ЕВН ще обжалва в съда новата цена на тока

ЕВН ще обжалва в съда новата цена на тока

© Надежда Чипева, КапиталЕлектроразпределителното дружество "ЕВН България", което обслужва югоизточната част на страната, ще обжалва в съда вчерашното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока. Това се посочва в прессъобщение на компанията.


Вчера регулаторът определи, че от днес дневната тарифа за битовите клиенти на ЕВН е 0.18510 лв./кВтч, а нощната 0. 10434 лв. /кВтч.  Поскъпването е съответно с  0.64% и 0.22%.


Компанията оспорва определения от ДКЕВР максимално допустим размер на отклонението на дневните почасови прогнозни графици, включвани в крайната цена, на крайния снабдител и електроразпределителните дружества. Подаването на дневни почасови прогнозни графици е свързано със започналия да работи на 1 юни пазар на балансираща енергия.
За специалните балансиращи групи на крайните снабдители ДКЕВР определя допустим размер на отклонение до 1.5%, докато за специалните балансиращи групи на операторите на електроразпределителните мрежи то е до 0.5%.


Първоначален анализ на ЕВН показва, че ДКЕВР нарушава българското и европейско законодателство. Тя ще го оспори в съда, а резултатът ще бъде отразен в арбитражното дело, което концернът EVN AG заведе през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка, по силата на договор за взаимна защита на инвестициите. Така новите цени стават част от спора за изкупената от ЕРП-тата, но неплатена от НЕК целена енергия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK