Доклад: Енергетиката на България е най-уязвима сред 75 държави - големи потребители

Да се обвържат казусите "Белене" и "Южен поток" – за това призова Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. в интервю за БНР преди представянето на доклада.

© Красимир Юскеселиев

Да се обвържат казусите "Белене" и "Южен поток" – за това призова Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. в интервю за БНР преди представянето на доклада.Налице са всички признаци  за проникване на местни частни и  чужди, включително  държавни интереси в енергийната политика на България. Това е основният извод в доклад за управлението на енергийния сектор, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


Загубата на управленска независимост се улеснява от системни корупционни практики на всички равнища в  българската  енергетика, лошо управление на държавните енергийни компании, както и  от  нарушаването на всички правила на свободната конкуренция в реализацията на големи енергийни инфраструктурни проекти. Тези фактори закрепостяват България като най-енергийно бедната и несигурна страна в Европейския съюз, се посочва в доклада. 


Той беше представен на кръгла маса днес, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков, цитиран от БТА,  го коментира с думите: "Докладът е интересен, чете се лесно като политически трилър или като криминален роман". 
Енергийна (не)сигурност и завладяване на държавната енергийна политика


Международният индекс на рисковете пред енергийната сигурност на Института за енергията на 21-ви век към Търговската камара на САЩ поставя България на последното - 75-то място сред държавите - големи потребители на енергия, информира ЦИД. Индексът, който е най-добрият разработен досега инструмент за измерване и управление на рисковете пред енергийната сигурност, разглежда държавите на базата на осем групи от показатели.


През 2014 г.  България е най-уязвимата страна от гледна точка на енергийна сигурност сред всички 
изследвани икономики. Основните рискове за България според доклада са: 


- равнището на енергийната бедност;
- прекомерната зависимост от един източник и един маршрут на доставки на природен газ и петрол;
- високата енергийната интензивност на икономиката.


Негативното въздействие на тези традиционни рискове пред енергийната сигурност се усилва от лошото управление и завладяването на българската енергетика от частни местни и чуждестранни, включително държавни интереси, предупреждават изследователите.


Докладът констатира съществуващата системна неспособност на  публичната власт да  формира прозрачна и ефективна енергийна политика. Най-видимите примери за това според авторите му са планирането и реализацията на големи инфраструктурни проекти като  "Цанков Камък",  АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". 


Лошо управление на държавните енергийни дружества

Текущото финансово  състояние  и управлението  на  енергийните дружества, част от Българския енергиен холдинг (БЕХ), се влошава, е друга констатация в доклада.  Основните финансови показатели на НЕК сочат, че дълговата спирала рано или късно ще доведе до натиск върху активите на компанията или до необходимостта държавата да гарантира задълженията й, които към средата на 2014 г. са близо 3 млрд. лева, предупреждават авторите му.


Те извежда три основни рискови фактора за развитието на държавните дружества:


- общата регулаторна несигурност в сектора;
- въвличането им в  дългосрочни, капиталоемки инвестиционни проекти с недоказани  икономически и стратегически ползи;
- политизирането на мениджмънта на предприятията и  липсата на  отчетност и контрол над тяхното управление.


Препоръки за по-добро управление на българската енергетика

Някои от мерките за подобряване на държавната енергийна политика, които  докладът набелязва, включват: 


- Въвеждане на годишен преглед на енергийната политика и енергийната сигурност от Народното събрание,  както и периодични оценки от отговорните служби за рисковете пред енергийната сигурност и за влиянието на чуждестранните интереси в българската енергетика. 


- Изтегляне на политическото ръководство от текущото управление на държавните дружества с цел осигуряване на независимост и прозрачност при взимането на корпоративни решения според техните икономически ползи.


- Въвеждане на задължителни минимални стандарти на корпоративно управление на държавните 
дружества.


- Преразглеждане на всички възможности за разрешаването на проучванията за местен добив на газ при прилагане на стриктни екологични стандарти. 


- Развитие на административният капацитет на националния регулатор (ДКЕВР), като се осигури неговата независимост от политически и икономически интереси.


- Подобряването на енергийната ефективност и разширяване обхвата на газификацията на домакинствата, в условия на диверсификация на газовите доставки с цел намаляване на крайните цени и на процента неефективно преобразуване на електроенергия за отопление. 


- Публичен  предварителен анализ на  разходите и ползите при подбора на приоритетните енергийни инфраструктурни проекти, основаващ се на факти и в съответствие с националните и европейските процедури и цели. 

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Любопитно

  защо ли е така и какво общо имат москва и техните емисари от "социалистическата" партия с този факт?

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Еееее, тия са направили уникално откритие! Само че дори децата в яслите ги изпревариха, всеки разсъждаващ човек в България много отдавна е наясно!
  В енергетиката е страшна корупция, съвсем преднамерено не се изработва енергийна стратегия, и всеки си прави това, което му носи най-голяма финансова изгода.
  Затова беше и голямото драпане да подписват за Белене, ЮП, седми реактор в Козлодуй - това са все ненужни и ужасно скъпи проекти, които българският народ ще изплаща дълги години. Ама политиците и чиновниците да си приберат рушветите, какво им дреме за народа!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Уязвима е, защото е пълно с руски слуги. След публикацията в Комерсант не знам какво чака прокурарурата и не се самосезира, за да вкара в затвора националните предатели от БСП.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  С любезното съдействие на БСП , родната енергетика се "издига в престижните класации"....

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 927 Весело

  [quote#3:"virakocha"] не знам какво чака прокурарурата[/quote]
  Обаждане от Пеевски, какво да чака

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  И това състояние е съвсем целенасочено от русофили и комунисти предизвикано.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1593 Весело

  Тамън почнаха да ни оправят другарите-експерти, и веднага ги свалиха и почнаха да пускат компромати и лъжи

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 839 Весело

  Център за изследване на демокрацията и Отворено общество да определят българската енергетика е като хидроинженера Доган да консултира Цанков камък

  Евроатлантида
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Изгонихме Шеврон и отворихме широко вратата на кагебистите от Москва за да крадат и те!

  klimentm
 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 839 Неутрално

  "- Преразглеждане на всички възможности за разрешаването на проучванията за местен добив на газ при прилагане на стриктни екологични стандарти. "

  Ама кажете си къде ви боли. Един ексклузивен договор с Шеврон и от последно 75-то ще скокнем в челната десетка на американската класация.

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не лошо управление на енергетиката, а съзнателно "забиване" на държавата, за да се гарантира зависимостта и от Русия.

  chavo64
 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Загубата на управленска независимост се улеснява от системни корупционни практики на всички равнища в българската енергетика

  Прокуратурата чете ли това? Май има доста работа за вършене.

 13. 13 Профил на denere
  denere
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Малоумни изводи! Ще се справим с проблемите с енергетиката като увеличим правомощията на администрацията (ДКЕВР) и като добиваме шистов газ. Пълни простотии! Трябва по-малко, а не повече администрация. Понякога се изумявам когато демократи и либерали започнат да ги ръсят такива.

 14. 14 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С едно изречение-готви се приватизация на енергетиката с решаващото участие на правилния Голям брат.Какво го усуквате.
  Крачим с бодра стъпка,рамо до рамо с украинците, към новото светло бъдеще.Енергетиката-на американците.БДЖ-на германците.За нас остава плащането на заемите чрез цените на ток и транспорт.Протекторат България.Какво пък,не звучи зле.Цяяял протекторат...

 15. 15 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  това беляне ни закопа, и никой не е поел отговорност още.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 16. 16 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Весело

  ама защо така гнусните империалисти постоянно пишат против България и против нейните рискове с енергетиката, банковата система, държавните финанси, пенсионната и здравната системи?!?

  защо? защо? може би просто завиждат на отрудения български социалистически работник и на социалистическия селянин?!?

  РЕФОРМИ !
 17. 17 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#14:"chedomir"]БДЖ-на германците.[/quote]

  Дай Боже!

 18. 18 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Вероятно ще е интересно четиво, макар че, две препоръки не отчитат проблемите е околната среда. Едното е разрешаване на изследвания и добив на шистов газ - авторите априори приемат, че това е ок ако се спазват екологични стандарти. Ако се спазват наистина екологични стандарти, то това няма да излезе ок. И втората препоръка за газификация на домакинствата. Трябва да се върви към декарбонизация на икономиката, а не към допълнително заключване към въглеродните горива. Това включва стимули за локално отопление, слънчеви панели и децентрализация (най-общо казано), а не наливане на милиарди в газификация.

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Енергетиката на България е най-уязвима

  -Засега.
  Ще стане още по.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8197 Неутрално

  Уж руснаците ни я оправяха,пък то,накрая излезе едно нищо.

 21. 21 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Много интересна ситуация наистина.Преди да настъпи времето на Светлата Демокрация и Тъмните Сделки, България произвеждаше евтина електроенергия ,че и изнасяше ..Сега ,по незнайни причини,затвориха някави АЕЦ блокове , продадоха двете Марици на американците /,които пък, вдигнаха тройно цената на произвеждания от тях ток/ вкараха чужди регулатори и...плеснаха с ръце ,та се прегърнаха..

 22. 22 Профил на martin_penev
  martin_penev
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Попаднах на един блог "greenblackoil.blog.bg" - от няколко години "на собствен ход" фирма създава гориво за енергетиката. МОСВ блокира промишлените изпитания - няма го в списъка с течните горива на ЕК(подали са заявка за патентоване на изобретението!), софийска община не обръща внимание, вицепремиер, министри - също... Експертите от... телевизионните екрани и енергетиката също - не са го учили в катедрата по Топлоенергетика! А при промишлени изпитания на горивото са постигнали нива на вредните емисии десетки пъти под нормите, заради чието незпазване България ще се принуди да закрие поне 4000 мегавата мощност в ТЕЦ към 2015 г. Създателите са изчислили са, че ако се въведе в "Топлофикация София" за една година ще спестят от разхода за газ 200 млн лева... Но никой от експертите на Орешарски даже не е поискал да провери - вярно ли е това и може ли да се внедри, може ли страната да спечели...

 23. 23 Профил на mark0
  mark0
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така ще е, докато не заработи белене и 7ми реактор на козлодуй... и докато не се премахни шибаната зелена енергия, която е в пъти по скъпа, а досегашните правителства на мутрата и русолизеца я помпохо изкуствено с държавни пари...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#21] от "Irina":

  И имаше режим на тока.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 25. 25 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#18] от "aman":

  Да бе , руснаците искат да си пробутват газа.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK