Производители на зелен ток ще се оплачат в Брюксел, ако регулаторът намали цените

Производители на зелен ток ще се оплачат в Брюксел, ако регулаторът намали цените

© Кирил Хавезов, КапиталПроизводителите на ток от слънце възнамеряват да се оплачат в Европейската комисия, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме намаление на цените наполовина от 1 юли, както възнамерява.


"Ще сезираме ЕК и всички компетентни институции, които следят за спазването на европейското и българското законодателство, ако ДКЕВР приеме проекторешението си за преференциални цени на енергията от възобновяеми източници от 1 юли 2014 г. във вида, в който го представи", коментира изпълнителният директор на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова, цитирана от БТА. 


Русенова бе сред участниците във форум, посветен на възобновяемата енергия за сгради, организиран от Германско-българската индустриално-търговска камара.
Предложението на ДКЕВР предвижда преференциалните цени на новоприсъединените от 1 юли производствени централи от ВЕИ да бъдат намалени с около 50-60 процента за соларните инсталации и с около 20 процента за вятърните мощности.


Проекторешението на регулатора е в нарушение на административнопроцесуалните норми, на българските закони и на директивите на ЕС; не са взети предвид икономическите компоненти, които следва да формират преференциалната цена, каза Русенова. По думите й се залага норма на възвращаемост седем процента, която макар и ниска, не е постижима заради заложените останали параметри в ценообразуването. Оказва се, че един бъдещ инвеститор във фотоволтаична инсталация не може да изплати инвестицията си за близо 18 години при цените, които сега регулаторът определя, каза тя. 


След като и тази, и миналата година бяха обявени от държавата за нулеви години за нови присъединявания на ВЕИ-мощности, Русенова заяви, че няма точна информация колко са мощностите, които трябва да бъдат присъединени според сключени предварителни договори. С предложените нови преференциални цени, които са по-ниски от пазарните, ДКЕВР дава сигнал, че ВЕИ-секторът у нас няма да се развива, смята експертът. Статистиката на ЕС показва, че колкото повече възобновяема енергия има в енергийния микс на една държава, толкова повече намалява цената на енергията към домакинствата; проблемът в България е, че няма публичност, няма прозрачност на разходите на конвенционалните производители, което дава възможност на политиците да спекулират с темата "зелена енергия", отбеляза още тя. 


Меглена Русенова съобщи пред медии, че производителите на зелена енергия, присъединени към НЕК, едва сега получават плащане на произведената от тях през ноември миналата година енергия. Забавянето на плащанията от обществения доставчик с около половин година оставя тези производители без приход. В същото време те плащат осигуровки, ДДС, а от 1 юни вече и разходи за балансиране на енергията, без да е ясно точно какви ще са те, заяви експертът. Ако час по-скоро страната ни не приложи в цялост Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС и не направи енергийния отрасъл прозрачен, енергетиката ни ще колабира, предупреди Русенова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK