"Тошиба" се оттегля като стратегически инвеститор за 7 блок на "Козлодуй" "за по-голяма оперативност"

"Тошиба" се оттегля като стратегически инвеститор за 7 блок на "Козлодуй" "за по-голяма оперативност"

© ДневникЗа по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС заменя "Тошиба Корпорейшън" като стратегически инвеститор в преговорите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи правителствената пресслужба. 


Американската компания "Уестсингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС е част от групата на "Тошиба Корпорейшън". В съобщението на пресслужбата се уточнява, че  "Тошиба" ще остане страна по споразумението като "ще запази задълженията си заедно с "Уестингхаус" да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане финансирането на проекта."


Досега се знаеше, че "Тошиба" ще инвестира в проекта до 30% от стойността му и ще съдейства за останалата част да бъдат привлечени американската "Ексимбанк" и Японската банка за международно сътрудничество.
Пресслужбата припомня, че правителството на 11 декември 2013 г. разреши на Българския енергиен холдинг да сключи Споразумение за стратегически инвеститор с "Тошиба" и да започне преговори за структуриране и финансиране на проекта  и с "Уестингхаус" - като собственик на технологията "реактор с вода под налягане (PWR) - АР 1000 III+".


В хода на преговорите от страна на "Тошиба Корпорейшън" и "Уестингхаус Електрик къмпани" ЛЛС е направено предложение за промяна на стратегическия инвеститор.


За готвената промяна в структурирането на проекта "Капитал" писа преди месец като според източници на изданието в хода на преговорите "Тошиба" е действала предпазливо, поискала е повече информация и независими оценки за осъществимостта на проекта и именно това е наложило нейното дъщерно дружество да поеме ролята на инвеститор. "Уестингхаус" е в българския ядрен бизнес почти две десетилетия и активно прокарва участието си в изграждането на нови мощности още с идеята за рестарт на АЕЦ "Белене".


Днес "Капитал" информира, че американската компания вече е избрала за свои партньори в България "Енергосервиз", "Енпро консулт" и "Оскар-ел".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK