"Топлофикация - София" е глобена с близо 62 хил. лв. за злоупотреба с господстващо положение

"Топлофикация - София" е глобена с близо 62 хил. лв. за злоупотреба с господстващо положение

© Юлия ЛазароваКомисията за защита на конкуренцията установи, че "Топлофикация - София" е извършила злоупотреба с господстващо положение на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия. Антимонополният орган санкционира дружеството с 61 881 лв.  


Решението на регулатора може да се обжалва в съда. 


Комисията се е самосезирала след информация от Върховната административна прокуратура.
Тя е стигнала до извода, че като налага на всички топлинни счетоводители еднаква цена за минималния пакет на услугата, "Топлофикация" премахва ценовата конкуренция. Това засяга благосъстоянието на потребителите, защото води до по-ниско качество и ги лишава от възможността да изберат доставчик на услугата въз основа на цената, е становището на комисията.


Според КЗК налагането на необосновани цени поставя в неравностойно положение дружествата за дялово разпределение по отношение на техните разходи и нормата на възвращаемост и уврежда интересите на потребителите. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK