Министър Стойнев: "Южен поток" е необратим проект

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

© Анелия Николова

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневАко гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът "Южен поток" изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Така министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира спирането на работата по проекта до изглаждане на противоречията с Брюксел, разпоредено вчера от премиера Пламен Орешарски.


Стойнев направи коментара си от Китай, където участва в инвестиционен форум за Централна и източна Европа.


Министърът изтъква, че за година на поста е изпълнил своята задача и е придвижил проекта на ново ниво. "Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта "Южен поток" и необходимостта от проекта "Южен поток", казва той.
Стойнев отбелязва личните си усилия за постигането на обща позиция "за" проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватия, Словения, Италия. "Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход - обща позиция "за" "Южен поток" и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни", казва министърът.


По думите му САЩ възразяват единствено срещу избрания изпълнител, докато в "България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват".


Според министъра на икономиката въпросите около българската част на трасето са по-скоро юридически и по тях се работи. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на Европейската комисия за провеждането на търга за избор на строител, междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".


"Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел", казва министърът.


Стойнев изтъква, че пръв е поискал от политическите сили да стигнат до консенсус по темата "енергетика" и стратегическите проекти, за да има устойчивост и в следващи управления. Поставя под въпрос обаче до колко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK