Производители на зелен ток ще се оплачат в Брюксел, ако регулаторът намали цените

Производители на зелен ток ще се оплачат в Брюксел, ако регулаторът намали цените

© Кирил Хавезов, КапиталПроизводителите на ток от слънце възнамеряват да се оплачат в Европейската комисия, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме намаление на цените наполовина от 1 юли, както възнамерява.


"Ще сезираме ЕК и всички компетентни институции, които следят за спазването на европейското и българското законодателство, ако ДКЕВР приеме проекторешението си за преференциални цени на енергията от възобновяеми източници от 1 юли 2014 г. във вида, в който го представи", коментира изпълнителният директор на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова, цитирана от БТА. 


Русенова бе сред участниците във форум, посветен на възобновяемата енергия за сгради, организиран от Германско-българската индустриално-търговска камара.
Предложението на ДКЕВР предвижда преференциалните цени на новоприсъединените от 1 юли производствени централи от ВЕИ да бъдат намалени с около 50-60 процента за соларните инсталации и с около 20 процента за вятърните мощности.


Проекторешението на регулатора е в нарушение на административнопроцесуалните норми, на българските закони и на директивите на ЕС; не са взети предвид икономическите компоненти, които следва да формират преференциалната цена, каза Русенова. По думите й се залага норма на възвращаемост седем процента, която макар и ниска, не е постижима заради заложените останали параметри в ценообразуването. Оказва се, че един бъдещ инвеститор във фотоволтаична инсталация не може да изплати инвестицията си за близо 18 години при цените, които сега регулаторът определя, каза тя. 


След като и тази, и миналата година бяха обявени от държавата за нулеви години за нови присъединявания на ВЕИ-мощности, Русенова заяви, че няма точна информация колко са мощностите, които трябва да бъдат присъединени според сключени предварителни договори. С предложените нови преференциални цени, които са по-ниски от пазарните, ДКЕВР дава сигнал, че ВЕИ-секторът у нас няма да се развива, смята експертът. Статистиката на ЕС показва, че колкото повече възобновяема енергия има в енергийния микс на една държава, толкова повече намалява цената на енергията към домакинствата; проблемът в България е, че няма публичност, няма прозрачност на разходите на конвенционалните производители, което дава възможност на политиците да спекулират с темата "зелена енергия", отбеляза още тя. 


Меглена Русенова съобщи пред медии, че производителите на зелена енергия, присъединени към НЕК, едва сега получават плащане на произведената от тях през ноември миналата година енергия. Забавянето на плащанията от обществения доставчик с около половин година оставя тези производители без приход. В същото време те плащат осигуровки, ДДС, а от 1 юни вече и разходи за балансиране на енергията, без да е ясно точно какви ще са те, заяви експертът. Ако час по-скоро страната ни не приложи в цялост Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС и не направи енергийния отрасъл прозрачен, енергетиката ни ще колабира, предупреди Русенова.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Любопитно

  И що трябва ГАРАНТИРАНО да може да си изплати инвестицията?! Моят шеф като купи една машина, с цел печалба, някой ГАРАНТИРА ли му, че ще си я избие?
  Айде по-полека с исканията, че много стоите под слънцето май и ви понапече.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Да сезират.
  Да видим и отговора.

 3. 3 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 594 Весело

  Га ядоха кебапчетата не мрънкаха

 4. 4 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 380 Неутрално  А ние нещастните потребители на електроенергия, които трябва да ви изплащаме Гарантираните " Инвестиции " къде трябва да отидем да се оплачем?

  На това пазарна икономика ли му викате?

  Интересно колко време ще мине преди крайните Еврофобски настроения трайно се загнездят в съзнанието на огромната маса от населението в България.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Бюро, жалби още не е структурирано. И аз искам да се оплача, че позеленях от този зелен ток. За мен това е абсолютно не правомерно субсидиране от страна на матряла, задължен от държавата да осигурява все по-пълен кеф на "производители" на зелена енергия.

 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... опа-а... ниА колците и дУматите не рупаме заедно... Не повеке от 12-14 гОдин шА трЕбе за връщане на инвестициите. Е не мо'е 'сички да сте кат' Златев, ЦветитУ, чорбаджиАта на Дневник и още нЕколко едри "зелени токаджии"... они до година-две са веке на печалба...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 629 Неутрално


  Прасе / Pig

  Инвеститор, който се счита за алчен и забравил първоначалната си инвестиционна сратегия. Този тип инвеститори имат твърде оптимистични очаквания за бъдещето. Терминът идва от сравнението между прасето, което преяжда редовно, и алчния инвеститор, който не би "излязъл" от инвестиция дори и след резки изменения заради очакването, че тя ще му донесе по-големи печалби.

  ...от речника на дневник

  От идиоти отговор не чакам
 8. 8 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "genadi.":Няма да чакаш дълго. В края на крайщата на хората ще им писне да им поднасят болумача с поредните изисквания на ЕС.

 9. 9 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Стига със субсидиите за тази пирамида наречена "зелена енергия". Пазарът да реши.

 10. 10 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да не пропуснат и арменския поп.
  Да духат зелените перките си за да им се избият средствата!

  Попътен вятър в главите!
 11. 11 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Средно едно българско семейство отделя над 15% от дохода си за заплащане на еленергия.
  Пробвайте да поставите при подобен показател западноевропейския потребител и ще видите, какъв вой ще се вдигне.
  Но българина никой не го бръсне. Жулят му европейски тарифи с убийствена норма на печалба.

 12. 12 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Гневно

  До коментар [#4] от "genadi.":

  ЕС не ни е искало да субсидираме соларките с надутите изкупни цени. Нашите престъпни правителства сами го направиха. По-специално правителството на Тройната ламя и правителството на гербавите.

  Докато ни замазваха очите дали има или няма нужда от нови мощности, през 2012 г. присъединиха соларки, колкото за един блок на Козлодуй.

 13. 13 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  АЕЦ Козлодуй разполага с предостатъчно мощности за задоволяване на битовите и промишлени нужди на страната с евтино електричество.
  Приоритет на една държава трябва да бъде на първо място оцеляването на нацията и едва след това частнокорпоративните печалби.
  Насилственото вкарване в енергийния микс на безобразно скъпи и непоносими за семейния бюджет пера е мошеничество и изнудване.
  Фактът, че това мошеничество е облечено в норма на европейските правила не променя характера му на рекет.

 14. 14 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 380 Неутрално  До коментар [#12] от "Гогич":

  Съгласен съм, че вината е и в Българските правителства на Тройната Ламя и след това на Празноглавата Ламя. Но не съм съгласен, че Брюксел е невинен в цялата схема. Истината, е че дори в Европа, където целия процес беше направен много по-човешки, на много по-поносима цена потребителите пищят от твърде високи цени на електроенергията. А целия процес започна с безумните изисквания за задължителни проценти " Зелен " ток в енергийния микс спуснати от поредната директива на Брюксел.
  На всеки е ясно, че идеята за диверсификация на енергийните източници няма начин да не бъде опорочена в страни като България.
  А пък в главата на всеки средностатистически Българин вината за безобразията и високите цени моментално бива прехвърлена като отговорност на Брюксел. 15. 15 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "genadi.":
  Брюксел разчита, че държавите-членки ще са отговорни към своите граждани и няма да допуснат изкривяване на пазара със прекомерни субсидии. Нашите павиани четат и го разбират като директива да се ограби населението с високи изкупни цени. Че и се престарават в сроковете - трябваше до 2020 г. да сме с 16% ВЕИ, а още 2012 г. бяхме вече на на 17%. Сега е най-лесното да се обяви Брюксел за виновен и да избуят нови евроскептични партии.

 16. 16 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами сключете си договори да изнасяте зелен ток по пазарни цени та да видим какви ще договорите вместо да плачете за гарантираните преди това. Аман от ревльовци. И без това сме със свръхпроизводство на зелен ток така че спокойно може да си изнасяте, ама този вариант май не ви изнася.

 17. 17 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Те, хубаво ще се оплачат! Едни в Брюксел, други в Страсбург... Ама, присъдите ги плаща гражданството! Не виновни служители, или институции!

  goblenka
 18. 18 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В последно време всички се жалват в Брюксел, забравиха "арменския поп" , модерни времена ей

  Все по-хубаво става :)
 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Идеята на субсидиите е да се развие сектора, в него да навлязат нови играчи, да се появят нови технологии и да паднат цените.
  Гарантираните цени станали по-ниски от пазарните - ми да продават на свободния пазар тогава! Никой не ги кара насила да подписват договори за гарантирано изкупуване. И точно такава е логиката - искаш сигурно изкупуване, получаваш по-ниска цена.
  Ако ще се присъединяват нови мощности, нека да са само перки, първо работят и през нощта, и през зимата, и второ, тока от тях поначало се изкупува по-тънко.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Ще се оплачат... на арменския поп

  Евроатлантида
 21. 21 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А може ли просто да ви еба путката майна.Вземайте си панелите и заминавайте на майките си у сливите.Айде по бързо деба и алчните боклуци щото ще награбим чуковете и ще ви строшим главите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK