Американският бизнес заподозря ДКЕВР в опит за експроприация

Американският бизнес заподозря ДКЕВР в опит за експроприация

© Надежда Чипева, КапиталИнструкциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) към Националната електрическа компания (НЕК) да предоговори дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" са опит за експроприация на собственост. Това се казва в становище на Американската търговска камара в България (AmCham), изпратено до президента, премиера, енергийния министър, парламентарната енергийна комисия и председателя на ДКЕВР с дата 9 юни, цитирано от "Капитал Daily"


Представителите на американския бизнес в България прогнозират, че това, както и предложението на регулатора за ограничаване на вятърните и фотоволтаичните централи ще доведе до съдебни дела и тежки финансови последици за държавата.


Камарата настоява управляващите да не предприемат значителни промени в сектора преди да е изготвена нова дългосрочна енергийна стратегия. Такъв документ по думите на икономическия министър Драгомир Стойнев вече е изготвен, но предстоящата оставка на кабинета и задаващите се предсрочни парламентарни избори най-вероятно ще отложат, а може би ще осуетят, обсъждането и приемането му. 
Становището на американския бизнес е предизвикано от две решения на енергийния регулатор от края на май. С едното се инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия с "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" с 30% и "Контур глобал Марица-изток 3" с 20%. Освен това ДКЕВР иска общо три от блоковете на двете централи да излязат на свободния пазар.  


Според AmCham ако тези инструкции бъдат изпълнени, ще са равностойни на опит за експроприация на собственост от независими частни производители. Това най-вероятно ще доведе до потенциален банкрут на един прозрачен сегмент от енергийния сектор и неизпълнение на заемни задължения.


Решението, с което се предлагат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, срещу което  AmCham възразява, предвижда НЕК да изкупува само 50% от енергията, произвеждана от вятъра и слънцето, по преференциални цени.  Останалата половина от енергията според регулатора трябва да се плаща по цената за излишък на балансиращия пазар, която сега е 29 лв. (т.е. около шест пъти по-ниско от преференциалните цени при вятърните централи и около 17 пъти по-ниско при фотоволтаичните централи).


От камарата предупреждават, че ако това намерение бъде изпълнено, ще се застраши стабилността на банковата система, финансирала сектора с близо 4 млрд. лв. 


Камарата определя предложенията на ДКЕВР като дискриминационни, тъй като рестрикциите ще засегнат значително само една част от сектора, докато в същото време ще доведат до предоставяне на държавна помощ на други участници в него, в това число на НЕК. Най-лошото е, че продължаващата регулаторна непредвидимост ще има дългосрочен негативен ефект върху инвестиционния климат в страната, подчертава AmCham.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Има ли изненадани? Това не ви е 9-ти септември, другари. Пак ще ни накарате да плащаме за зулумите и мошеничествата ви.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Предполагам, че един от първите изритани от служебното правителство ще е шефът на ДКЕВР.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 3. 3 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 669 Неутрално

  На 100% са прави. Това не е и не може да бъде решение на независим регулаторен орган. ДКЕВР действа като терорист.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Как звучи само - да ЗАДЪЛЖИШ, някой да ПРЕДОГОВОРИ нещо....

 5. 5 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 664 Весело

  Хе хе веселието в енергичният сектор продължава. ИкспЬертЬитИ продължават да влошават нещата и вървят към необратим срив в енергийната и финансовата система. СтойноOFF , какво стана със загиналите миньори в Ураново и собственика на мината? Колко хора трябва да си тръгнат от този свят за тръгнеш и ти?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 6. 6 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#1] от "The Shadow":

  Няма изненадани, когато е за пазарна икономика, американските другари са за, само че за другите! Ако от тях поискат да се държат пазарно, това вече е национализация, липса на конкуренция, започват да идват сенатори, идва пролет и т.н.!

 7. 7 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Това са реалностите - ако става въпрос за руски фирми се оказва, че всички договори с тях са неизгодни и трябва да се предоговорят, да се прекратят, а ако има търгове - те задължително са проведени непрозрачно.
  Ако става въпрос за американски фирми обаче - може изобщо да няма търг, да не се знае и цената (7-ми блок на АЕЦ Козлодуй), а ако държавата се опита да предоговори изключително неизгодни за нея договори - това е експроприация на собственост !?!?

 8. 8 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Любопитно

  А какво смята американския бизнес за експроприацията на парите на българския данъкоплатец и бизнеса,които постъпват в определени инвеститорски джобове? Какво има изобщо да се коментира Европейската комисия каза,че договорите за американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-тата нарушават конкуренцията на пазара и могат да се считат за непозволена държавна помощ.Няма как някой да прави монополни печалби само защото познайте как си е уредил изгодни договори!

 9. 9 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Руски проекти можем и сме длъжни да предоговаряме, американски - не... Дори настоявате за справедливи цени на газа.. нещо ми бяга логиката

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Няма смисъл да се предоговорят. Годините си вървят и по-добре след колкото влеме остава да отидат на свободния пазар, което за западна фирма означава моментално затваряне. Какъв е смисълът да се намаля цената с 20%, но договорът за задължително изкупуване да се удължи с 15-20 години?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#8:"moloko_"]Няма как някой да прави монополни печалби само защото познайте как си е уредил изгодни договори![/quote]
  За какъв монопол говорите тука??? Да не би Марица да е единствения производител на електричество? Я вижте дефиницията на думата "монопол". Кой друг внася газ в България? Или това не е монопол за вас?

  California Über Alles
 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#1] от "The Shadow":Толкова ярко изразена антибългарска и проамериканска позиция. Значи любителите на свободния пазар искат другите да са тоя пазар,а те да смучат от държавата? Наглеци са американците. За техните протежета иг@золизци какво да пиша? и това им е много.

 13. 13 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  3начи супер добре печелят американците от ВЕИ-тата и ТЕЦ-овете у нас.

 14. 14 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pontif":

  Говоря за монополни печалби и те са такива защото пазара не енергия в България не е свободен и тока който продават Мариците и ВЕИ се изкупува задължително по фиксирани цени.Щом ЕК казва,че тези договори не отговарят на правилата на ЕС,значи трябва да се предоговорят.И съвсем не очаквам тези така наречени инвеститори лесно да се откажат от големите си печалби.

 15. 15 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 454 Весело

  Явно според хамериканските ни господари, опитът на държавата да постави на пазарна основа цените на двата ТЕЦ-а, които явно са плод на брутално изнасилване на държавата и нейните интереси, се явява „опит за експроприация“.
  Е това вече е „демокрация" и „либерализъм" в действие.
  Представям си, каквъв квик и вик щеше да е из либералните ни медии, ако собствеността (и бруталното крадене) не беше в ръцете на „правилните" господари.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 16. 16 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ало Дневник, за какъв АМЕРИКАНСКИ БИЗНЕС в България говорите? Може би за завода за автомобили на Форд, или за фабриката за електроуреди на Дженерал Електрик.... дето въобще ги няма!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 17. 17 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какъв 9 септември и какви глупости се пишат тук. Та нали ние плащаме високите цени на Мариците договорени от безхаберници или откровени мошеници. За какво национализиране въобще става дума. Аналогичен казус имаше с американска компания в Унгария. Прекратиха договора с американците, те заведоха дело в съда във Вашингтон, но Унгария го спечели и ги чупиха. Е какво се случи след това, да не би да дойде края на света или американските инвеститори да се изтеглиха от Унгария???

 18. 18 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 454 Весело

  [quote#12:"чобанмахала"]За техните протежета иг@золизци какво да пиша? [/quote]
  Не пиши по-добре, че либералните медии, за „неправилна" критика, праскат поне едноседмични банове. Ей така, в името на свободата на словото...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 19. 19 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#17:"triton"]Какъв 9 септември и какви глупости се пишат тук. Та нали ние плащаме високите цени на Мариците договорени от безхаберници или откровени мошеници[/quote]
  Договорени от продажника Костов. А след това други продажници им плащаха без даже да са включени към системата.
  И сега се оплакват,че искат от тях не да влязат в нормите,а да се доближат до тях. А тук фашингтонските г@золизци плюят ли плюят.

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Това най-вероятно ще доведе до потенциален банкрут на един прозрачен сегмент от енергийния сектор ..."

  Ами точно това е крайната цел. След банкрута компанията се "изкупува от правилните" хора и всички договори и решения стават търговска тайна.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 722 Весело

  [quote#18:"№55"] Ей така, в името на свободата на словото... [/quote]
  +++++
  Коментарите на редакционната политика са забранени.

 22. 22 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#17:"triton"]Е какво се случи след това, да не би да дойде края на света или американските инвеститори да се изтеглиха от Унгария???[/quote]

  Ами това което се случи, е че мириканците спряха да лапат кинтите на унгарците. Това на мириканците не им хареса, та сега поне се опитват да прдължат да лапат нашите кинти.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 23. 23 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е част от риска да правиш бизнес.

  Такова нещо като фиксирани цени (и то доста над пазарните) за 20 години на пред няма - нито в Америка, нито в Европа, нормално е да няма и в България.

  Държавната Марица как произвежда ток на половината от цената на американските?

  Донякъде е разбираемо половината да се изкупува на преференциални цени, защото дават работни места на миньорите имат заеми към български банки.
  Останалото да си го продават те - както трябва да го правят всички останали производители.

 24. 24 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#22:"Търпана"]Ами това което се случи, е че мириканците спряха да лапат кинтите на унгарците. Това на мириканците не им хареса, та сега поне се опитват да прдължат да лапат нашите кинти.[/quote]
  Разликата между нас и унгарците е,че те не се поддават насервилност или страх от американски заплахи.
  Все пак сме в Европа..

 25. 25 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  До коментар [#23] от "devdimi":

  Фиксирани цени има и в латинска Америка. Нормалното обаче е всичко да мине на спот пазара. За веитата трябва да се направи уравновесяване с въглеродни квоти на останалите централи. Ей това е свободен пазар.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 26. 26 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато се държим като "мърша", ще е така! Всеки сам си пази интересите. Американците го правят, просто трябва да го правим и ние!

 27. 27 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Не го разбрах тва, да дойдат поне десет американски сенатора да ми го обяснят.

 28. 28 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тия в ДКЕВР не знам какво пушат,но е много силно.
  Например искат НЕК да предоговори с Ей И Ес цената за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "Марица Изток 1"В същото време искат да съкратят плащанията към ВЕИ с 50%.
  Ай И Ес освен собственици на ТЕЦ Марица Изток 1,са и собственици на най-голямата ветроцентрала в България със 156 мвт мощност.А сега познайте,ако им наложат с промяна в закона да плащат на вятърната им централа само 50% от електроенергията и,как ще се съгласят да предоговорят цената на ТЕЦ-а??Точно никога.От цялата тази каша,накрая това,което го пушат в ДКЕВР ще го плащаме с неустойките и лихвите...

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#6] от "capricorn2014":
  За теб и за останалите червени кратуни ще се опитам да обясня за пореден път:
  При пазарната икономика който иска нещо си плаща за него. В случая държавата (т.е. ние, чрез тъпото правителство) сме поискали модернизирани ТЕЦ-ове, за да не тровят въздуха и фотоволтаици (и др. ВЕИ), щото трябвало да изпълняваме някакъв план. Ами О.К. казали едни инвеститори, ама цената на тока от тия централи става солена, това ще ви струва едни пари за едни години. Ние (т.е. правителството) сме казали "става, чистия въздух е по-важен". И инвеститорите вложили едни пари в тая история.
  След известно време ние се ощипваме и викаме "май нещо се прецакахме". И най-пазарно нарушаваме де що има договор или закон по въпроса.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK