ЕРП-тата са готови с аргументите против отнемането на лицензите им

ЕРП-тата са готови с аргументите против отнемането на лицензите им

© Красимир ЮскеселиевЕлектроразпределителните дружества ЧЕЗ, "Енерго-Про" и EВН, които са в процедура по отнемане на лицензите им, ще внесат до края на деня в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възраженията си, съобщиха представители на трите дружества, цитирани от БНР.


Днес изтича срокът компаниите да представят становища по процедурата, започната по искане на Националната електрическа компания. Държавното дружество се оплака, че трите доставчика са си прихванали от НЕК над 300 млн. лв. платената от тях зелена енергия, която са длъжни да изкупуват.


Кремена Стоянова от ЧЕЗ обясни, че в преговорите с НЕК няма съществен напредък, но прояви оптимизъм, че резултатът е близо и ще бъде положителен. Продължаваме да считаме, че процедурата следва да бъде прекратена, каза тя.  
Йорг Золфернер от ЕВН съобщи, че компанията ще представи нови доказателства и становища от различни институции, които според него, са полезни за разбирането на ДКЕВР. 


Стефан Абаджиев от "Енерго-Про" посочи, че дружеството е изплатило над 46 млн. лв. за зелена енергия и очаква НЕК да признае тези разходи. "От самото начало ние водим преговори, но основният препъни камък за тези преговори е отказът Националната електрическа компания да признае, че тази сума съществува като дълг от страна на НЕК към нас. Ние, крайните снабдители, сме изкупували зелена енергия по силата на Закона за енергията от възобновяеми източници. Тя не ни е възстановена за един период", припомни той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Дори и да им отнемат лицензите какво ще се промени за потребителя.Дали монопола ще е частен или държавен какво значение има.

  писнало ми е от левичари
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Държавата само вдига пушилка за пред електората със заплахата да отнема лицензите на ЕРП-тата.Както се вижда глупостта заради популизъм да се намали с 5% цената на тока струва скъпо.Аз се чудя кога вместо да се занимават с глупости ще седнат да решават проблема с подписваните договори за изкупуване на зелена енергия,която струва доста скъпо на всички и заради нея се стигна до всичките тези спорове?

 3. 3 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Да видим сега онова сорбонско чудо, наречено Министър, какви ще ги надрънка.

 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Медиите и институциите" продължават да се правят на алтави, "не виждайки" останалите звена от енергийтата верига - доставка на горива, електро/енерго производство, а изпълняват руските поръчки да смажат ЕРП-тата и после да ги препродадат на поробителя.

  Не казвам че в ЕРП-тата всичко е ОК, но даже и в зверската манипулация трябва да има грам логика.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Изброи идват - ще отложат пак решението за след 25-ти май, че да държат (наивния) електорат на (червено) разположение.

 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Аргументите нямат значение. Малко преди изборите някой ще изгори за да "светне" електоратът как се борим с "лошите" за да е ниска цената на тока. Пък след това ще ги лапне някой наш "читав" човек и цената вече ще може да се вдигне, че видите ли зелените централи много лоши. И в тази връзка ще е хубаво и нов "евтин" АЕЦ да си направим.

 7. 7 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#1:"koiot"]Дори и да им отнемат лицензите какво ще се промени за потребителя.Дали монопола ще е частен или държавен какво значение има.[/quote]
  Ами има, сега сума ти печалба изтича към другите държави. И монопол да е, по-добре ще е да е български монопол, отколкото чужд. Защо няма подобни компании, които да печелят такива суми в ЕС и да натрупват печалбите си в родината ни?

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Тука не се гледат аргументи, другарите просто търсят начин да се направят на готини пред пенсионерите и хукнаха да намалят цените без да имат идея кой ще поеме пасивите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Дилемата е тежка. Отнемат лицензите, но после неизбежно вдигат цените. И няма как тоя път да се оправдаят с ЕРП
  А НЕК ще си е на същия хал.
  Струва ми се че цялата олелия цели да се вкарат руски капитали в енергетиката ни освен в ЕРП и в НЕК. БСП-то са против приватизацията, но са майстори на скритата приватизация дълг срещу собственост
  И Воленчо няма да е против руските капиталисти. Той мрази само западните капиталисти

 10. 10 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В крайна сметка от тази зелена енергия страдаме всички и тя е виновна както за искането за отнемане на лицензите на ЕРП-тата така и за скъпия ток, който плащаме, а дали ще сме към частен или държавен доставчик разлика не ми се вярва да има.

 11. 11 Профил на marteniza_de
  marteniza_de
  Рейтинг: 402 Неутрално

  няма оправия - дори и да е без пари електроенергията, ТВто да работи на макс, доходите на 80% от електората си остават на " средно африканско" ниво;

 12. 12 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "today":

  Ти за кои пасиви говориш?
  http://www.energo-pro-sales.bg/uploads/files/2014/filepath_439.pdf
  Ето на едно от дружествата - за кои пасиви става въпрос, колега?

 13. 13 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#7:"Отнесен"]Ами има, сега сума ти печалба изтича към другите държави. И монопол да е, по-добре ще е да е български монопол, отколкото чужд. [/quote]

  Аман от глупостите ти! Печалбата изтичала... Кой ти нарушава закона, нали плащат данъци? Ега ти малоумната пропаганда на червените прасета - печалбата изтичала, като че ли щяха да я да дата на пенсиите! Ами сменете закона, забранете износа на печалба, какво ви пречи, не сте ли епилирани?
  [quote#7:"Отнесен"]Защо няма подобни компании, които да печелят такива суми в ЕС и да натрупват печалбите си в родината ни? [/quote]
  Кой ти каза, че няма?
  Ами туроператорите, те с какви пари работят? Да не би да са на местните пенсии? Откъде идват парите за почивки на туристите от ЕС!

 14. 14 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "shumkar":

  примерът ти с туроператорите е несъвместим. Първо сектор енергетика е специфичен и не позволява свободна конкуренция. Второ- я се замисли ние какво получихме от ЕРП- вместо да получаваме инвестиции се оказва, че ние трябва да правим инвестиции, плащайки по-скъп ток.

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#12] от "zlobar":
  За пасивите в цялата система, пасивите, които се появиха в следствие на неадекватното поведение на управляващите и на популизма. За пасивите в цялата енергетика.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#14:"zlobar"] Второ- я се замисли ние какво получихме от ЕРП- вместо да получаваме инвестиции се оказва, че ние трябва да правим инвестиции, плащайки по-скъп ток. [/quote]
  Не защитавам ЕРП-тата, ако са нарушили закона, да ги съдят. Но в случая разправиите са защо ЕРП-тата са си прихванали дължимите от НЕК към тях пари. Искането е ЕРП-тата да платят, и да чакат НЕК да се стабилизира, и да им изплати дължимите пари, т.е. на кукув ден.
  А че скъп ток ще плащаме, това е сигурно, защото НЕК дължи милиарди за далаверите с АЕЦ Белене, и не е дядо Господ, който ще даде парите.

 17. 17 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "today":
  Чакай сега, значи ти говориш за БЕХ, а в статията се говори за ЕРП-тата. Така кажи - по подразбиране помислих че пишете по темата.

 18. 18 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 508 Неутрално
 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#17] от "zlobar":
  Говоря за недостига на пари в цялата енергийна система, дали ще го местим от НЕК в БЕХ и от там в ЕРП-тата, недостига пак си остава. Навързаха неразумно много ВЕИ на високи цени, защото още през 2007-ма някой прибра плановете за поетапно присъединяване, после на всичко отгоре другарите намалиха цените на тока, с което увеличиха недостига на средства в системата, НЕК вече нямаше никакви пари, и се опитаха да изгърбят ЕРП-тата. Накрая пак народа ще го отнесе, при това с лихвите и евентуално глобите/неустойките и съдебните разноски.
  За свръх скъпия Цанков Камък и излишното Белене да не говорим!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на Zoom
  Zoom
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не се съмнявайте, цялата балканиада е с предизборни цели! Ще ви кажа какво следва:
  1.Точно преди изборите - бомбастично решение на ДКЕВР за отнемане на лицензите на ЕРП-та, а тройната коалиция ще крещи в един глас как са се преборили с капиталистите (чуждите) изедници.
  2. ЕРП-та ще обжалват и ще осъдят за много пари България (в крайна сметка), но това ще стане много след изборите, ще се протака и замазва (до колкото е възможно)
  3. За новия зимен сезон всички ние ще имаме поне 10% увеличение на цените, което трябва да покрие глобите на НЕК
  Ако и при този неизбежен сценарий тази прокажена власт не падне, тежко ни (на тези които ще останем)!

 21. 21 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Този кабинет прави всичко по силите си, да национализира енерго мрежите. Да принуди ЕРПтата да напуснат нашия пазар и понеже други няма да рискуват да ги заместят, ще се наложи държавата да ги национализира, да ги даде за управление на НЕК, или на ново създадена структура и да започне усилено да ги източва, както направиха с НЕК.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK