Никей: "Уестингхаус" подписва с България до дни, цената е около 4.87 млрд. долара

Никей: "Уестингхаус" подписва с България до дни, цената е около 4.87 млрд. долара

© ДневникКомпанията "Уестингхаус електрик", която е част от японската "Тошиба" се очаква да подпише до дни споразумение за изграждането на нов ядрен реактор в България, съобщава електронното издание на японския вестник "Никей". 


Прогнозната цена е около 500 млрд. йени или 4.87 млрд. долара, информира изданието и потвърждава, че "Уестингпхаус" ще влезе като акционер в проекта за нова мощност на площадката на държавната АЕЦ "Козлодуй". 


По информация на "Никей" преговорите за подписване на базово споразумение между Българския енергиен холдинг и американската компания са на финалната права и се очаква тва до стане факт до края на седмицата.
Акциите на "Тошиба" поскъпнаха с 2.5% след новината. 


Преговорите между БЕХ и "Уестингхаус" се водят от миналия месец като досега беше съобщено, че намеренията са дъщерното дружество АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на централата, а 30% да бъдат прехвърлени на американската компания. Уговорката е след изграждането на седми блок и зареждането му с гориво американската компания да оттегли акционерното си участие.  Досега ориентировъчна цена на реактора не е съобщавана. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK