НЕК обяви, че ще публикува отчета си до 31 юли, още не бил готов

НЕК обяви, че ще публикува отчета си до 31 юли, още не бил готов

© Красимир ЮскеселиевНационална електрическа компания (НЕК) съобщи, че ще спази законовия срок 31 юли и до тази дата ще публикува финансовия си отчет за 2013 г. Повод за уточнението са коментари на депутати от ГЕРБ, които се оплакаха, че не са получили документа, който им е нужен, за да аргументират по-добре внесения вот на недоверие към правителството заради провал в енергетиката.


Годишният финансов отчет на НЕК ЕАД за 2013 г. към настоящия момент не е окончателен и съответно одитиран и заверен от независими финансови одитори съгласно изискванията на чл. 38 от Закона за счетоводството, се посочва в съобщението. 


Изпълнителният директор на държавната компания Екатерина Истаткова  коментира, че я е заварила в много тежко състояние, а новото ръководство полага всички усилия да стабилизира финансовото й състояние, спазвайки законите в страната и осъзнавайки важното място и роля на НЕК за стабилността на енергетиката в страната.


Държавните фирми са длъжни да публикуват отчет за всяко тримесечие, сроковете са до 25 април за годишните отчети и до 25 число на следващия месец за тримесечните. Това  гласи постановление 114 на МС от 10 юни 2010 г., публикувано в бр. 46 на Държавен вестник от 18 юни 2010 г. НЕК е номер 3 в списъка на МИЕ за предприятия с над 50% държавно участие, които трябва да си обявяват отчетите.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Толкова много загуби и задължения, че не могат да ги сметнат... Особено преди избори тези сметки са още по-трудни и бавни..

 2. 2 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Тоест да си мълчим преди изборите и преди следващото решение на регулатора. Ако изчакате още малко така може направо за публична продан и тогава няма да има нужда от отчет

 3. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 745 Любопитно

  Това да не означава, че ще има избори преди 31 юли?
  Защото дори един Стойнев не може толкова да излъже.

  Миша
 4. 4 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  А идиотите от ДКВР въз основа на какви данни ще определят цените за следващия период.... Оставка........Матриала хубаво да си напъне мозъка, след това да не реве.....

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  До 31.07.2014 година я хамилата я хамиларя.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на grindan
  grindan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако аз не си подам декларацията в НАП и отчета в НСИ до 31 март ще ме глобят солено. Тези от НЕК защо ползват такива привилегии?

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  абе то е ясно какво ще побликуват ,ще има поне по 500 лв борч на жив българин

 8. 8 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 367 Гневно
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 930 Неутрално

  партизанщина на всички нива.

 10. 10 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 367 Весело

  Ааааа.... Много рано. От друга страна на Коледа стават чудеса. Не мога да се търпя в кожата си, че тия ни правят на идиоти и маймуни, а народа стои и чака .....Какво???!!!!!

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#6] от "grindan":
  Според Закона за счетоводството чл.23 ал.1 т.1, предприятията съставят Годишен финансов отчет (ГФО) към 31-ви декември за изминалия отчетен период, който в България е данъчната година считано от 1 Януари до 31 Декември. Органите на управление на предприятието отговарят за съставянето, своевременното изготвяне, съдържанието и публикуването на Годишния финансов отчет в Търговския регистър към Агенция по вписванията.

  Задължени лица да публикуват в Търговския регистър годишния си финансов отчет и годишен доклад за дейността по силата на Закона за счетоводството чл.40 ал.1 т.1 са:
  1. Едноличните търговци, в срок до 31 май на следващата година.
  2. Дружества с ограничена отговорност /ООД, ЕООД/, в срок до 30 юни на следващата година.
  3. Всички други търговци по смисъла на Търговския закон, в срок до 31 юли на следващата година.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "grindan":

  И за мен това е основният въпрос.

 13. 13 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Любопитно

  ТЪй, то на москоФската редакЦия нещо и иЗфиряса капаЦитетА !
  Топ- Приоритет е УкраЙна, чак след това идва ДоЙнефф наред !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Само за НЕК законите не важат.Или ще трябва време да го понагласят,да го поразкрасят и да скрият виновните и некадърните.

 15. 15 Профил на grindan
  grindan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Господин deribeev, като ще цитираме:
  -ЗКПО, чл.92 (2) Годишната данъчна декларация се подава в срок до 31 март на следващата година и чл.92 (3) С годишната данъчна декларация се подава и годишният отчет за дейността.
  -Представянето на годишния отчет за дейността е задължително съгласно Закона за статистиката, Националната статистическа програма за 2014 г. и Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) в срок до 31 март...
  Кога ще го публикуват в Търговския регистър е съвсем друга тема.

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  По закон НЕК трябва да публикува годишния си отчет за 2013 год.
  до края на март т.г.Е как така ние си подаваме данъчните декларации и финансовите отчети навреме,а НЕК ще го чакаме до 31 Юли 2014?

  Tony
 17. 17 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересно как гигантски корпорации като Дженерал Илектрик например,4 пъти в годината обявяват тримесечните си отчети около 15-20 дни след приключването на всяко тримесечие?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK