ДКЕВР поиска Брюксел да разреши промяна в договорите с преференциални цени (допълнена)

ДКЕВР поиска Брюксел да разреши промяна в договорите с преференциални цени (допълнена)

© Георги КожухаровДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е внесла две жалби до Европейската комисия - за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ-производители за задължително изкупуване на произведената от тях енергия.


Това съобщи пред журналисти днес председателят на комисията Боян Боев, цитиран от БТА.


Жалбите са изпратени през миналата седмица и ДКЕВР очаква Еврокомисията да се произнесе и да разреши на българския регулатор да ограничи изкупуването на енергия по дългосрочни договори.
Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите както на така наречените американски централи, така и на ВЕИ-производителите върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.


Регулаторът планира да намали с около 20 процента цените на електроенергията, изкупувана от ветроенергийни централи и с между 50 до около 60 процента цените на енергията от фотоволтачни централи. 


В края на май ДКЕВР инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия с "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" с 30% и "Контур глобал Марица-изток 3" с 20%. Освен това ДКЕВР иска общо три от блоковете на двете централи да излязат на свободния пазар.  


От думите на Боев днес се разбра, че преговори не са водени. 


Становището на ДКЕВР е, че договорите с двете американски централи нарушават Третия енергиен либерализационен пакет, защото според тях НЕК е задължена да изкупува цялата произведена от тях енергия. Споразуменията, сключени през 2001 г., предпоставят участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, нарушаване на конкуренцията и ефект върху търговията; това е заплаха за задължението на България да осигури пълна либерализация на енергийния пазар, обясни председателят на регулатора.


В жалбата си за ВЕИ-производителите ДКЕВР е посочила, че тяхната инсталирана мощност многократно надвишава и преизпълнява целите на България до 2020 г., и то при икономически обременяващи условия за крайните потребители и бизнеса. Схемата за определяне на преференциални цени представлява прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия, смятат в ДКЕВР.


Боев посочи, че не знае кога Еврокомисията ще даде отговор на жалбите, и отказа да обясни как ще се формират цените от 1 юли. Очаква се решението на ДКЕВР за цени на електроенергията от 1 юли да бъде публикувано на 30 юни.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Едва ли ще мине номера, за едната договора е подписан още по времето на Костов, после Л. Овч. преподписа за по-висока цена, т.е. още преди да влезем в Брюксел.
  Сега хем реват, че заради свръхпроизводството сме принудени да плащаме разполагаемост, хем се натискат за нов блок в Козлодуй. Не за друго, просто просто колкото е по-скъп един проект, толкова по-висок комисион ще получат политиците.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на rogoshev
  rogoshev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Регулатора е "независим" - от него нищо не зависи.

 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Отдавна трябваше да има такова искане до Брюксел.И би трябвало да получим разрешение,защото вече имаше становище на ЕС,че договорите с американските ТЕЦ-ове представляват неправомерна държавна помощ и противоречат на европейските правила.Ако получим одобрение няма да могат така наречените инвеститори да вдигат врява до небето,как някой гонел инвеститорите.

 5. 5 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Добри или лоши (по-скоро лоши), договорите са подписани. Нарушение на договор носи неустойки. Поредната каша, забъркана от любимата на мнозинството държавна намеса в недолюбвания пазар, която накрая плащаме ние.

  А и само да питам за когенерацията на Топлофикация, дето тока ѝ го купуваме на цената на слънчевия, кога ще питаме Брюксел?

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Аз не знам как със задна дата едностранно може да се променят договори , но да видим...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 751 Неутрално

  А защо не усучат макарите на тези които са подписали неизгодни за държавата договори?

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "mrvip":
  Ако питате тези дето ползват топлинна енергия, то адресата на Въпроса Ви е правилно избран

 9. 9 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Има страни, които вече са го правили. И то точно с американски компании.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Хората са казали, по-добре късно от колкото никога, макар че специално за "независимия" Боев, това сигурно е било огромно унижение, пред колонизаторите де)
  Боев, вярно че под натиска на великия реаниматор на родната икономика др.Стойнев, сътвори такава поредица от дивотии, че сега, вероятно поизплашен от разбягващото се мнозинство ( виж др.Станишев) и напълно неадекватно и парализирано правителство, се опитва да се закрепи, ярез съгласуването на едно доста съмнително от юридическа гледна точка действие.
  Но преди да обявява войни и да отнема лицензи ( не че я свърши - докара я до никъде ) можеше да потърси по-легален подход.
  Както и да е, по-добре късно..

 11. 11 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  ДКЕВР иска Американските централи да минат на свободния пазар, а да попитам ДКЕВР защо ТЕЦ-овете на Христо Ковачки не минат на свободния пазара, а държавната НЕК им изкупува ел.енергията на двойно по-високи цени от тези на американските централи.Тук няма задължителни договори подписани, от които да следват неустойки.Все пак американците инвестираха милиарди в ремонти и нова централа, докато ТЕЦ-овете на Ковачки не отговарят на елементарни екологични изисквания.

 12. 12 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"today"]Едва ли ще мине номера, за едната договора е подписан още по времето на Костов, после Л. Овч. преподписа за по-висока цена, т.е. още преди да влезем в Брюксел. [/quote]
  Не може да Не разрешат от Брюксел

  Енергийният пазар трябва да се либерализира ,
  още повече ,че има и западноевропейски търговци на ток..
  които Ще стъпят в БГ

  да си търсят парите от Костов и Р.Овч...

  има европейско антимонополно законодателство

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 13. 13 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Тези промени в цените за въпросните канибали във ВЕИ и мариците трябваше да са факт поне от 3 години! Много депутати са собственици на ВЕИ а енергийната мафия стои в останалите - как да им спрат наглите печалби с 800 процента над себестойността?

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  [quote#9:"triton"]Има страни, които вече са го правили. И то точно с американски компании.[/quote]
  ами в България има ли такива страни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Трябва да се приеме закон. Примерно: Изкупната цена тока от ВЕЙ не може да надвишава изкупната цена на АЕЦ. въз основа на този закон да се предоговорят всички договори и така. Не е толкова сложно стига да има воля. В момента изкупната цена на ВЕЙ е между 5 и 10 пъти по-висока от тази на АЕЦ, абсолютно без никакво основание. Изкупуването на ток от ВЕЙ е и причината за 2 милиарда задължения на НЕК, които ще се наложи ние да плащаме. На гол тумбак, чифте пищови е ситуацията.

 16. 16 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално
 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Може и да успеят.
  Това което смозва всичко са нереално ниските цени на държавните централи. Смазва и тях и държавата, не само сектора. А при тези нереални цени ням как да се създаде пазар.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ама и да върнат рушветите, за това не е нужно да се пита Брюксел

 19. 19 Профил на goa_head
  goa_head
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#13:"putlernopassaran"]печалби с 800 процента над себестойността[/quote]

  "поздравления" за изказа...безспорно базиран на дълбоки познания в сектора и финансите като цяло....

 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":
  Пораженията на жълтата преса върху информираността на българина е взела пандемични размери.Толкова години се предъвкват тези въпроси а твоя милост още не е разбрал ,че договорът за изкупуване на ел.енергията от т.н." американски централи" е подписан от правителството на Кобурга .Аз казах ХАУ!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#5] от "mrvip":

  о и там случая е същия. Нереално ниска цена от Козлодуй и Марица 2. Съответно за да не се ликвидира парното се държи ниска цената на парното, а се компенсира с когенерацията.
  Тотално сбъркана енергийна система. От популизъм. А облагодетелствани са големите консуматори на ток. Богатите, а не бедните в чието име ужким се прави.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  " и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ-тата"


  Тази фомулировка е пълен майтап.

 23. 23 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  Тайна нумер 1 две трети от газа който се ползва в България отива в топлофикацйите.
  После те през когенерация произвеждат ток който го продават на цената на зелена енергия.
  Отпадъка е парното.
  Тайна нумер 2 дялът на фотоволтиците и перките е много по малък в производството на зелена енергия от топлофикациите и съмнително зелени заводски тецове.
  Тайна нумер 3 евтиният ток от АЕЦ отива за износ.
  Тайна нумер 4 Американските тецове немат комини като технология са в пъти по добри от Ковачките обаче....

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 24. 24 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Абе пак ни занимават с глупости. Без да има истински пазар на електроенергия нещата никога няма да са в ред..Тогава ще паднат всички прекомерно високи цени и на американски марици и на перки и юзини....
  Трябва да се премахнат и купищата пречки пред фотоволатиците на покриви на малки сгради. Енергийна ефективност му е майката, а не разни скъпоструващи Аеци и Патоци, само за да пълним гушите на наши и руски бандюги

 25. 25 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#4] от "moloko_":

  Къде е това становище бре, джанъм? Не беше ли точно обратното ? Договорите са подписани преди България да стане член на ЕС и за това се разглеждат по действащото към момента на подписване българско търговско право.

 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Кьорав карти не играе. Кога стане предоговарянето, обадете се. Стъпка първа, без Брюксел, без увъртане, незабавно на масата имената на хората подписвали договорите. Незабавно! Пък след това ще видим.

 27. 27 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Неправомерна държавна помощ щеше да има, ако преференциалните цени се заплащаха от държавата. А то не е така. В някои случаи се заплащат наистина от държавната фирма НЕК, в други случаи - от електроразпределителните дружества, но в крайна сметка се заплащат от потребителите. За каква държавна помощ тогава може да става въпрос?

  На всичко отгоре, в случая с ВЕИ просто са изпълнени неумело европейските указания за насърчаване на ВЕИ. Вярно че междувременно указанията бяха уточнени. Но тези уточнения се отнасят за бъдещите насърчения, не за вече съществуващите. Никоя европейска институция няма как да препоръча изменения на вече съществуващи договори, при все че някои страни го правят.

 28. 28 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "Чърчил":

  Абсолютно, но и този същия българин не търси никаква алтернатива на жълтата преса, защото тя отговаря перфектно на нивото му. Това е за съжаление разбира се, но факт.

 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#24] от "elevation04":
  "Абе пак ни занимават с глупости..."
  Въпросът с това, кой ни занимава с глупости веднага отпада, след като се прочете това което сте написали.
  Истински пазар ще има преди всичко, след като се премахне изкупуването на ел. енергия на твърдо фиксирани дългогодишни цени. И след това останалото... 30. 30 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Аз пак да попитам, ЗАЩОТО ЯВНО НЯМА ЖУРНАЛИСТИ КОИТО ДА МУ ЗАДАДАТ ВЪПРОСА НА ШЕФА НА ДКВЕР?
  ДКЕВР иска Американските централи да минат на свободния пазар, а да попитам ДКЕВР защо ТЕЦ-овете на Христо Ковачки не минат на свободния пазара, а държавната НЕК им изкупува ел.енергията на двойно по-високи цени от тези на американските централи.Тук няма задължителни договори подписани, от които да следват неустойки.Все пак американците инвестираха милиарди в ремонти и нова централа, докато ТЕЦ-овете на Ковачки не отговарят на елементарни екологични изисквания.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#5:"mrvip"]А и само да питам за когенерацията на Топлофикация, дето тока ѝ го купуваме на цената на слънчевия, кога ще питаме Брюксел?[/quote]
  Той е друг ток, необикновен Наскоро един руснак от Газпром ми обясняваше, че газът който ни продават бил скъп защото бил по-качествен. Сърбеше ме езикът да го попитам означава ли това, че на Германия с нейните по-ниски цени продават некачествен газ но реших да не развалям разпивката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  А приемането на закони в парламент на "суверенна" държава /пояснявам България/ , под диктовката на чужда фирма - Газпром, правомерна държавна помощ ли е?

 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Работата на 50% е сигурна.Ще се признае неправомерна държавна помощ и държавата ще бъде глобена,а за другото-друг път.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Тия договори не ги ли сключваха Станишев и Орешарски при предишната тройна ламя.
  Помня, че тия двамата бяха сключили договор с AES за 205 МгВ от ВЕИ-та. И договора беше за 25 години.

 35. 35 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "ijj":

  В случая енергетиката е ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАН сектор. Всяко нещо случващо се в този сектор е под контрола на държавата, без значение дали опериращите компании са частни или държавни. Задължението за изкупуване на зелена енергия е поставено също от държавата, както и цените. Определено има неправомерна държавна помощ, след като държавата задължава един субект, да купува от друг субект по задължителни минимални цени.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#30] от "Само Левски":

  Всички реват срещу скъпият ток от американските централи а не знаят, че е понеже там са спазени всички екологични изисквания. А това иска пари, много пари. Ако се сложат глобите и таксите за еко нарушенията към тока на останалите централи в Марица Изток не се знае какво ще стане с цената на тока им.

  Пък и трябва да се прави разлика между тока от една нова централа която избива инвестицията си и друга която вече се е изплатила. Гарантирам ви, че тока от която и ще да е нова АЕЦ ще е по-скъп от тока на Козлодуй и то многократно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на mutata
  mutata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred":
  бей много ги хващаш тия пущини електоцентралите , шегата на страна - схващаш ли каква щурутия си написал

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#35:"primaxm"]Определено има неправомерна държавна помощ, след като държавата задължава един субект, да купува от друг субект по задължителни минимални цени.[/quote]
  Която ни е наложена от ЕС с определените квоти, следователно не е неправомерна. Пълно е с такива държавни намеси дори в най-либералните икономики, щом е държава тя се намесва иначе нямаше да има нужда от нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#37] от "mutata":

  Като за начало се аргументирай вместо да тракаш напразно клавишите. Имаш достатъчно време, отивам да хапна една пица.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#27] от "ijj":

  Няма как да дойде ток без НЕК,засега.Още никой не се е сетил да продаде високоволтовата преносна мрежа.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 41. 41 Профил на mutata
  mutata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fred":аха , руснака лично те намери за да ти обесни за какво иде реч , намерил той на кого да обеснява , знае ли тоя руснак с кого си има работа , знае ли той че "Fred" ги отбира тия енергични работи и е форумния енергиен капацитет , къде го бара той , айде де

 42. 42 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"triton"]Има страни, които вече са го правили. И то точно с американски компании. [/quote]

  А тези страни имали ли са либерализиран пазар?
  А ние имаме ли?

 43. 43 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  То това добре, ама трябваше да не е искане, а ултиматум.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 44. 44 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred":
  съгласна съм с Вашето мнение :''...
  Ако се сложат глобите и таксите за еко нарушенията към тока на останалите централи в Марица Изток не се знае какво ще стане с цената на тока им. ''
  Всъщност всяка година България плаща огромни еко глоби заради марица -изток 2. И това ако не е нерегламентирана държавна помощ - здраве му кажи!
  Старата ГДР-ска технология от 1960 год. отдавна трябваше да бъде сменена - в Германия го направиха преди 15 - 20 години.
  Ако ще се въвежда свободен пазар на електроенергия моля - но правилата важат за всички / а загубите на НЕК от АЕЦ Белене и МИ2 да си ги възстановява без държавна помощ като ги калкулира в цените на АЕЦ Козлодуй и МИ2/

 45. 45 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#40] от "Майндърбайндър":

  Има такива ВЕИ производители, които подават електроенергия в мрежите на електроразпределителните предприятия - нали точно по този въпрос имаше спорове наскоро между НЕК и тях.

  Но основният въпрос е какво е "държана помощ". То е държавата да използва свои пари за подпомагане на някоя фирма - примерно събрани чрез данъци или от някакви други държавни приходи. В случая такова нещо няма. Всички преференции се отразяват в цените за крайните потребители - те са, които плащат, а не държавата.

  Втори въпрос е, че в европейските нормативни документи има много точно разграничение между разрешените насърчения и държавната помощ.

  Затова когато се сключват с договори с последици в продължение на десетилетия трябва хубаво да се мисли - а не после да се правят отчаяни опити нещо да се промени.

 46. 46 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#37] от "mutata":
  ЩУРУТИЯ!?
  а ти схващаш ли колко си неграмотен
  не само МАЛКОТО ОВчАРчЕ разбира от енергетика
  тоя ''евтин'' ток от АЕЦ Козлодуй беше заплатен от целия народ с дългогодишен режим на тока / да не говорим за повредите и другите загуби на българската икономика /.

 47. 47 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#35] от "primaxm":

  В европейските нормативни документи има много точно разграничение какво е държавна помощ и какво е насърчение на ВЕИ.

  Специално преференциалните цени за електроенергия от ВЕИ доскоро съществуваха в поне десетина страни членки. В Германия и в момента продължават да съществуват и се определят от регулатора, без някой да ги смята за държавна помощ.

 48. 48 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 796 Весело

  ахаха, досега чугуна се оправдаваше че брюксел ни наложил тия перки и панели, и ние горкичките трябвало да се съобразим, сега пък ще чакаме същия брюксел да накаже лошите фирми подписали лошите договори с хубавия НЕК... безценно

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 49. 49 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Даже и да намалят изкупната цена, цената на тока за крайния потребител ще си остане същата. Тоест, искат да лапат повече. Не се ли наядоха?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 50. 50 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 853 Любопитно

  До коментар [#45] от "ijj":

  Вярно,че малките ВЕИ подават средно напрежение в мрежите на ЕРП-тата,но има нюанс в претенциите на регулатора.За ТЕЦ-овете помощта е неправомерна,а за ВЕИ- прекомерна.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 51. 51 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#9:"triton"]Има страни, които вече са го правили. И то точно с американски компании.[/quote]
  Албания се опари с едни 100 млн. евро заради прекратяване на договора с ЧЕЗ. Така, че хубаво е да се пита Брюксел. Което не гарантира че тройката американски сенатори няма да кацнат в София и наследника на Орешарски да ги увери в продължаване на българо-американската енергийна дружба.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 52. 52 Профил на oboroti
  oboroti
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Ама ние сигурни ли сме, че отговорът ще бъде ДА?

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#41] от "mutata":

  Така и си предполагах че си имам работа с позитанче което не може да говори извън Опорните точки но трябваше да дам шанс. И естествено с януарската регистрация. Изглежда нещо е станало с младежката организация на БСП, вкупом са избягали при Първанов та януари спешно са попълвали редиците с проверени стари другари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#12] от "Притесненият":

  Либерализация не означава да се прекратят съществуващите договори. Трябва да се отделят производството и преноса, и преноса да се предлага при равни условия на всички. Примерно определят такса 1 ст за киловатчас за 100 км, 5 ст за разпределение НН, румънците ако предлагат ток по 6 стотинки на границата да можеш да си купиш от тях, като цената ти ще бъде 6 ст за тока, 5 за разпределението и да речем 3 за 300 км пренос, общо 14.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 55. 55 Профил на dimitrov_ok
  dimitrov_ok
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нека кандидат служебният премиер Иван Костов се изкаже по въпроса . Що подписа за 30 г напред на такива цени ?
  Или пак руснаците му са виновни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK