Заради дефлацията БСК иска замразяване на осигурителните прагове през 2015 г.

Според стопанската камара в някои сектори праговете трябва да се замразят и дори намалят.

© Юлия Лазарова

Според стопанската камара в някои сектори праговете трябва да се замразят и дори намалят.



Браншовите работодателски  и синдикални организации започват преговорите за определяне на минималните осигурителни прагове, които да действат догодина. Това съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара, чиито представители ще участват днес в първата оперативна среща, на която ще бъде обсъдена процедурата на договаряне. 


Преговорите са част от бюджетната процедура. Обикновено те приключват през септември и въз основа на договореното се планират приходите и разходите на общественото осигуряване. 


БСК ще препоръча на своите членове, които ще участват пряко в договарянето на браншово ниво, да настояват за замразяване на минималните прагове, а в секторите, в които има сериозни икономически предизвикателства - дори за намаляването им. 




Стопанската камара повтаря становището си, че договарянето на минимални суми по длъжности и браншове има негативно влияние върху заетостта, особено върху нискоквалифицираните работници, притиска правителството да вдига минималната заплата и стопява разликата във възнагражденията на ниско- и висококвалифицираните служители. 


Камарата отбелязва, че при преговорите трябва да се отчита дефлацията през 2013 г. и влошаването на показателите за производителността на труда, която изостава от ръста на работните заплати. Работодателската организация припомня становището на Европейската комисия, според която "минималните прагове за плащане на социалноосигурителните вноски биха могли да попречат на нискоквалифицираните лица да участват пълноценно в националната икономика". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK