Сдружение настоя за мораториум върху всички решения в енергетиката

Сдружение настоя за мораториум върху всички решения в енергетиката

© Надежда Чипева, КапиталКомпаниите, бизнес организациите и енергийните експерти, обединени в инициатива "Да спасим енергетиката на България" настояват за мораториум върху всички решения в енергетиката и постигане на политически консенсус за въвеждането на Енергиен борд под мониторинга на Европейската комисия.


Повод за призива е последното проекторешение на ДКЕВР от вчера, което според участниците в инициативата е "поредното от цяла серия незаконни, некомпетентни и политически мотивирани решения, които фалираха обществения доставчик НЕК, задължиха го с над 1,5млд. лева, предстои да разрушат финансовата и технологична стабилност на енергийния сектор, а оттам да доведат до верижни фалити, спад в икономиката и финансова нестабилност".


Членове на инициативата са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Американска търговска камара и асоциацията на италианските предприемачи Конфиндустрия, няколко браншови и синдикални сдружения,  електроразпределителните дружества и експертите Илиян Василев и Красен Станчев. 
Случващото се в българския енергиен сектор през последните години и особено през изминалите няколко месеца е катастрофа, която заедно с понижения кредитен рейтинг, финансова и енергийна криза засяга всички отрасли на икономиката, е становището на инициативата. Според нейните експерти непрофесионалните и необосновани решения на държавния енергиен регулатор все повече задълбочават хаоса и представляват заплаха за финансовата стабилност, банките и държавата.


Проекторешенията за цените в секторите "Електроенергетика" и "Топлоенергетика" на ДКЕВР са необмислен акт, залагащ нереалистични приходи в отрасъла и почиващ на хипотези за бъдещи възможности, а не на законовите и договорните реалности в страната, предупреждават енергетиците.


Евентуалното едностранно прекратяване на съществуващите договори с AES Гълъбово и Contour Global Марица Изток 3, с компаниите от ВЕИ сектора и намеренията за отнемане на лицензите на крайните снабдители ще доведат неминуемо до лавина от съдебни дела срещу българската държава на стойност не по-малка от 12 милиарда лева, е оценката на инициативата. 


Мерките срещу производителите от възобновяеми източници ще направят предсрочно изискуеми кредити в размер на 4 млрд. лева от българските банки.


Определянето от ДКЕВР на цени на електроенергията под себестойност облагодетелстват богатите, а не бедните домакинства, напомнят специалистите. Бедните домакинства са свили изцяло своето потребление, но въпреки това сметките са непосилни за тях. В същото време има част от обществото, за която цената е не просто приемлива и поносима, а фактически субсидирана.


Инициативата призовава за отговорно държавническо поведение от страна на българските институции. Настоява за незабавно изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия за българската енергетика и отстраняване на обвързаните в конфликт на интереси лица от ДКЕВР и от ръководството на Българския енергиен холдинг.

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK