Кабинетът поискал 70% от печалбата на държавните дружества

Кабинетът поискал 70% от печалбата на държавните дружества

© Юлия ЛазароваЗаради слабото изпълнение на приходната част от бюджета държавата започна спешно да търси пари. С разпореждане на Министерския съвет от 11 юни се иска до днес, 16 юни, дружествата с над 50% държавно участие да преведат 70% от печалбата си, пише "Сега" в днешния си брой.


Според публикацията само болниците са освободени от това задължение, а летище "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще преведат на бюджета съответно 90 и 100%.


В разпореждането няма мотиви защо се налага бързането и защо на фирмите са дадени едва 4 работни дни, за да го изпълнят, информира печатното издание. В публикацията се напомня, че
миналата година до средата на октомври фирмите, без БЕХ, бяха налели в бюджета  80% от печалбата си на обща стойност 216.5 млн. лв. Вдигането на вноската от 50 на 80 на сто от бившия финансов министър Симеон Дянков бе остро критикувано заради обезкръвяването на фирмите и орязването на възможностите им за инвестиции. Това беше и един от аргументите на правителството в своя защита в хода на дебатите по вота на недоверие за провал във фискалната политика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK