Президентът постави вето на законодателните промени за търговските вериги

Президентът постави вето на законодателните промени за търговските вериги

© Надежда Чипева, КапиталПрезидентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане приети на 18 юни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, с който се правят промени и в Закона за храните.


Целта на измененията, приети от парламента, е да променят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, така че да станат равноправни, а нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени. По думите на търговците обаче измененията ще доведат единствено до повишение на цените.


Държавният глава приветства заявения стремеж на народните представители да създадат условия за развитие на производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги и да предотвратят нелоялни търговски практики. Според него обаче не е оценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите.
Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Възможното поскъпване на храните неминуемо ще засегне крайните потребители, смята президентът. Според него е недопустимо да не се направи предварително оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери.  


"Значителна част от измененията са неясни, което може да доведе до хаос  в отношенията между търговците на храни и техните доставчици", гласят още мотивите на държавния глава. Според него вместо да предотвратят нелоялни търговски практики, част от приетите промени ще затруднят търговския оборот, което ще повлияе негативно върху развитието на икономиката.


Държавният глава очаква, че при повторното обсъждане народните представители ще подобрят правната уредба, с цел да бъдат създадени работещи механизми за предотвратяване на нелоялните търговски практики и за защита на конкуренцията и правата на потребителите.


Законът въвежда "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне", но не дава ясна дефиниция за неговата същност. Кое предприятие е с по-силна позиция при договаряне се определя на база на методика, приета от КЗК. Президентът смята, че правната уредба по този въпрос трябва да се съдържа в закона и не може да бъде замествана от акт на КЗК.


В Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лв. Тези търговци ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия и да ги публикуват на интернет страницата си.


Според държавния глава, остава неясно как и защо законодателят е избрал критерия 50 млн. лв. оборот за предходната година. Въвеждането на този формален критерий създава неравнопоставеност между стопанските субекти, които осъществяват еднаква дейност. Законът създава задължения само за търговци на храни, без да става ясно защо извън такава регулация остават производители и доставчици на храни с такъв оборот.


Задължението за публикуване на типовите договори или общите условия в интернет създава риск от нарушаване на конкуренцията, поради разкриване на търговска тайна между конкуренти. Това може да доведе до практическо уеднаквяване на общите условия и фактически картел между търговците на храни, което противоречи на конкуренцията. Търговската тайна стои в основата на конкуренцията и редица актове на национално и европейско ниво предвиждат защитата ѝ.


Според държавния глава е неприемливо липсата на предварително произнасяне на КЗК за това дали предоставените ѝ типови договори или общи условия за доставка на храни не нарушават правилата за конкуренцията. Така по всяко време – при договаряне, изпълнение или прекратяване на договори между търговци за доставка на храни, КЗК по своя инициатива или по сигнал ще може да образува производство и да налага санкции за нелоялна конкуренция или злоупотреба с по–силна позиция при договаряне.


Законът за храните предвижда, че страните не могат да договорят срок за плащане по-дълъг от 30 дни от датата на издаване на фактурата за доставка. Този срок за плащане е в несъответствие с Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 2011 г. за борбата със забавяне на плащането по търговски сделки, който е въведен и в Търговския закон. Създава се преференция само за конкретни икономически отношения, за което няма обосновка в мотивите.


Със Закона за храните се разширяват контролните правомощия на компетентните органи - Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и органите на РЗИ към Министерството на здравеопазването. На тези органи се възлагат правомощия да осъществяват контрол върху сключените договори за периодична доставка на храни.


Според държавния глава е необходимо народните представители повторно да обсъдят въпроса дали е целесъобразно на органите със специалната компетентност да се възлага контрол върху съдържанието на договорите. Неприемливо е законодателното решение контролиращите производството и търговията с храни да проверяват и да дават оценки на клаузи в търговски договори, смята Плевнелиев.


Държавният глава е убеден, че повторното обсъждане от народните представители ще даде възможност да се намерят най-добрите решения и правните норми да бъдат разписани по начин, при който се отчитат интересите на стопанските субекти и правата на потребителите.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Правилно. Комунистическите глупости край нямат. Промениха една камара закони само за да сложат свои хора и да услужат на задкулисието. Вето до дупка!!!

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този път ветото беше неизбежно.
  Айде оставка, та да мирясаме всички.

 5. 5 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  А фандъчката разтури софийските пазари един по един. Да живей.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 6. 6 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ама и този ли закон е с кусури? Това ли произведоха "гениалните" защитници на бедните?....То, само майчета и кутевчета в Парламента!....

 7. 7 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Големите търговски вериги притежават широк кръг от лобисти.
  Пълен господар са на пазара и го моделират според вкуса си.
  Плевналиев е ясен. Той вече не се и прикрива.

  Българския производител - кучета го яли.
  Каквото му кажат - това прави.

  Кога ли ще се появи българския Виктор Орбан?
  Да стъпи на шията и на търговци и на лихвари.

 8. 8 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "Слав":

  Ама ако разбираш нещо от този закон - кажи. А пък ако искаш да кажеш, ше президентът не ти харесва изобщо, сигурно има друго място за това

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "take_it_easy":Президентът е напълно прав! Законът е изцяло лобистки и цели да създаде парникови условия за фирми, близки до БСП! Те искат от западните вериги да им изкупуват задължително боклуците и да делят печалбите наполовина независимо от това как се продават! Чуждите търговци заявиха, че ще внасят стока на своите производители и това ще се отрази на българите. Всъщност този закон е същото, което направиха с ВЕИ-сектора в енергетиката - заставиха държавата да купува на 5-10 пъти во-скъпа електроенергия от фирми, чиито собственици са видни депутати и министри, а също и родата им! Законът е антиконституционен отвсякъде и няма да издържи в съда.

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Това е дискриминация да поставяш големите търговски вериги в неравностойно положение!Прав е Президент Плевнелиев ,че налага вето на този закон-недомислен!

  Tony
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Президентът постави вето на законодателните промени за търговските вериги
  замислих се къде го постави ветото . в рамка и се снима с него ??
  пък като се зачетох , ми наистина поставено туй вето

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на kanalin
  kanalin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По лобистки и глупав закон рядко се е приемал. Президента нямаше избор.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Подкрепям това вето. Регулациите са излишни. Никой не принуждава производителите да подписват договори, в които те са слабата страна. Освен това те могат да си направят собствени вериги за продажби на дребно. Могат да продават на търговци на едро и дребно. ЕС е пазар от 500 млн. души. Могат да продават в целия свят. Аз се ориентирам според качеството. Търся добър продукт на добра цена. Производителите трябва да станат достатъчно конкурентноспособни и да се научат да уважават така наречените "потребители". Стига са ревали. Нали имат глави?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1181 Весело

  Очаквайте контраудара на другаря Гечев, той ще мобилизира разпадащото се червенокафяво депутатско войнство за борба срещу империалистите !

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Идеята беше добра, но зле изпълнена.
  Не може двама трима играчи с пазарен дял 80% да си развяват коня или по-точно да подкрепят работните места само в родните си държави.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#10] от "putlernopassaran":

  Глупости..


  В тая ситуация няма прав. Търговските вериги имат нужда от ограничения, заради изкривяванията на пазара. Това е съвсем логично. Друг е въпроса, че ограниченията трябва да са малко по-различни, а основните мерки на държавата трябва да са насочени към подпомагане на доставчиците, вместо към забрани за веригите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#18:"Тони!"]а основните мерки на държавата трябва да са насочени към подпомагане на доставчиците, вместо към забрани за веригите.[/quote]
  Това е ....но "държавата" мисли за едни други категории хора !

 20. 20 Профил на genadii
  genadii
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не съм му бил фен на Президента досега, но го поздравявам за това вето. Тая практика "бързи-смели-сръчни" при намесата в един общо взето уреден ПАЗАР си е направо изправяща косите. Да не говорим за това, че една част от така наречените вериги са регистрирали всеки един обект под различна фирма, франчайз или нещо подобно и тоя закон ще важи най-много за 50% от веригите, което пък е по-скоро вредно.
  Не съм вярвал че ще го кажа, но Президентът започва да влиза в час, ако се справи така добре и със служебния кабинет както с консултациите около банковия батак,силно се надявам,че имаме поне една авторитетна институция и повече надежда!

 21. 21 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Хубаво е, че има вето, но то е някак много увъртяно уж президентът приветства промените, ама имало некои неясноти. Азбучна истина е, че всяка нова държавна регулация води след себе си нови разходи за търговците, а оттам неминуемо растат цените на пазара. Тия работи истинските търговци ги научават още докато спят по паркинзите и е чудно, че точно Плевнелиев приветства новите бюрократични правила в духа на най-проклетите еврорегулации.

 22. 22 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#18:"Тони!"] Търговските вериги имат нужда от ограничения, заради изкривяванията на пазара.[/quote]
  Ако има съмнение за картелни споразумения между веригите, имаме КЗК и съответното законодателство. Разследва се, доказва се и следват огромни глоби.
  Сегашният законопроект е социализъм в действие, при това без ясна идея какво се прави и защо (което също е характерно за социализма).
  Ето мотивите на президента в цялост:
  http://www.president.bg/news2039/prezidentat-vrashta-za-novo-obsazhdane-v-narodnoto-sabranie-promeni-v-zakona-za-zashtita-na-konkurentsiyata-i-v-zakona-za-hranite.html

 23. 23 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":любимият ти кабинет е пътник, успокой нервите и търси нова работа, ГЕРБ не плаща на тролове. А за закона не се коси - няма да мине. Дори и твоите нагли господари да го прокарат с Атака и ДПС животът му е обречен, на следващ парламент пада мигом...няма да минат номерата на червените фирми за боклуци....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK