ЕРП-тата вече били изрядни, но трябвало да върнат парите на НЕК

Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир Стойнев



На този етап електроразпределителните дружества са изрядни, но все още не се върнали това, което трябва да върнат на Националната електрическа компания (НЕК). Това съобщи пред медиите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА, в отговор на слуховете, че отнемането на лицензите на трите дружества заради спора с държавната компания е предрешено.


Министърът припомни, че се водят преговори между НЕК и всяко от трите дружества.


"Може би ще има споразумение, а може и да няма, но в крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК", заяви министърът.




Спорът между НЕК от една страна и ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" от друга е за над 300 млн. лв., които компаниите започнаха да прихващат от НЕК като компенсация за изкупената от тях на преференциални цени зелена енергия. НЕК се оплака в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която започна процедура по отнемането на лицензите. Според трите дружества спорът трябва да се реши в съда, а не от регулатора. 


По-рано днес премиерът Пламен Орешарски каза, че "в момента, в който те влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече в момента за отнемане на лицензите. Ако те не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме лицензите."


Очаква се регулаторът да реши за лицензите на 15 май, а повод за днешните коментари е публикация на агенция "Пик", според която на тази дата лицензите щели да бъдат отнети в изпълнение на политическа поръчка от БСП. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK