Какво комисарят Йотингер напомня на България и министър Стойнев

Комбо Драгомир Стойнев, Гюнтер Йотингер

© Дневник

Комбо Драгомир Стойнев, Гюнтер ЙотингерВ писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва, че България не е изпълнила почти нищо в енергетиката от препоръките, дадени й още преди година от Европейската комисия и от Световната банка по искане на служебното правителство, а политическата намеса в сектора продължава  и до днес в разрез с европейските правила. 


В писмото с дата 4 април, чийто пълен текст capital.bg публикува днес, Йотингер отбелязва, че въпреки препоръките капацитетът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не изглежда да е бил ефективно укрепен. Точно обратното, назначаването на новия председател (Боян Боев - бел. ред.) направо от висшия мениджмънт на Българския енергиен холдинг не допринася за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора, пише Йотингер по повод решението на ДКЕВР да започне процедура за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества.


По същия начин политическите изявления, указващи на регулатора да открие процедурите, изглеждат в разрез с принципите за независимост на регулатора, които са заложени в Третия енергиен пакет, продължава писмото на еврокомисаря. 
Смятам, че търговските спорове, каквито са споровете, свързани с взаимните задължения между засегнатите компании и държавната компания НЕК, на първо място следва да се разрешават от търговските съдилища в България, пише Йотингер. 


Той подчертава, че "ДКЕВР трябва да упражнява правомощията си по безпристрастен и прозрачен начин, като надлежно спазва правата на засегнатите компании", а решенията й трябва да съответстват на нарушенията и да са добре мотивирани. "Отблизо следим ситуацията във връзка с продължаващите процедури за отнемането на лицензите от ДКЕВР и, ако се наложи, ще предприемем необходимите юридически стъпки, за да гарантираме пълното спазване на законите на ЕС", предупреждава еврокомисарят. 


Той изразява голямата си загриженост за цените на тока в България, но напомня, че ако се поддържат на ниво, което не покрива разходите, ще подкопаят стабилността не само на дружествата, но в крайна сметка и на държавния бюджет.  


Писмото завършва с предложение за среща, която се състоя на 24 април в Брюксел. От изявления на двете страни след нея се разбра, че не е постигнато единомислие, но предстоят нови срещи - както по темата за независимостта на ДКЕВР, така и по други спорни решения на България, между които промените в законодателството в полза на "Южен поток" . 


Ето пълния текст на писмото:


Уважаеми министър Стойнев,


Бях информиран, че българският енергиен регулатор - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е открила процедури за отнемане на лицензите (за "обществени снабдители с електрическа енергия") на "ЕВН България", "ЧЕЗ електро България" и "Енерго-про". Решението за откриване на процедурите изглежда се основава на спорове, свързани с взаимните задължения между засегнатите компании и държавната компания НЕК. Смятам, че търговските спорове между енергийни компании на първо място следва да се разрешават от търговските съдилища в България, като се използват обичайните инструменти на търговското и/или гражданското право за разрешаване на спорове около заплащането на сметки.


В тази връзка бих искал да отбележа, че капацитетът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не изглежда да е бил ефективно укрепен, както бяхме предложили в препоръките си от миналата година. Точно обратното, назначаването на новия председател (Боян Боев - бел. ред.) направо от висшия мениджмънт на Българския енергиен холдинг не допринася за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора. По същия начин политическите изявления, указващи на регулатора да открие процедури за отнемане на лицензите на снабдителите, изглеждат в разрез с принципите за независимост на регулатора, които са заложени в Третия енергиен пакет.


Бих искал да подчертая, че ДКЕВР трябва да упражнява правомощията си по безпристрастен и прозрачен начин, като надлежно спазва правата на засегнатите компании. Решенията й трябва да съответстват на нарушенията и да са добре мотивирани. Отблизо следим ситуацията във връзка с продължаващите процедури за отнемането на лицензите от ДКЕВР и, ако се наложи, ще предприемем необходимите юридически стъпки, за да гарантираме пълното спазване на законите на ЕС.


Бих искал също да напомня, че преди почти точно една година служебното правителство в България покани Европейската комисия и Световната банка да изготвят бърза оценка на ситуацията в българската енергетика и по-специално в електроенергийния сектор. Заключенията на двете проучвателни мисии и интензивните консултации както с властите, така и с пазарните играчи, бяха обобщени под формата на препоръки, които очертават краткосрочни и средносрочни действия. В препоръките Комисията подчертава, че за българското правителство е важно да изготви и представи ясен план за обща енергийна политика, който да заложи в перспектива целта за конкретни мерки за реформа, да покаже как те ще осигурят на България икономически и екологично устойчиво енергийно бъдеще и да очертае как ще бъда разпределени усилията между заинтересованите страни (български и чуждестранни, индустрия и потребители, предприятия и държавни органи и т.н.) по справедлив начин.


Разбирам, че България е предприела някои стъпки за изпълнение на препоръките, като транспониране на липсващите елементи от Третия пакет, премахване на някои допълнителни такси, които правеха износа на електричество неконкурентен, и намаляване на нивото на студения резерв. Изглежда обаче, че структурните слабости на българския електроенергиен пазар продължават да съществуват.


Заради дефицитите по веригата, които водят до постоянно нарастващи загуби (особено в НЕК), ще е много важно да се реформира моделът на единствения купувач и задължителната квотна система, за които както Комисията, така и Световната банка подчертаха, че се нуждаят от спешно преструктуриране. Моделът на единствения купувач е съчетан с изкуствено занижени цени за крайните потребители, които бяха допълнително понижени през 2013 г., независимо от увеличаващите се дългове на НЕК.


Както знаете, аз съм много загрижен за цените на енергията, но те не могат да се поддържат на ниво, което не позволява да се покриват разходите, без да се подкопава стабилността на държавната, на НЕК и на електроразпределителните компании и в крайна сметка на държавния бюджет. Това не е устойчива политика и в крайна сметка ще доведе до по-високи разходи за обществото. Фундаментални реформи, които да ограничат разходите в системата, по мое виждане са необходимият и по-обещаващ курс напред. Нещо повече, Комисията подчерта в препоръките, че макар че лесните печалби на публичните и частните инвеститори трябва да се избягват, за да не се увеличават енергийните цени, важно е и да не се подкопават инвестиционният климат и доверие в България.


Министър Стойнев, смятам че е уместно и полезно да се срещнем, за да обсъдим сегашната ситуация в електроенергийния сектор в България и реформите, които правителството планира. Затова учтиво ви каня на среща в Брюксел, като моите служители ще се свършат с вашите, за да уточнят подходяща дата.


Искрено ваш
Гюнтер Йотингер


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Стойнев нищо не изпълнява защото знае че е пътник.Просто си отива и друг идва на неговото място след като скоро Пацо от Дупница кандиса и подаде оставка.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Че не сме член на Евразийския Съюз , а на ЕС !

 3. 3 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Набиване на канче Класика
  А канчето е една куха лейка

 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1411 Весело

  Напомня му ,че сме в ЕС ,а не в СССР и тук Путин не може да го спаси. Стойнев и ти драги , айде не се ослушвай ,ами #оставка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Нещо неясно,уважаеми г-н Стойнев?

 6. 6 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 839 Любопитно

  Че трябва да си вдигне панталона,срамота е...наоколо има деца??

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 7. 7 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  България ще я има дълго след като правнуците на този семпъл човечец, ще са приели исляма и топлейки се на руски газ, ще изучават Корана ....

 8. 8 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1136 Неутрално
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Задачата на Стойнев е да фалира НЕК и да го подари на руснаците.И тогава ще видите сметки за ток и кон боб яде ли!

 10. 10 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Италия каза „Да“ на „Южен поток“!!!

 11. 11 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Никаква оставка, държим верен курс!

 12. 12 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#5:"vjacho"]Нещо неясно,уважаеми г-н Стойнев?[/quote]

  Чак пък "уважаеми"?!
  Писмото на ЕС се заключава в едно изречение: Стойнев, като долно руско мекере, ТИ водиш политика срещу собсвената си държава! Понимайш?!

  the more we learn, the more we die...
 13. 13 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  " важно е и да не се подкопават инвестиционният климат и доверие в България"

  Правителството на БСП & Со. прави точно обратното.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6676 Неутрално

  след срещата на 24 април не е постигнато споразумение ,и как ще постигнат с това клатещо се правителство и министър Стойнев , който днес е тук а утре .....

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 690 Весело

  "че България не е изпълнила почти нищо в енергетиката от препоръките, дадени й ..."


  Ако беше тако, с мед да ни нахраниш.Това , честно казано, е даже комплимент за управляващите болшевик-ибрикчии, защото г-не Йотингер, те не само, че нищо не са изпълнили. Обратното ,през цялото време са работили за по-все по-пълно и всестранно плонжиране, пърдон, обвързване с московските си господари, навсякъде и във всичко, както навремето призоваваше правешкият им гуру... Какво още има да видите , г-н Йотингер...

 18. 18 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 497 Весело

  Госин Йотингер да си извика европейските фирми, дето са се сдушили с Газпром и ще строят Южен поток, и да се кара на тях! РВЕ е първа дупка на кавала Южен поток!

  Но понеже знае, че от там ще го отсвирят, се репчи на малка България!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Про Руското некадърно мекере да си подава оставката ВЕДНАГА !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#10] от "00222":

  [quote#10:"00222"]Италия каза „Да“ на „Южен поток“!!![/quote] Ами нали той се прави основно за нея бе чукундур ,Италия има алтернатива за газ от северна Африка и терминалите за втечнен газ, така че ако руснаците не предложат "неустоима' оферта ще кажат: гуд бай Газпром . А ние ще плащаме тръбата 30 години и като я платим тя ще стане излишна (ама това се вика български акъл)

 21. 21 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  На министър Стаойнев напомня, че е мърляв, пелтечещ палячо. С други думи - че е точно на подходящото си място... точно в това правителство. На България напомня, че е пълноправен член на ЕС и е редно да се държи като такава.

  И на българите напомня нещо, макар и между редовете - че електоралната немарливост, комбинирана с обществен непукизъм, може само да създава проблеми, не да ги решава.

  Свобода за Надежда Савченко!
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Стойнев или е глух, или е прекалено некомпетентен, или е подкупен и от там субективен.
  И в трите случая той не е за това място, защото противоречи на отдавна заявеното от страната ни желание да е пълноправен член на ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  неприятното е, че случката е част от един по-голям сценарии, разработен от БСП и Путин, а имено да ни изгонят от ЕС и да се присъединим към Евразия...за съжаление народът спи и ще се събуди когато е вече късно

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  [quote#20:"do.r.n"]А ние ще плащаме тръбата 30 години и като я платим тя ще стане излишна (ама това се вика български акъл) [/quote]
  Да не говорим за щетите, които ще ни донесе едно прекопаване по цялата дължина на страната, през плодорони земи които вече няма да могат да бъдат използвани.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Задачата на Стойнев е да фалира НЕК и да го подари на руснаците
  До коментар [#9] от "hodounski":Това е част от задачата на новата тройна коалиция да фалират страната.

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Човекоподобният министър и другарите му управляващи са я подкарали ........

 27. 27 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пазете се от комбинацията БП=БългарскоПроизводство=БълагарскаПартия=БарековПеевс-ки=БългарскиПредатели= ........и т.н. 70% участие в избори гарантира това. Без рибари и гъбари на 25 май....!!!

 28. 28 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В такива случаи БСП се оплаква, че ГЕРБ ги ковлади пред Брюксел, а Стойнев твърди, че позициите му са същите като на Йотингер.

 29. 29 Профил на fitkov
  fitkov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "...политическата намеса в сектора продължава и до днес в разрез с европейските правила." ...извинявайте г-н Йотингер, трябва да оставим чужденците от ЕВН и ЧЕЗ да се нагушат колкото се може

 30. 30 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Комисар Йотингер съвсем скоро ще е само г-н Г. Йотингер,а за още по-голямо щастие това важи и за лицето барозУ-"бивш" маоист,днешен пЪзарен фундаменталист...пък ще поживеем,ще видим...

 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#18:"Милена - "демократично" ме подготвят за бан!"]РВЕ е първа дупка на кавала Южен поток! [/quote]

  ... те си продадоха дяловото участие... нещо друго да излъжеш???

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#10:"00222"]Италия каза „Да“ на „Южен поток“!!! [/quote]

  и аз казвам да за Ю Поток при италианските условия...

  ... ето моите (гласувайте за Сандо-Президент):

  1. $159 за куб/метър3
  2. Българска собственост върху българския участък
  3. Транзитните такси - във фонд за всички бг граждани
  4. Поддръжка за сметка на Пъцпром
  5. Беге персонал - 100%
  6. "Транзит ор пей" договор!... айде!

  ... ама не съм ли "ларж"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  И както е казал писателя и афорист Венцеслав Константинов,едни политици са продажни, други - подкупни.
  Остава да разберем от кои е Стойнев.Сигурно и от двете,а и глупост не му липсва.

 34. 34 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"]Стойнев или е глух, или е прекалено некомпетентен, или е подкупен и от там субективен. [/quote]


  ... ssstojneto se e nasral ot strah... tolkoz...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  [quote#8:"chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!"]О С Т А В К А !!! [/quote]

  Гладна кокошка просо сънува...

 36. 36 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Догаря Стойнев е чугун! На него въобще не му пука за "мнението" на Йотингер. Йотингер не плаща евро, а иска само честност къде ти сравнение, докато нашия човек дава долари!
  Стойнев има водещ офицер , който плюе (кому наплевать - да е ясно на дрогарете на Йотингер!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 37. 37 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#25:"bogomilok"]
  Задачата на Стойнев е да фалира НЕК и да го подари на руснаците [/quote]
  За целия НЕК не знам, но за Топлофикация-София - абсолютно сигурно!
  Колкото пъти опре до дългове - все Газняма начело. По мистичен начин се изпаряват посредниците! А е редно първо те да горят!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 38. 38 Профил на Стефания Велева
  Стефания Велева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хората им напомнят ли, напомнят- нашите се правят на ощипани моми...

  Айде на следващите избори да се връща Бойко, та да пооправи нещата...

  嗯...只是...博伊科
 39. 39 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  [quote#11:"00222"]държим верен курс[/quote]
  Аха, курсът ви е верен, таварищ - към бунището на историята. Оставка!

 40. 40 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Йотингер си заминава скоро от комисията, така че се притеснява за бъдещето. Лично своето. Интересно какво се е загрижил за препоръките от Световната банка?

 41. 41 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#40:"ssg"]Лично своето. Интересно какво се е загрижил за препоръките от Световната банка? [/quote]

  Той си заминава, но Световната банка остава!
  Льошо, тавариш, льошо

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Колко много приятели на Йотингер и колко малко на България !

 44. 44 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 530 Неутрално

  А татко Путин съгласен ли е с ЕС та и наще управляващи да се съгласят.Докато са на власт още повече ще закопават страната с обременяващи договори страната но в полза на Русия както бе построен и Нефтохима.

 45. 45 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#43:"ahasver"]

  Колко много приятели на Йотингер и колко малко на България ! [/quote]

  Интересно защо така поставяш въпроса! България е част от ЕС и е време да го проумеете. Не сме част от несъстоялия се Евразийски съюз
  България е част от ЕС и според мен ЕС защитава интересите на България.
  При единна цена на газа за ЕС, България ще плаща по-ниска цена, а Германия съответно по-висока! Или не е вярно такова твърдение

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 46. 46 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това момченце. Стойнев дори не изпълнява идеите на БСП и ДПС. Изглежда на директно подчинение на Москва като Р.Овч.

  chavo64
 47. 47 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Спасението на БГ е в ЕС.... Иначе да бяхме станали задунайска губерния...с продажните комунета....

 48. 48 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#43:"ahasver"]

  Колко много приятели на Йотингер и колко малко на България ! [/quote]

  ... а ти, товарищ, какво общо имаш с България... освен кражбите, превратите и завистничеството... хахахахахахаха... да те светна: били сме под робство по-дълго отколкото вие сте "държава" и то с фалшифицирана от самото начало и докрая История (нали все за това лаете... хахахаха)... НО! никой не оспорва Правата ни!... справки: и Ватикана ако щеш...

  П.С. колко пъти се опитвате да направите държава...
  - Московско княжество - фал
  - Руско царство - фал
  - Руска Империя (с немски императори предимно - позадържа се)
  - РСФСР
  - СССР
  - СНГ
  - РФ... нещо не става май... пак сте пред разпад... хахахахаха

  ... Разпутин, Путин, Тин, Н(икто)... осъзнайте се

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 49. 49 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#46:"chavo64"]Изглежда на директно подчинение на Москва[/quote]

  ...поморие... тея, дето палят на журналистките колите и отвличат деца...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  ,,Какво комисарят Йотингер напомня на България и министър Стойнев,,
  ..........................................................................................

  ,,Смятам, че търговските спорове, каквито са споровете, свързани с взаимните задължения между засегнатите компании и държавната компания НЕК, на първо място следва да се разрешават от търговските съдилища в България, пише
  Йотингер. ,,

  А бе то няма търговско право той ми иска търговски съдилища.

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#7] от "00222":

  А ти сигур искаш да им бъдеш даскал по корана.

 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  [quote#29:"fitkov"]...извинявайте г-н Йотингер, трябва да оставим чужденците от ЕВН и ЧЕЗ да се нагушат колкото се може[/quote]

  Кой продаде държавния дял и в трите ЕРП-та? И то за жълти стотинки и яки комисионни? Май вече не Го познавате в тази МУ роля? Кой потурчи 8 милиарда държавни парички? Спасителят в ръжта ли? Кой отиде на крака да се среща със заместик шеф от ЕВН, същата ЕВН, която предяви иск от 1 милиард, и пазеше предателската среща в тайна?
  Защо цацаратурата НИЩО не види?

 53. 53 Профил на jingiby
  jingiby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кво иска тоя бе, да дигнат заплатите и пенсиите и тогава да дигат и цените на тока колкот трябва за да не се налага държавно субсидиране. А ясно кво иска, с десет пъти по-ниски доходи да плащаме европейски цени, щот така било пазарно. И що тогава ни принудиха да затворим 3 и 4 блок и да нацвъкаме ВЕИ-та, от които тока е в пъти по-скъп, а освен това си имаме и американски тецове, които ни дават тока "без пари".
  А южен поток кво толко им бърка в гъза не мога да разбера, като ще заобиколи фалиралата Украйна и ще мине през бедните южни страни на т.н. евросъюз.
  Не случайно го пиша с малка буква.
  Ае със здраве.

  Дневник медията с най-демократската цензура!!!
 54. 54 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До ком.,,43" Наистина, колко са малко българите в този форум.

 55. 55 Профил на mario hristov
  mario hristov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Значи хем не изпълняваме , препоръките на ЕС , (от който сме част , тоест със сигурност препоръки защитаващи нашия общ национален и европейски интерес) хем ЕС ние е виновен , за скъпия газ , ток , безработица , глобално затопляне и тн и тн .

  Никакво задължително гласуване.
 56. 56 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#54] от "kos":

  Напротив - българите са против Южен поток, защото този проект е все едно да си сложиш система по която да ти преливат кръв от болен от СПИН.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 57. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сега разбрахте ли както точно се оказа, че ЕРП-тата са изрядни? Защото Брюксел ги защити. В спора между тях и НЕК, те наистина са в по-добра позиция. Трябва всеки да си плати дълга, или, този, който има да доплаща - да го направи. Не може дълга на НЕК да не се коментира, да не се изисква, а към него - да се изискват и то силово. Относно цените. Това също е неправилна политика! Че цените са непосилни за потребителите - факт! Но, да ги редуцират за сметка само на ЕРП-тата, малко - за сметка на търговците ... Това подкопава тяхната стабилност. Освен това, потребителите имат нужда не от ниски цени, а от високи доходи! Това, че високите заплати щели да убият бизнеса е такава дъвка! Да! трудът трябва да се оценява по формула, а не според преценката на работодателя! Да, тази цена трябва да влиза в графа "себестойност на продукта", а не да е остатъчна стойност! Да, законът трябва да преследва работодатели, които задържат заплати, изплащат ги частично, не внасят осигуровките на време и в цялост, играят си с непълни щатове, с изпитателните срокове, които приключват в ущърб на наетите... В резултат ще фалират фирмите на работодатели, които не умеят да си управляват бизнеса. Да си наемат консултанти! Ще се вдигнат доста цени! Неизбежно е! Но българите ще се доближат до европейците не само по цени на стоки и услуги, но и по доходи. Не може да определят заплати според региона, според възможностите на фирмата, или волята на работодателя! Не може да се гледа дали освен стойността на труда човекът има и други доходи и да му се намалява ОЗ, за да го изравнят с колегите му. Факт е, че го правят! Например, една и съща работа се върши от 5 човека с различен стаж. Един от тях е на сериозна възраст. Пенсионер, но работи. На него му се плаща клас към ОС. За да не излезе напред от колегите си, ОЗ е по-ниска от тази на колегите му със сума, равна на класа. Да, но той получава и пенсия. Значи, понеже се поддържа много ниска заплата, младите колеги се натоварват с повече присъствени дни, взети от графика на възрастния, защото той имал и пенсия! Така те заработват в един месец часове, равняващи се на месец и половина, даже повече, а възрастният не смогва да заработи пълен месец. Обяснението? Получава и пенсия. Това се врътки, които не се преследват от закона. А и хората не могат да се защитят. Младите се нуждаят от пари. Имат деца, сметки. Възрастният - също. Ако е можел да живее от пенсия, нямало е да работи! Те всички са подписали договор, определящ работно време, задължения, заплати. Това, че условията се променят, в зависимост от волята на работодателя, в ущърб на интересите им е без значение. Те не могат да се защитят, защото това е частен сектор! Волята е на работодателя! Не ти изнася, напускаш! Отклоних се! Но, темата за доходите е тясно свързана с темата за цените, а тя пък е тясно свързана с укорите на ЕС по отношение на проблемите в енергийния сектор. Тези проблеми са идентични с тия на останалите сектори. Държавата се намесва в ценообразуването, потиска го, уж, за да облекчи потребителите, които не могат да си позволят да потребяват, а всъщност, намалява доходите и свива потреблението допълнително.

  goblenka
 58. 58 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Дали пък няма да се случи чудо-след сгромолясване на настоящото руско правителство да вземат и да избягат всички в Масква или оня санаториум ,дето е Янукович.Ще се спасяват от българското правосъдие,но ще ги охраняват руски автоматчици.Вместо в български в руски затвор.

 59. 59 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Като казвам руско правителство говоря за нашето,контролирано от Масква.

 60. 60 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Кучетата си лаят - керванът си върви"
  Нека и Йотингер види как на нас ни го начукват всеки път.

 61. 61 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 598 Неутрално

  След такова писмо напомнително се подава ОСТАВКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

 62. 62 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#32:"o_sando"]и аз казвам да за Ю Поток при италианските условия...

  ... ето моите (гласувайте за Сандо-Президент):

  1. $159 за куб/метър3
  2. Българска собственост върху българския участък
  3. Транзитните такси - във фонд за всички бг граждани
  4. Поддръжка за сметка на Пъцпром
  5. Беге персонал - 100%
  6. "Транзит ор пей" договор!... айде!

  ... ама не съм ли "ларж"... [/quote]

  Сандо, късно видях поста ти, но да знаеш, че имаш моя глас.

 63. 63 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 217 Гневно

  Колониализъм в действие, поредния Гюнтер ни нарежда какво да правим в собствената си държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK