ДКЕВР ще обсъди промяна в общите условия на ЕВН

ДКЕВР ще обсъди промяна в общите условия на ЕВН

© Красимир ЮскеселиевДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди новите общи условия на електроразпределителното дружество EВН, което обслужва Югоизточна България.


БНР съобщи, че енергийният регулатор  предлага при доказано електричество с влошени параметри, като например по-високо или по-ниско напрежение от това по стандарт, засегнатият абонат да плаща сметката наполовина.


Да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие, предлага още работната група на енергийния регулатор. Друга идея на експертите е при спиране на електричеството EВН да обезщетява абонатите си с по 30 лева, ако по вина на снабдителното дружество клиентът е останал без ток повече от 24 часа.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Как ще се доказват тези аномалии в параметрите на мрежата?
  За включването и изключването - ми нека просто сложат един минимум, под който тока да не се спира, само да се начисляват лихви. Примерно докато сметките не станат 100 лева да нямат право да спират тока.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Весело

  Долу ръцетИ от честния частен чуждИстранен рИномирЪн инвИстиТур

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  "Да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие, предлага още работната група на енергийния регулатор."

  Това искане е глупаво и неправилно. Нали се сещате, че тока не се пуска и спира сам, а от служител на съответното ЕРП. Ако разходите за този служител и това спиране и пускане не се плащат от просточилия да си плати сметката, чрез таксата за повторно пускане, то ще трябва всички потребители на електроенергия да платят солидарно през цената на тока и частта от нея, която е за присъщите разходи на това ЕРП. Тоест вместо да си плаща само виновния, ще трябва да плащаме всички за това, че той не си е платил тока!

  ОСТАВКА некадърници от ДКЕВР!

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  "БНР съобщи, че енергийният регулатор предлага при доказано електричество с влошени параметри, като например по-високо или по-ниско напрежение от това по стандарт, засегнатият абонат да плаща сметката наполовина."

  Какво правим, когато електричество с влошени параметри се дължи на факта, че ДКЕВР не актуализира цените на електроенергията и трите ЕРП са принудени да икономисват разходи от поддръжка на мрежата! Тогава кой ще плаща?

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар 4.

  Ел.енергията си беше с влошени параметри, дори и тогава когато цените растяха според исканията на ЕРП-тата! Значи тогава не са икономисвали от поддържането на мрежата и са печелели неправомерно от влошените параметри, а сега не можели да поддържат мрежата но печалбите им трябва да се запазят на всяка цена! Пита се защо!?!
  Недейте плака вместо ЕРП-тата!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на n1984
  n1984
  Рейтинг: 283 Неутрално

  "Друга идея на експертите е при спиране на електричеството EВН да обезщетява абонатите си с по 30 лева, ако по вина на снабдителното дружество клиентът е останал без ток повече от 24 часа."

  Добре е да се обясни по какъв критерий са "фиксирани" предложените числа 30 (лева) и 24 (часа)...

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#5:"tww09306483"]Ел.енергията си беше с влошени параметри, дори и тогава когато цените растяха според исканията на ЕРП-тата! [/quote]Предполагам не си мислите, че при приватизацията трите ЕРП са купили от държавата идеално поддържани и добре оразмерени мрежи. ДКЕВР непрекъснато орязва капиталовите разходи на дружествата, които се влагат точно за подобряване на мрежата и отстраняване на причините за влошаване параметрите на електрозахранването.

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#1:"today"]За включването и изключването - ми нека просто сложат един минимум, под който тока да не се спира, само да се начисляват лихви. Примерно докато сметките не станат 100 лева да нямат право да спират тока.[/quote]Ако вие сте собственик на ЕРП и имате 10 000 клиента с годишна сметка под 100лв и те решат да ви плащат веднъж годишно, то тогава вие ще трябва да изтеглите и обслужвате кредит от 1 000 000лв. за да можете да платите на НЕК, служители и ваши доставчици.

  Защо почти всички "мислите" само като потребители, когато предлагате промени засягащи и доставчиците на услуги!

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  До коментар 7.

  Никой не си е мислил, че ЕРП-тата са купили идеални мрежи...! Такива мрежи няма вероятно никъде по света! Проблема е, че дойдоха с едни големи обещания за инвестиции и подобряване на качеството, неща които общо взето не се случиха!
  Ако сега се мъчат да ми обясняват, че някой и нещо им пречело, много са се объркали...! Май само вие не сте разбрали, че декларираните от ЕРП-тата капиталови разходи са огромен въздух под налягане! Ако ви се наложи да искате присъединяване на средно напрежение към мрежата ще ме разберете! И ще видите нагледно, как ЕРП-тата отчитат инвестиции с вашите пари!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#9:"tww09306483"]Проблема е, че дойдоха с едни големи обещания за инвестиции и подобряване на качеството, неща които общо взето не се случиха![/quote]Можете ли да докажете по някакъв начин това си твърдение или сте успял да обиколите лично и измерите цялата мрежа за ниско и средно напрежение в България.

  Цитирам:
  "Изпълнителният директор и председател на Управителния съвет на "ЧЕЗ Електро България" АД Кремена Стоянова заяви, че иска диалог и прозрачност и е готова да предостави всяка информация на народните представители и обществото, в името на възстановяване на доверието. Тя допълни, че след приватизацията на дружеството, загубите от преноса на електроенергия са намалени от 22 до 12.7%. Най-малки загуби отчете председателят на Управителния съвет на ЕВН -България Йорг Золфелнер - 11 %."

  "На среща с Парламентарната комисия по енергетика ръководствата на трите електроразпределителни дружества в България посочиха, че има законови несъвършенства, които увеличават загубите им от пренос електроенергия. „Ако нашите реални загуби са 14,11 %, ние малко ще ги намалим в рамките на тази година. От тях между 8.5 и 9% са чисто технологични загуби. Останалите са от несанкционирано ползване на енергия", каза Стефан Абаджиев, член на Управителния съвет на Енерго-Про. „Всички дружества сме изпаднали в една и съща ситуация, а именно, че ние сме лишени от държавата от реален механизъм за борба с кражбите на електроенергия, отбеляза Абаджиев. Той допълни, че дружеството губи съдебни дела заради несъвършенства в закона за енергетиката. "
  http://www.cross.bg/zagybite-dryzhestva-zagybi-1368569.html#.U8TknpR_vwY

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK