Държавата очаква 153 млн. лв. инвестиции в три нови индустриални зони

Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Драгомир СтойневОбщо 153 млн. лв. инвестиции и 1650 работни места се очаква да се открият в трите нови индустриални зони в Божурище (София), Телиш (Плевен) и Бургас. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от пресцентъра, при представяне на резултати от дейността на Национална компания "Индустриални зони".


Данните са на база подписани договори с фирми, които ще извършват дейност на територията на зоните. 


Стойнев припомни, че компанията е създадена през 2009 г. от кабинета на Сергей Станишев с идеята за привличане на чуждестранни инвестиции. "Тогавашният финансов министър Пламен Орешарски отпусна 100 млн. лева за създаването й, а следващият – Симеон Дянков си взе обратно 70 млн. лева от бюджета й. Сега компанията отново работи изключително активно", заяви министърът.
Национална компания управлява осем зони – три съществуващи от преди свободни зони в Русе, Видин и Свиленград и новоизграждащите се в Божурище, Телиш, Бургас, Варна-Запад и Карлово. Всички те са с обща площ около 6.6 млн. кв.м., от които 73 900 кв.м. застроени и 225 500 кв. м открити складови площи.


В съществуващите свободни зони – Русе, Видин и Свиленград само през последната година са сключени 26 договора с фирми основно в областта на производството, строителството и търговията и са реализирани инвестиции за около 3 млн. лева, заяви Атанас Ненов, изпълнителен директор на компанията.


Очакваните инвестиции и нови работни места се дължат на южнокорейската фирма "Азия инвест", която прави биоземеделие в зоната Телиш край Плевен. Първоначалната им инвестиция е в размер на 3 млн. лева, но се очаква те да нараснат до 85 млн. лева при 700 нови работни места.


В Божурище, чиято първа копка беше през лятото на 2013 година, през септември ще заработи предприятието на първият инвеститор в зоната - немската фирма "Бер Хелла Термоконтрол". Стойността на вложението е 42.5 млн. лева, при което се очаква да бъдат създадени нови 350 работни места.  Очаква се там да заработят още пет високотехнологични компании с общо 250 заети.


В напреднала фаза са преговори с над 10 български и чуждестранни компании за настаняването им в индустриалните зони, каза Атанас Ненов. Ще продължава работата по благоустрояването на зоните за привличането на други инвеститори. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK