ЕРП-тата повишили необосновано наема на стълбовете си

ЕРП-тата повишили необосновано наема на стълбовете си

© Юлия ЛазароваТрите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", са увеличили необосновано цената за достъп до стълбовете си ниско напрежение в ущърб на компании - разпространители на телевизия, интернет и телефония. Това твърдение за злоупотреба с господстващо положение предяви на трите дружества Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 


Определението не може да се обжалва, но дружествата имат един месец да възразят писмено или да поискат да бъдат изслушани. 


Антимонополната комисия е проверила условията, при които трите дружества предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи на други компании върху стълбовете си.


Тя е установила, че поддръжката на стълбовете  става за сметка на основната дейност на дружествата, докато отдаването им под наем е допълнителна дейност. Според КЗК и трите дружества са включили необосновано в цената на наема разходите си за основната дейност.  Това натоварва цената на доставчиците на телевизия, телефония и интернет и ощетява техните клиенти, е становището на комисията. В същото време наемателите нямат друга икономически обоснована алтернатива да развиват дейността си, освен като използват стълбовете. 

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK