ДКЕВР обвини ЕРП-тата, че са надписали разходите си с 818 млн. лв., готви глоби за 50 млн. лв.

ДКЕВР обвини ЕРП-тата, че са надписали разходите си с 818 млн. лв., готви глоби за 50 млн. лв.

© Георги КожухаровИзбори 2022

Трите електроразпределителни дружества -  "ЕВН България Електроразпределение", "ЧЕЗ Разпределение България" и "Енерго-Про Мрежи", са завишили неправомерно разходите си с 818 млн. лв., съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, цитиран от БТА.


На специално свикана пресконференция днес Боев представи резултатите от регулаторния одит на трите компании, започнат в началото на годината. 


На базата на констатациите на одиторите ДКЕВР ще състави над 2000 акта за административни нарушения. "Колегите започват да ги пишат и очаквам до две седмици да ги оформят%, каза председателят на ДКЕВР.
По думите му трите дружества са работили еднакво - чрез свързани лица, а от допълнителни си приходи и от икономия от технологични загуби са завишавали разходите си неправомерно.


Трите ЕРП-та ще могат в законоустановения срок - три дни, да подадат възражения по всеки един акт поотделно. Комисията също ще ги разгледа поотделно и ще прецени за кои да издаде наказателни постановления.


Глобата за едно нарушение е между 20 000 лева и един милион лева, отбеляза Боев и заяви, че комисията ще се съобрази със сериозността и тежестта на всяко. Ако имаме 2500 акта и заложим минималната сума от 20 000, общият минимален размер на глобата за трите ЕРП-та е 50 млн. лева, пресметна Боев. 


Това е третата проверка за един и същи период (2008 - 2014 г.) и по същите теми и вече веднъж - миналата година, същият състав на ДКЕВР (само с различен председател) вече заключи, че данните не дават основание за отнемане на лиценза на ЧЕЗ (по процедура, заведена срещу компанията от времето на ГЕРБ).


Няколко източника на "Капитал" от енергийния сектор прогнозираха преди два дни, че ДКЕВР ще наложи тежки санкции на трите дружества като ще ги мотивира с поредица от "повторни" административни нарушения - липса на подписани от абонатите протоколи при смяна на електромери и липса на обществени поръчки при някои доставки до влошено качество на доставката на електроенергия. Така регулаторът ще избегне да приложи по-строгата, но и спорна санкция - отнемане на лиценз. Тази процедура започна миналия месец заради прихващане от НЕК на вземания, които електроснабдителните дружества смятат, че държавната компания им дължи. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK