ЧЕЗ обяви разходи от 540 млн. лв., невключени в цената

Компанията уточнява, че няма да получи възвращаемост за 540 млн. лв., похарчени за 
заплати, материали, амортизация, инвестиции със собствени средства в годините между 2008 и 2013 г.

© Юлия Лазарова

Компанията уточнява, че няма да получи възвращаемост за 540 млн. лв., похарчени за заплати, материали, амортизация, инвестиции със собствени средства в годините между 2008 и 2013 г.Електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение" за пет години е извършило разходи от 540 млн. лв., които не са включени в цената на тока, информираха от компанията, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля да глоби с мотив надписани разходи. 


Регулаторен одит на ЧЕЗ и на другите две компании - ЕВН и "Енерго-Про", показа, че те са завишавали разходите си неправомерно, а общата сума за трите според ДКЕВР е 818 млн. лв.


Днес компанията  уточнява, че няма да получи възвращаемост за 540 млн. лв., похарчени за 
заплати, материали, амортизация, инвестиции със собствени средства в годините между 2008 и 2013 г. Сумата е над признатите разходи, които влизат в цената на електроенергията и е вписана в редовните годишни одитирани отчети, които компанията внася в ДКЕВР всяка година. 
"Няма как да сме ощетили клиентите, след като реално сме влагали повече, отколкото са ни признавали като ценообразуващ елемент. ДКЕВР знае, че ние правим разходи и инвестираме много повече, отколкото е включено в цената. Години наред регулаторът ни одобряваше едва 40% от разходите за заплати, а не 100%, както би трябвало. Ние, обаче, няма как да работим, ако съкратим 60% от персонала си и финансирахме разликата извън цената на тока," заяви Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".


За периода 2008-2013 г. ЧЕЗ Разпределение България е отчела близо 752 млн. лв. оперативни и административни разходи, а ДКЕВР е одобрила едва 314 млн. лв. от тях – или по-малко от половината.


Дружеството пресмята, че благодарение на допълнителните инвестиции е намалило технологичните загуби от 23% през 2005 г. на близо 12% през 2013 г. и така спестява по около 100 млн. лв. годишно, които в противен случай биха се изгубили по мрежата. 


ЧЕЗ посочва, че за 9 години е вложила над 2.3 млрд. лв. в българската икономика. От тях над 1.6 млрд. лв. са данъци, преки инвестиции за покупката на ТЕЦ Варна и трите електроразпределителни дружества в Западна България и изплатени дивиденти. Отделно са инвестирани 771 млн. лв. в обновяване, модернизиране и разширяване на мрежите, в подобряване на обслужването и инвестиции в производство.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 217 Весело
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  Тези съвсем ни вземат на "шега"!!! Едва ли не са дошли в България и купили ЕРП-тата за да губят пари в блоготворителност чрез електорразпределение....
  Вярно, че с купуването на ТЕЦ Варна, се минаха, ама това си е техен проблем, имаха време да преценят и да не хвърлят 190 000 000 ЕВРА ей така купувайки ТЕЦ който едва работи .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  човек не знае на кои да вярва - аз лично съм пас

 4. 4 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ще излезе, че ЕРП-тата работят на загуба. Да ги съжали направо човек. Бива наглост, ама чак пък толкова.

 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Късно е либе за китка....

 6. 6 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тази разюздана комунистическа пасмина, дето ни управлява, прави всичко възможно да хариже енергетиката на дедо Путин. "Независимият" регулатор одобрява 40% разходи за заплати? На какво основание?! "Комисарите" на ДКЕВР 40% заплата ли взимат?

 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Да не са работили и те като Лукойл на загуба горките? Сигурно чешките данъкоплатци са решили чрез ЧЕЗ да спонсорират по-евтиния ток на българите,хайде стига глупости! Да не би да не е вярно,че изнасят печалба чрез свързани фирми или че сменят електромери когато и както си поискат?

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  А стига бе! Ама вярно ли е...? Те голям ларж тия ЕРП-та бе! По стотина милиона за заплати годишно, ей така - за Бог да прости!
  На загуба, ама и дума не дават да се издума, че искат да си ходят! Браво! И с нашите пари, искат да ни направят богати!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 374 Весело

  "Днес компанията уточнява, че няма да получи възвращаемост"

  Чак се трогнах.

 10. 10 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами.... честита инвестиция... нали не си мислите, че само ще лежите под сянката и ще лапате.

 11. 11 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Па като не ви изнася - пътя, чантата и за хляб.

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Всъщност спорът се отнася за начина на използването на спестените средства от намалените технологични загуби. Тези спестени разходи се дължат на факта, че ЕРП са постигнали по-голямо намаление на технологичните загуби в сравнение със зададеното от ДКЕВР. Така постигнатите икономии са използвани за покриване на непризнати от ДКЕВР административни и оперативни разходи, а от ДКЕВР биха искали те да се отчитат като печалба. Поне така е обяснен въпросът в сайта на финансирания от ЕРП-тата Институт за енергиен мениджмънт:

  http://www.emi-bg.com/index.php?id=2057

  Тъжното в цялата тази история е, че едно положително техническо постижение - намаляването на технологичните загуби, вместо да е повод за радост, поражда финансови спорове.

 13. 13 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 426 Весело

  Е тази новина ме развесели- то хубаво една година да финансираш разходи за заплати ама цели 5 години от 2008-2013. 5 години .... )))

  ПП: Акционерите спят зимен сън.

 14. 14 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Ясно е че и двете страни лъжат, но въпроса е кой започна първи. Според мен това е държавата, тъй като направиха закони и наредби, според които бизнеса изглеждаше изключително перспективен по време на приватизацията през 2004. И това беше направено с цел да се получи възможно на-висока цена. След което обаче въпросните закони и наредби започнаха да се заобикалят и променят с цел да се напаснат на популизма на управляващите през последните 9 години. И резултата беше че принудиха и ЕРП-тата да лъжат за да си вземат своето.
  Изхода е прекратяване на популизма комбинирано с по-силен (и независим) регулатор.

 15. 15 Профил на ivobog
  ivobog
  Рейтинг: 217 Весело

  тия съвсем ни взеха за мезе

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK