното разминаване на позиции след срещата няма.

 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Комисията трябва да бъде обезпокоена единствено откъде да намери газ за диверсифициране на доставките за България!

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му[/quote]
  Казано на развален немски, България ще е в оная роля с репликата "Шприц мих"... Ало, позитанчета, ще продължавате ли да викате "дас ист фантастиш"?

 8. 8 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не разбраха ли левите "еколози " ? "Южния паток " в Европа няма условия за живот ! На изток е по добре да си лети !

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Другарят лъжец Стойнев немедлено да подава оставка!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Не можем да си обясним това разминаване само с някакви лични качества на Стойнев. Има някаква по-дълбока причина Стойнев да говори, нещо за което знае, че не е верно.

  подпис
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#3] от "xalikarans":
  "Тъй като не можем да угодим, довечера пристига Щулц, и се надяваме да намери проблема покой."

  Патокът е заложник на кризата с Русия. Шулц не може да реши нищо от тази криза.

  подпис
 12. 12 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#10:"Иван К"]някаква по-дълбока причина Стойнев да говори, нещо за което знае, че не е верно[/quote]
  Него ако го питаш, сигурно има няколко стотици милиона причини - и всичките в конвертируема валута

 13. 13 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Гневно

  Е га ти позора.Лъжльото,ако има малко чест,до сега трябваше да си подаде оставката.Ама не ми се вярва.Честа е в силен дефицит в това правителство.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Крайно време е да имаме и правосъден борд, освен финансовия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  веднага ек да наложи санкци на тройната коалиция те са предатели и рубладжи

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 17. 17 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#13:"д-р Петроff"]Е га ти позора.Лъжльото,ако има малко чест,до сега трябваше да си подаде оставката.Ама не ми се вярва.Честа е в силен дефицит в това правителство.[/quote]
  Той ако имаше чест нямаше въобще да се забърква с това правителство.

  ...
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Спрете ВСИЧКИ фондове за България! Само това ще свали мръсната комунистическа хунта!

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ми нищо, малко са се обозпокоили, голяма работа! България пък е обезпокоена, че изпълнява закони от ЕС, в полза на Брюксел и вреда на страната, та сме квит.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 20. 20 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  Абе що комунистите не си мобилизират феновете и всички задунайци от форумите и не си построят един газопровод със собствени сили? Хем ще изпълнят мечтата си, хем ще създадат работни места за симпатизантите си. Работната заплата ще е почасова и ще е в рубли. Така с един удар ще ударят три заека.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Стойню е пълна скръб. Не помня толкова жалък министър. "Експерти". ДА бе... Гласувай, народе, да изметем некадърната хунта!!!

  Няма шики-мики.
 23. 23 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Да перифразираме "Хора бдете!" на Ю.Фучик на "Хора, ГЛАСУВАЙТЕ!"

  Да стане пределно ясно че путиновите продажници от тройната коалиция са нежелани!

  Да разлая троловете!!
 24. 24 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Съмнявам се, че спирането на фондове ще помогне да падни това правителство.Евектът даже ще бъде обратен: от една страна това ще бъде използвано за съвсем открипо насъскване на природонаселението срещу Европа. И още, напр. тройната ни коалиция да вземе голям заем от Русия, като поддържащите го медии запеят в хор как спасението отново е дошло от Изток

 25. 25 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#6:"sa6"]Комисията трябва да бъде обезпокоена единствено откъде да намери газ за диверсифициране на доставките за България! [/quote]

  Помислили са го , преди да чакат някой да ги подсеща.
  Германец и французин са се разходили тия дни на изток и на север от нас.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  " Преди да започне строителството трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. А преди газопроводът да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар. "
  Стойнев и сие точно това искат да избегнат,затова бързат толкова и лъжат като влашки цигани.

 28. 28 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Твърдял съм и продължавам да стоя на тази позиция: Най-младите "синове на партията" в това правителство са най- отявлените защитници на руските интереси не само в България но и в Европа ! Стойнев и Вигенин две голобради "сукалчета" умело използувани от "петата колона"-руската !

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#26] от "grand funk railroad":
  Толкова бързо няма да може да обясни,ще чака опорни точки от Кремъл.

 30. 30 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Така е защото брюкселските зелки предадоха българският народ и се зацелуваха с българските комунистически престъпници и агенти на ДС,както и с техните наследници.Направо политически разврат на европейска почва.

 31. 31 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#6] от "sa6":

  Ти това не го мисли, газ има. Това което няма е спазване на законодателството от наша и руска страна

 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  Бе за два дни така ли па никой журналист не се сети да потърси коментар от Стойнев? Мяркал ли е някой нещо подобно?

 33. 33 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Ами той,министъра
  няма ли да каже нещо
  по въъъъъъъъпроса?
  Тоя Йотингер да не му
  е говорил на немски,а
  той да го е слушал на
  руски,та затова да има
  неразбиране?
  Ех сссттойнев,ама хич те няма!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  Да обобщим -пак лъсна гъза на корумпираните ни политици,които слугуват на Москва!

 35. 35 Профил на T.Tanev
  T.Tanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Притеснени сме, че това правителство се проявява като троянски кон в ЕС". Би било добре ако получим малко повече съдействие от нашите партньори от ЕС. Например да спрат фондовете предизборно, или да кажат направо - това правителство работи в полза на Русия, не на България. Ама и тогава голяма част от природонаселението няма да го разбере. Или ще са прости хорица, или ще са някакви облажващи се.

 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Не знам просто на какво разчита нашта банда юнаци, които щото сме възпитани още наричаме правителство. И да започнат да го строят, Брюксел ще наложи много тежки санкции. Сигурна съм че имат механизъм да го направят без да ни замразяват членството. Какво обаче ще спечелят другаро-товаришчите. Не ми идва на ум. Щото те го правят това за собствена изгода. Може ли да са наистина така неумни, та да хвърлят камъни в собствения си двор?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  [quote#2:"Tod"]Четиво за чугунените кратуни...последствията предстоят...[/quote]
  Най-лошото е, че заради дебелите глави на управляващите ще плащат обикновените хора.
  Не гласувайте за антибългарите от БСП/ДПС/Атака!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 956 Неутрално

  комунягите рубладжии нямат спирка!

 39. 39 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#29] от "chicago514":
  [quote#29:"chicago514"]Толкова бързо няма да може да обясни,ще чака опорни точки от Кремъл. [/quote]

  Прав си, забравих.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 40. 40 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Целата разпра е за едни 24 км. подводна част на трасето в български териториални води и още 2 км. надземна част до компресорната станция...
  Някой ще ме светне ли какво фатално може да се случи (да не случи) в този участък 24+2? Демек - този участък трети доставчик няма да може да се включи да ползва трасето? И това е болка за умиране? Че кой идиот ще иска да прави скъпа инфрастуктура за да се включи непременно в подводната част? Или спора е за надземните 2 км? Че кой ли идиот ще иска да се включи непосредствено преди компресорната станция (което ще го принуди да строи своя компресорна за своя клон), а не след компресорната на официалното трасе, по която ще получава газ под налягане.
  ---
  Иле спора в ЕС е за като този за допустимостта на кривите краставици?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 41. 41 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ами да спират "Северен поток".

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 42. 42 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#26:"grand funk railroad"]Къде е руската подлога Стойнев, да коментира това интервю?[/quote]
  Интервю на брюкселската зелка? Че какво каза тя? Я да си припомним:

  - Да, вярно е, че газовата директива засяга функционирането и собствеността на газопроводите. Освен нея обаче има европейски норми, СВЪРЗАНИ С ФАЗАТА НА ИЗГРАЖДАНЕТО...
  ---
  Туй последното къде го пише? Някъде другаде (може би), но не и в третият енергиен пакет!!!!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 43. 43 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Зорът на брюкселската зелка е тука:

  ...Преди да започне строителството трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки...
  ---
  Че обществените поръчки са врата у поле, гаче не си го знаем, че и сега да се правим на Учудени?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 44. 44 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 515 Весело

  Според Брюкселската гледна точка, за ЕС Южния поток не е приоритетен за Брюксел, това е разбираемо само от гледна точка на Брюксел.

  Съответно Балканските страни като развитие също не са приоритет за Брюксел, те се разглеждат като една голяма пазарна територия на ниво провинция без права за глас.

  Поради този политика на две скорости резултатите са на лице ЕС е на две скорости и Балканите ще има още много ядове да си имат. За примери да не ходим далеч, един поглед към Украйна ни стига.

  На страна с 50 милиона население се предлага помощ от 50 милиона т.е. 1 долар на човек. Чудя се как още не са отнесли някое представителство на ЕС в Киев.

  Освен от съвременни колонии, като че ли Брюксел няма нужда от нищо друго. Да се присъединят към кралицата на острова там като колония да ги зарадват малко и тях.

 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е и?

  Ми да се притеснява. Това си е техен проблем!

  Нека да спрат Северен Поток и тогава да се притесняват!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 724 Весело

  Хаха, троловете са в атака едновременно.
  Мурзилки?

 47. 47 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 724 Неутрално

  "Преди да започне строителството трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. "
  Интересното е, че за първи път се повдига и екологичния аспект. Да не би някой предател от опозицията или предател гражданин да ги е информирал, че ще бетонират към 500 декара от защитена зона край Варна?

 48. 48 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#47:"sasoss"]Да не би някой предател от опозицията или предател гражданин да ги е информирал, че ще бетонират към 500 декара от защитена зона край Варна?[/quote]
  Грешка в телеграфа... ще прокарат 500 м. подземно/подводен тунел по който да мине трасето, за да не бетонират тези 500 декара (според опорните ти точки)

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много е прав министър Стойнев!

  Изборите за Европейски Парламент са след месец.

  След тях ще има нова Европейска Комисия и Йотингер няма да го има.

  Защо тогава да му се отчита Стойнев!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Не се учудвайте на действията на Стойнев. Неговата партия е убивала хора ако не са на едно мнение.
  А и като гледам страстната защита на Южен поток имам чувството, че подкупа от рубли, които са му дали не подлежат на връщане или са с непосилна лихва и ако не си изпълни договорките следва.......

  Ниската интелигентност и мързела водят до болеста "Комунизъм" / Сляпо подчинение и преклонение към митични същества и събития описани от заразно болните/
 51. 51 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#48] от "geo_19":
  Подземно ще прокарват тръбите под плажа. При това Южен поток транспорт. А Южен поток България ще строи приемен терминал, компресорна станция в средата на защитена зона Галата.
  Защо не ви образоват малко като ви дават опорните точки?

 52. 52 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#6] от "sa6":

  Пак повтарям-Предлагат ни да изградим газопровод до Гърция за да може да получаваме евтина арабска газ на около половината на цената на руската.Тук не става въпрос за интересите на България а за интересите на Русия и техните ученици които са свикнали предварително да взимат комисионни и сега се напъват да изпълнят задълженията си.Кой от сегашното правителство мисли за последствията ако ни спрат финансирането от ЕС или ни изгонят.Нима Русия ще отделя средства да ни подпомага след като по времето на комунизма ни ограбваше като ни изкупуваше всичко на цени които тя ни определяше и ни блъскаше техника морално остаряла и негодна която след 89 година се доказа като нерентабилна и конкурентно способна и заради това и спря да функционира или отново ще се върнем към феодализма който и сега царува в Русия.

 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#51:"sasoss"]България ще строи приемен терминал, компресорна станция в средата на защитена зона Галата.
  Защо не ви образоват малко като ви дават опорните точки? [/quote]
  Я вземи ме образовай... Компресорната станция е на 2 км. от бреговата линия. И целият зор на говорителката на Йотингер не е това, че е в защигена зона (както твърдиш), а че в тези 2 км., няма да може да се строи отклонение за друг оператор на газ! Нима искаш да ебем мамата и на тези два километра?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#52] от "sospecha": Браво право в десятката и за арабския газ и за руските помияри които наричате ученици и за руския социализъм у нас до 1989г.

 55. 55 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#47] от "sasoss":
  Не се повдига за първи път проблема за екологията. Още преди 2 години беше повдигнат. Тогава Григор Лилов извади цялото проектно проучване с всички ужасии в него, вкл. и финансовите разчети, а пътьом повдигна и въпроса за земите по Натура и защитените територии. Извади и компенсациите за 17 000 семейства по трасето, на които ще им плати, забележете само България - по някакви жалки стотинки на квадрат. И газокомпресорни станции за 200 млн. долара, които пак ще плати само България, ама без да й се впишат в капиталавото й участие в проекта. И присвояването на 180 км от газопроводния пръстен на страната, които наготово се включват в "Южен поток" без компенсации. И т.н., и т.н. За такива неща в други държави се лежи в затвора за цял живот.

 56. 56 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  И последно - язък за компетентността на говорителката на Йотингер. Северен поток беше изключен от третия пакет за известно време по заявление на Русия, което се допуска според правилата . А миналата година немците и Брюксел (вкл. Йотингер) изказаха озадачеността си защо Газпром не иска такова изключение и за Южен поток, още повече, че им беше предложено като оферта.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  В ЕС трябва да свикнат че когато казваме" да"всъщност си мислим "не" .Те не познават още загадъчната славянска душа!

  klimentm
 58. 58 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Последният въпрос на журналиста ни е удар в десятката!

  Някакси не успява госпожата да замъгли опасението ни за двойни стандарти! Освен това никой до сега не е казал, че е технически възможно и икономически обосновано проектът да се случипо точно определен начин, който не е в противовес на еврозаконодателството!

 59. 59 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Стойностни журналистически въпроси !
  Ако искаш да кажеш "ДА" - намираш основание
  Ако искаш да кажеш "НЕ" - намираш причина
  Иначе разликата между северен и южен /освен посоките/ е , че единия отива в Германия, а другия в България и Сърбия..

  Stupid people make me sick
 60. 60 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#53] от "geo_19":
  Цитирам точно говорителката на Йотингер:
  "Преди да започне строителството трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. "
  За първи път някой от ЕК споменава екологични изисквания във връзка с Южен поток.
  За такива дебили като теб ще го напиша пак "Южен поток България" АД ще строи приемен терминал и компресорна станция в средата на защитена зона Галата BG0002060. И не го твърдя аз, а проекта на Южен поток България, както и министерството на околната среда и водите. . А Южен поток транспорт BV поне малко се вразуми и ще полага тръбите в подземни тунели под плажа, без да разкопават.
  ===
  Това за построяването на отклонение някъде там е някакъв смешен опит за поддържане на спора. На кого ще му трябва отклонение там, след като едната от трите тръби отива в Провадия, от където има достъп до стария транзитен газопровод за Турция и Гърция, както и за вътрешната мрежа на България.

 61. 61 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#56:"pogled"]А миналата година немците и Брюксел (вкл. Йотингер) изказаха озадачеността си защо Газпром не иска такова изключение и за Южен поток, още повече, че им беше предложено като оферта.[/quote]
  Няма озадаченост. Северен поток получи изключение защото Газпром обеща да да транзпортира газ от новото Щокманско находище. И тъй като става дума за алтернативен източник ( не за алтернативен доставчик) дадоха изключение за Северен поток. В последствие Газпром се отказа да разработва Щокманското находище, т.е. излъга ЕК. В случая с Южен поток нямаме алтернативен доставчик или ново находище. От ЕК са постоянни в изказванията, че Южен поток не представлява приоритет за ЕС точно поради тези причини. предполага затова и Газпром не е правил официален опит да иска изключение от ЕК.

 62. 62 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#6:"sa6"]Комисията трябва да бъде обезпокоена единствено откъде да намери газ за диверсифициране на доставките за България![/quote]
  Помислили са, понеже проблема е общ за ЕС. Говорителката го казва - "Разбира се, комисията приветства всеки нов газопровод, ако той е в пълно съответствие с европейското законодателство. Въпреки това "Южен поток" не е и никога не е бил приоритетен проект за нас. Нашият приоритет е да стигнем до нови страни, доставчици на газ, и да имаме по-голяма диверсификация, например като развием Южния газов коридор, който дава връзка към Каспийския регион."

 63. 63 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#40:"geo_19"]Целата разпра е за едни 24 км. подводна част на трасето в български териториални води и още 2 км. надземна част до компресорната станция... [/quote]
  К'во се правиш на гламав, бе трол червен?
  Я прочети пак интервято. Всичко, което комунягите са договорили с руснаците е в нарушение на европейските правила и закони - ВСИЧКО.

 64. 64 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#49:"socialen"]След тях ще има нова Европейска Комисия и Йотингер няма да го има. [/quote]
  Вий на туй ухо ли лежите, комунягите?
  Мислите си, че новия Еврокомисар ще се подава на корупция, ще нарушава правилата и няма да продължи да води досегашната политика на ЕС в енергийния сектор.

 65. 65 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#63:"choss"]Я прочети пак интервято[/quote]
  Това се отнася за тебе... чети бавно и внимателно:

  - Да, вярно е, че газовата директива засяга ФУНКЦИОНИРАНЕТО и СОБСТВЕНОСТТА на газопроводите....
  ---
  Точка по въпроса. Газовата директива не засяга етапът на строителство! Така, че не намесвайте газовата директива защото засега няма индикации тя да бъде нарушена... Или си тролите ей така - за всеки случай?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 66. 66 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#60:"sasoss"]"Южен поток България" АД ще строи приемен терминал и компресорна станция в средата на защитена зона Галата BG0002060. [/quote]
  И значи без ОВОС стават тези работи?
  Вече е достъпно на сайта на МОСВ официалното Решение по доклада ОВОС на Южен поток България АД, подписано на 30.08.2013г. от министъра,с което България официално одобри проекта за газопровод.
  http://yugenpotokihorata.com/?page_id=10

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 67. 67 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  МИТ каза:
  11.09.2013 в 17:35
  А защо “спаха” и не подкрепиха еко протестиращите против ОУП 2008-2012г. когато изнесоха данни, че се предвижда застрояване на Паша дере и околността със сгради ? Сега за сградите явно трябва руски газ ! Защо подкрепиха пупулистката предизборна кампания на ДСБ (Радан Кънев) който защитава застрояването в гората на Паша Дере (167декара собственост на ливанеца спонсор на Костова), а е “против” само газопровода ?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 68. 68 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#66] от "geo_19":

  Перките на Калиакра също с ОВОС са направени. Ама ще плащаме глоби. Освен това точно на този сайт има информация, че се водят дела срещу МОСВ заради ОВОС. А доколкото съм присъствал на обсъжданията на ОВОС, мога да кажа, че е правен проформа. При това в очевидно нарушение на наредби на самото МОСВ.
  Имаше дори една комична ситуация на въпроса как ще се опазят , ако не се лъжа, пясъчните лилии, "експертите" на Южен поток България, казаха, че след като се изкопаели щели да се върнат обратно след края на строежа. Оказа се, че са защитен вид и въобще не трябвало да се откоповат.

 69. 69 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Къде са българските журналя, да искат обяснение на Стойнев, Орехчо, Станишев и т.н за лъжите им?! Това питам аз! Къде са убогите политически и икономически коментатори, дето иначе не млъкват по телевизиите?!

  chavo64
 70. 70 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 811 Весело

  [quote#40:"geo_19"]какво фатално може да се случи (да не случи) в този участък 24+2? Демек - този участък трети доставчик няма да може да се включи да ползва трасето? И това е болка за умиране? Че кой идиот ще иска да прави скъпа инфрастуктура за да се включи непременно в подводната част? Или спора е за надземните 2 км? Че кой ли идиот ще иска да се включи непосредствено преди компресорната станция (което ще го принуди да строи своя компресорна за своя клон), а не след компресорната на официалното трасе, по която ще получава газ под налягане.
  ---
  Иле спора в ЕС е за като този за допустимостта на кривите краставици? [/quote]
  -+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ами да! За това става дума- за краставиците , но и за БГ краставичарите от Форума, ученици на Мирча Кришнан.

 71. 71 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#65:"geo_19"]Точка по въпроса. Газовата директива не засяга етапът на строителство! [/quote]
  Точка можеш да слагаш на спора с децата си.
  Йотингер и говорителката на комисаря казват ясно и в прав текст на рубладжийското ни правителство -
  "- Да, вярно е, че газовата директива засяга функционирането и собствеността на газопроводите. Освен нея обаче има европейски норми, свързани с фазата на изграждане.
  .........
  - Ние очакваме България да обезпечи развитието и функционирането на "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство. Преди да започне строителството трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. А преди газопроводът да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар.''
  И в какво строителство ще скача червеното ни рубладжийско правителство, преди ЕК да предоговори параметрите на договора с руснаците, за което всичките държави по трасето упълномощиха комисията? Или рубладжиите да си приберат тяхното, а България да се сдобие с още един ''Беленски гьол'' със заровени в него 3-4 млрд.

 72. 72 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Весело

  Комисията е обезпокоена от промяната на закони в България в полза на "Южен поток"
  Да си вземат оспокоителни хапчета

 73. 73 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#36] от "Кремена": Може те са неумни сега взети 20 стотинки за тях са келепир без да се интерисуват какво губи България. Те не могат да разберат че в момента в който България се сгромоляса те са никой,аут.

 74. 74 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Весело

  ето сега телевизиите трябва да разчекнат Дражко Тъпанарчето.

  сутрин при Виктор и Ани да обяснява как Южен поток е стратегически за ЕС и как самият Йотингер дал залена светлина. веднага след това при Кичка и Мирко (или както се казват ония полуръстове в бТВ), където Дражко да се кълне в децата си, че Йотингер му е казал: "Действай, Дражко! тоя газопровод ни трябва веднага!", веднага след това обратно в Нова при "На кафе", където да се обяснява на Гала, че Южен поток ще прекръсти предаването й в "На газ" с Гала... след това да прекъсват турските сериали с преки репортажи на БНТ, Нова, бТВ, които дебнат Дражката и постоянно го питат за Йотингер и разговора им, след това цял следобед същото и вечерта Дикоф, Панорама, Кеворк, Росен Петров (извинявайте, той станал бъдещ министър на вътрешните работи), Цветан Каризова, Митко Цонев и други ТВ величия да разнасят мощите на Дражко и да го питат едно и също и министерчето хермафродитче да обяснява и да обяснява и да обяснява за Йотингер и Йужен поток

  РЕФОРМИ !
 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  [quote#40:"geo_19"]Някой ще ме светне ли какво фатално може да се случи (да не случи) в този участък 24+2? [/quote]
  Кой пък си ти? Внимавай с пърцуцата Доказано е, че уврежда мозъка.!

 76. 76 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  "
  Нашият приоритет е да стигнем до нови страни, доставчици на газ, и да имаме по-голяма диверсификация, например като развием Южния газов коридор, който дава връзка към Каспийския регион.
  "

  Ами то хубаво това им е приоритет. Ама не виждам нищо да правят. Или чакат като с Украйна, Русия да поеме инициативата, пък те после "Ама чакайте нещо не сте ни разбрали ..."

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 77. 77 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#49] от "socialen": "След тях ще има нова Европейска Комисия и Йотингер няма да го има." Това е може би вярно. Радвай са товариш...А Йотингер не е долюбван от баварският Премиер министър, тъй като е много мекушав. Следващият комисар по енергетика ще е почти със сигурност от Бавария. Дори се знае кой ще е предложеният. Тогава шансовете на стойневци и другите русоблизолисци да си играят на джобен билярд ще са още по-малки...

 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#77] от "joro4900":

  Първо да спрат Северен Поток и тогава да се води дискусия за Южен Поток.

  Нали имало Европейски "ценности"!?

  Понимаешь?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#77] от "joro4900":

  Доколкото съм запознат, в Германия има голяма коалиция м/у Меркел и социалдемократите.

  Доколкото знам, Мартин Шулц е от последните.

  И както виждаме те и другите имат различни виждания за Европейските "ценности".

  Така, че Министър Стойнев е много прав!

  Понимаешь!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#77] от "joro4900":

  По отношение на баварските истории не съм запознат -

  Това са си, предполагам вътрешно немски истории, както и нашите партийных глупости тука.

  Понимаешь!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 81 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Весело


  До коментар [#78] от "socialen": А бе чугунен ли си, дървен ли си, прочети какво ти е казала прес аташето за Северния. 1. изграден е преди директивата. 2. Веднага на германска територия има отклонения по които идва или се праща газ чрез друг доставчик. Значи вече отговаря на директивата. 3. "...най-важното тук е, че германското законодателство, привеждащо в действие Третия енергиен пакет, не въвежда понятие като морски газопровод и не търси автоматично изключване на такива морски газопроводи от обхвата на европейското енергийно законодателство, какъвто е случаят с промените в българския Закон за енергетиката. Затова и намерението на комисията е да гарантира, че няма да се предприемат никакви стъпки на национално ниво, които предопределят как ще се прилагат европейските закони. Комисията винаги се е опитвала да намери в диалог с Русия цялостно решение за функционирането на "Южен поток" по цялата му дължина. Затова няма никакви основания да приемаме нарушения на европейското законодателство, които биха отслабили позицията на Европейския съюз в този диалог. България, както и другите засегнати страни, се съгласи комисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток". Това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми."
  А иначе знам, че разбирате "европейските ценности" па русскаму, нашето си е наше, а вашето е общо, т.е. и наше...
  Нъл тъй тАварищ...

 82. 82 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#79] от "socialen": "...Доколкото знам, Мартин Шулц е от последните." Е вЕрно е от последните...които немците ще изберът. В Германия той е нещо като вашия Съсел. Недолюбван от своите, мразен от останалите...И това, че се появи(и после се изсули като пръдня из гащи) на сборището ви смъкна рейтинга му с още няколо процента.

 83. 83 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#81] от "joro4900":

  Първо нека спрат Северен Поток, пък тогава да се гледа Южен Поток.

  Директива или не, нормативите се променят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#82] от "joro4900":

  Какво е нямам представа - това си го знаят немците и тези живеещи в Германия.

  Виждам, обаче, че той е водач на листата на техните социалдемократи, които управляват в момента.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на John
  John
  Рейтинг: 395 Неутрално
 86. 86 Профил на Влади
  Влади
  Рейтинг: 229 Неутрално

  май вече е късно за българите да разберат, че България членува в ЕСССР... ))
  за каквото се бориха, в такова положение си останаха.
  Это какво излиза: стрегечески важно за България трябва да бъде това, което е стратегически важно за ЕС, не обратното... обратното е незаконно. Не че има нещо лошо в цялата тази история, просто от прости и бедни хора акъл никой не чака, чакат само да са роби на ЕС идеологията.
  Да сте живи и здрави... другари еврорейци.

  El sueño de la razón ​produce monstruos
 87. 87 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Истината е, че русофилски настроените среди-в това число и комунистическата партия на Станишев, не желаят да сме член на ЕС , а на Евраазийския съюз.Русия подготвя в момента троянски коне в Европарламента за да постигне целта си.Да ни е честито!

 88. 88 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#4] от "peni_nikol.53.":

  Не знам комунисти ли са, но е сигурно, че БСП, Атака и ДПС са руски агенти в България, особено вреден е Куюмджиев, Корумбашев, Бисеров, цялата "Атака" и др.

 89. 89 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  До коментар [#88] от "ck":

  съгласна съм с вас , +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 90. 90 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Работата е съвсем проста: Червената сган е взела пари от Путин, като аванс за свършената работа (предаване на българските тационалти интереси на матушка Русь) и ги е похарчила (излапала).Сега работата още не е свършена, а пари нема. Путин тежко се е заканил, че ще хвърчат глави, а петколонниците ги тресе треска. Говорят, че сянката на Андрей Карлович витае на Позитано....

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK