Какви поражения могат да се нанесат на икономиката за година

Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка на 23 юли след година протести, а популярната шега е, че датата е избрана подходящо, но годината е грешната. Същия ден се навърши една година от атаката на парламента и инцидента с "белия автобус".

© Надежда Чипева, Капитал

Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка на 23 юли след година протести, а популярната шега е, че датата е избрана подходящо, но годината е грешната. Същия ден се навърши една година от атаката на парламента и инцидента с "белия автобус".Публикуваме анализа на Десислава Николова от Института за пазарна икономика. 

За разлика от чистата математика, тази задача има повече от едно решение – поне в случая на България и поне що се отнася до изминалата година. Само за 14 месеца правителството в оставка успя да прокара забележителна серия от вредни решения и политики, горчивите  плодове  на които тепърва ще берем. Ето я и равносметката:


1/ Очакван дефицит от над 6% тази година или сбогом на постигнатата фискалната дисциплина


Свръхоптимистична прогноза за приходите в бюджета през 2014, спрени европейски средства (които се покриват от националния бюджет) и неспособност за овладяване на разходите доведоха до това, че дефицитът в бюджета далеч ще надхвърли заложените 1,8% тази година. По наши сметки само недостигът на приходите спрямо плана, ако събираемостта продължи с темповете от първите 5 месеца,  е около 1,1 млрд. лева или 1,35% от БВП. Към тях ще трябва да се добави и необходимата ревизия на бюджета на Здравната каса, както и неясната към момента сума от държавния бюджет за КТБ – в зависимост от това кой вариант за вложителите в банката се избере.
Според сметките на реномирания Institute of International Finance, който на 17 юли публикува своя анализ за България със заглавие "България: път към никъде" (Bulgaria: Road to Nowhere), бюджетният дефицит тази година ще стигне 6,3%. Този дефицит е повече от 3 пъти по-висок от националния лимит по Закона за публичните финанси и повече от 2 пъти от европейския лимит, след прехвърлянето на който обикновено следва процедура по свръхдефицит за държавата. Този дефицит, освен това, е далеч по-висок от дефицита, който страната имаше в най-трудната година на кризата за бюджета, 2010, когато беше 3,9%. При това в момента икономиката не излиза от рецесия, а дори от края на миналата година ускори своя растеж.


2/ Теглене на депозити от две големи банки, една от които остава под особен надзор


Трябва да се отбележи, че тегленето на депозити от КТБ, а впоследствие – и от ПИБ не е пряко следствие от решение или политика на правителството. Факт е, обаче, че продължаващата политическа криза и тясната обвързаност на КТБ с определени бизнес интереси, от една страна, и правителството, от друга, създадоха благоприятна почва за тези събития.


3/ Спрени пари от европейските фондове


От септември 2013 г. насам не сме получавали финансиране от ЕК по "Околна среда". Парите бяха спрени заради нарушения при провеждането на обществени поръчки от някои общини. Цялото финансиране по договорените проекти се извършва от националния бюджет, като до края на май 2014 г. последният е поел около 360 млн. евро. Освен това, независимо кога европейските средства по тази програма ще бъдат размразени, страната ще трябва да понесе санкция за нарушенията. Тази санкция по предварителни разчети е малко над 100 млн. лева и може да бъде поета или от общините, при  чиито обществени поръчки са открити нарушенията, или от републиканския бюджет.


Тук също трябва да се отчете, че нарушенията са открити при обществени поръчки в периода 2010-2013 г., за което очевидно няма как да бъде отговорно само правителството в  оставка. Все пак, обаче, правителството със сигурност носи отговорност за бавната реакция и за липсата на решение как да се отговори на ЕК половин година.


4/ Спиране на пенсионната реформа, започната от предходното правителство


От началото на 2013 г. започна плавно вдигане на възрастта и изискуемия стаж за пенсиониране с цел да се обърне тенденцията на постоянно влошаване на държавната пенсионна система. Дефицитът в тази система (ако изключим от приходите вноската на държавата като трети осигурител) е над 50% от приходите и стабилно се влошава през годините, което ясно показва нуждата от спешни мерки за връщане на системата на пътя към финансова устойчивост.


От началото на 2014 г., обаче, правителството в оставка "замрази временно" (разбирай спря) тази реформа с чисто популистични мотиви и резултатите не закъсняха – ръст на новите пенсионери с над 40% за първите 6 месеца на 2014 г. и ново нарастване на разходите за пенсии.


5/ Изправяне на електроенергийната система пред крах


Ако трябва да се обобщи регулаторната политика в сектор електроенергетика през 2013 г., както и ценовото решение за новия период от юли 2014 г., то те се характеризираха с произвол, непредвидимост, липса на оценка на ефектите, популизъм и управленска зависимост. В резултат взаимните задължения в системата нараснаха, компаниите в сектора продължиха да трупат загуби и дългове, инвестициите в мрежите намаляха, а дисбалансите в системата рязко набъбнаха. Поправката на сторено в сектора ще отнеме години и ще засегне както сметките на домакинствата, които неизбежно ще трябва да се повишават следващите години, така и всички участници на този пазар.


6/ Популизъм в регулирането на потребителските кредити и модерната търговия


Промените в Закона за защита на конкуренцията, които регулират по един изключително непазарен и вреден начин отношенията между търговските вериги и техните доставчици получиха вето от Президента, но все още биха могли да бъдат прегласувани от НС.


Промените в Закона за потребителския кредит, обаче, които са също толкова непазарни, но в друго направление, влязоха в сила от 23-ти юли тази година. Най-сериозната промяна касае въвеждането на таван на годишния процент на разходите, който се очаква да доведе до изчезването на част от легалния пазар за бързи кредити. Като цяло промените се очаква да направят потребителските кредити по-скъпи и по-недостъпни.


7/ Намаление на кредитния рейтинг на държавата


През юни кредитната агенция S&P намали суверенния кредитен рейтинг с една стъпка, след като през декември миналата година беше ревизирала перспективата пред рейтинга към негативна. Основната причина за намалението на рейтинга, според S&P, е политическата нестабилност, която ограничава възможността за правенето на нужни реформи. След това решение рейнтингът на страната ни е все още инвестиционен, но вече е на последната стъпка преди преминаването в т.нар. junk категория, т.е. боклук.


Това са само част от основните поражения, нанесени на икономиката и на бюджетните финанси през последната година. В съчетание с липсата на каквито и да било реформи, а дори и с регрес в някои сфери (напр. пенсионно дело), те правят икономическата равносметка за изминалите 14 месеца повече от горчива. Някои от вредите, нанесени през този кратък период, ще отнемат години, за да бъдат поправени, какъвто е случаят с елетроенергийната система. Други налагат спешни и смели (макар и непопулярни) действия от страна на бъдещите управляващи с цел да се минимизират негативните последици. Както и самият управител на БНБ каза наскоро: "На ход са политиците".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 462 Неутрално

  .. даа изтичат дните на последнато опорна точка, за гениалния финансист дето възродил държавата и стабилизирал финансите
  но видите ли не го оставили да работи горкия...
  Като не можа друго Орешарски зае трогателната полза на неразбрания...

 2. 2 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Едва ли са имали каквито и да е амбиции за реорми или устойчиви промени които да гарантират по-прозрачни и справедливи институции. Да не говорим за по-достойно и развито общество.
  Целите им са свързани с белене и газпром. Действат с голямата маша като пълни дървари.
  Резултатите им едвали се възприемат като негативни в собствените им кръгове и разбирания.
  Дай боже да е последният експеримент за комуноидно управление в страна членка на европейското семейство.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Последните 4 правителства имат еднаква вина за сегашното състояние.Неадекватни закони, раздаване на европейски пари на „наши фирми“ и обръчи от фирми.Мислете като гласувате!

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един телефонист в окопа":

  "Мислете като гласувате!"
  Какво има да му мислим. Всички правителства на прехода имат вина за сегашното състояние на нещата. Да гласувам за една от досегашните партии си е равносилно на поддържане на статуквото.

  .

 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Гафе, вземете се появете под тази статия и с порой от линкове докажете на госпожата, че казаното от нея е лъжа, измама и фалшификат. Разкажете ни за светлото настояще, за плановата икономика в растеж, за бурния възход на икономиката ни, за щастливите българи... Уф, то не е никак смешно. Комуноидите за пореден път унищожиха живота ни. Тъжна статия. Мрачна България.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Идват на власт е една едничка мисъл - как да крадат по един брутален, селяндурски начинр така че където минат трева да не расте.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  [quote#1:"lynyrdS"]даа изтичат дните на последнато опорна точка, за гениалния финансист дето възродил държавата и стабилизирал финансите
  но видите ли не го оставили да работи горкия...[/quote]
  Хе-хе!
  Прехвърляте топката от вашите деяния на Орешарски!? Това ли е новата опорна точка?
  А какво стана със старата? Онази дето ДПС били виновни.
  Че от ДПС са виновни - правилно, ама не бяха ли те с вашия мандат в управлението?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#7:"Храбър"]Че от ДПС са виновни - правилно, ама не бяха ли те с вашия мандат в управлението?[/quote]
  А според мен, цялата афера с едногодишното правителство на ужекспертите от ДПС/БСП е организирана и провокирана от Масква.
  Цялата! От костинбродската афера, през узурпирането на властта, през опита за назначаване на Пеевски, през опита тайно от суверена да му бъдат навлечени още едни пари в дълг чрез Южен пАток и изобщо с една дума без да се замисляте за България, да услужите на кукловодите си от путинова Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Винаги, когато управляват ДПС и БСП, всичко се омазва жестоко.
  Популизъм, некомпетентност, корупция - много лошо съчетание.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Щом тия не се справиха,другите-абсолютно.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  [quote#4:"proza"]Да гласувам за една от досегашните партии си е равносилно на поддържане на статуквото.
  [/quote]

  Винаги съм твърдял, че основна цел на партиите с твърд електорат (БСП и ДПС) е да насадят в главите на хората, че "всички са маскари", да убедят хората, че няма смисъл да гласуват, защото всички партии са еднакви! Това им дава (на БСП и ДПС) огромно предимство в проценти, защото техният електорат винаги си гласува за тях. Съгласен съм, че всички партии имат вина за т. нар. провален преход, но е жизнено необходимо да се гласува и да се избере ПО-МАЛКОТО ЗЛО. Нима правителството на ГЕРБ (не съм им привърженик) не бе по-добро от това на Тройната Ламя или от това на Олигархски?! ГЕРБ направиха доста поразии, но в пъти по-малко от тези на правителствата на СерГея и Олигархски!

 12. 12 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако Орешарски е добър финансист, не мога да си представя какви са посредствените!?

 13. 13 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един телефонист в окопа":

  А защо не последните пет?

 14. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един телефонист в окопа":

  До коментар [#4] от "proza":

  ,,Какво има да му мислим. Всички правителства на прехода имат вина за сегашното състояние на нещата. Да гласувам за една от досегашните партии си е равносилно на поддържане на статуквото.,,

  Щом като за вас двамата ,,всички са маскари,, бегите за рибогъби и оставете нас ,,простите да мислим наместо вас.
  Но после мислете му.

 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#10] от "dedo pepo":

  ,,Щом тия не се справиха,другите-абсолютно.,,


  ,,1/ Очакван дефицит от над 6% тази година или сбогом на постигнатата фискалната дисциплина,,

  Пепо да си спомняш колко беше дефицита през2009 година?
  Това с партийните лозунги щом нашите не се справиха другите ептен го забрави.
  Правителството на ГЕРБ почна ли пенсионната реформа
  През 2008 година бяха ли спрени като сега всички еврофондове, да бяха спрени.
  Когато ГЕРБ дойде на власт 2009 година еврофондовете бяха ли размразени, бяха.
  Да се върнем на дефицита.
  2009 година тройната коалиция остави дефицит около 6%.
  На Дянков му трябваха две години да стегне фискалната дисциплина и да свали дефицита на приемливинте 3,5% през 2011 година.
  Сега тази тройна коалиция пак оставя дефицит около 6% и разхайтена фискална дисциплина.
  Да не говоря за другите поразии.
  Така че пепо спрете с тия партийни лозунги ами гледайте нещата като са си и ако не можете да мислите освен с лозунги поне не пишете глупости.
  На следващите които дойдат ще им е три пъти по трудно отколкото през 2009-2012 година.
  Затова препоръчвам на ГЕРБ да не се напъват много за 121 депутата, а да останат в опозиция, ние простите ще ги разберем.
  Да видим широката коалиция от БСП, ДПС, РБ, ББЦ какви ще ги свърши.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#14] от "сидер":

  Грешно си ме разбрал.Говоря за последните 4

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonymous_":

  Знаеш защо

 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#5] от "moriarti":
  [quote#5:"moriarti"]Гафе, вземете се появете под тази статия [/quote]

  Щом ме търсиш и ти трябвам - ето ме.
  Десито пак е заместила икономическата с пропагандата. Различини материи са. И се е получил наистина гаф.
  Вика ни Десито, че икономиката ускорявала растежа. Верно е.
  Цитирам:
  "При това в момента икономиката не излиза от рецесия, а дори от края на миналата година ускори своя растеж."
  Как беше заглавието?
  "Какви поражения могат да се нанесат на икономиката за година"
  Я да питам сега Десито, що се ускорява ръста и при тоз погром от това правителство?
  Упссс..
  А що точно това?
  И почват лъжите:
  "Факт е, обаче, че продължаващата политическа криза и тясната обвързаност на КТБ с определени бизнес интереси, от една страна, и правителството, от друга, създадоха благоприятна почва за тези събития."
  Я да ти дам и търсеното линкче: http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/25/2350817_ivo_prokopiev_dosietata_na_ktb_sa_emanaciia_na/?ref=id#comment-15

  ПП
  Няма да продължавам, че ще стане прекалено тежко, а за теб това не лежи в препоръките. Започваш да отделяш повече секреции от необходимото и става леко миризливо.
  Да оставим средата по-хигиенична все пак.

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#18:"Graf"]"При това в момента икономиката не излиза от рецесия, а дори от края на миналата година ускори своя растеж."
  Как беше заглавието?
  "Какви поражения могат да се нанесат на икономиката за година"
  Я да питам сега Десит[/quote]
  Дали си е водила записки от лекциите на Палмен Орешарски? Май не. Мисля, че срутването, ако се допусне, ще започне след оставката на досегашното правителство. При това, умишлено. Май, че трябва и друга статия, написана примерно от авторитет като Орешарски, за да могат повече хора да се запознаят с истинското състояние на държавата към този момент.

 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#18:"статия"] Тук също трябва да се отчете, че нарушенията са открити при обществени поръчки в периода 2010-2013 г., за което очевидно няма как да бъде отговорно само правителството в оставка.[/quote]
  А кое точно? Когато става въпрос за безобразията на герберите, даже не смеете да произнесете името им. причината е ясна - да не би да се стовари отгоре ви гневът Бойков след изборите

 21. 21 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#18] от "Graf":
  До коментар [#19] от "Култура ми Бойко":
  До коментар [#20] от "Култура ми Бойко":
  +++++++++++++++++++++++++
  Обаче – гледате ли в момента 120 мин?
  Слънцето, вече самоуверено яхнало гребена (не знам само чий "гребен":
  "За нас властта не е самоцел"...
  "Хвалеха ме–разкъсваха ме–хвалеха ме– разкъсваха ме"... : "За щастие българският народ не им повярва"
  (и е прав – явно имайки предвид някакви "ранобудни и интелигентни красавци" )  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#21] от "chinesedemocracy":


  [quote#21:"chinesedemocracy"]Обаче – гледате ли в момента 120 мин? [/quote]

  Не гледам българска телевизия от години.
  Като рекох за хигиената се присетих, че това също влиза в навиците ми.

  Един подарък: http://www.glaz.tv/online-tv/

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#22] от "Graf":
  Мерси. Обаче – дай алтернативен линк, това ми дава "нот фаунд". Може и на ЛС, че сега се налага да изляза

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Край. Ужас.Загинахме. България затъна....

  ХА-ха-ха
  В стил банкянския Нострадамус и лъжец

 25. 25 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "Graf":
  А, намерих си. Имам друг подобен хъб, но и този ще разгледам. Мерси

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 26. 26 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "proza":

  с подобни всеобобщаващи клишета и липса на трезво мислене няма да изправим държавта на крака. спри да се изживяваш като жертва.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 27. 27 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Какво се учудвате всички?
  Какъв им е девиза на тези господа?
  " Защото сме ЦОЦИАЛИСТИ!"
  Та дайте им да цоцат отвсякъде! Да разделят, да преразпределят, да национализират, да теглят кредити, да живеят назаем! Сиреч: "След нас и потоп!"
  В общи линии съм съгласен с дамата написала анализа. С това с което не съм съгласен и то твърдо и категорично е за закона за взаимоотношенията на "Големите производители с Големите вериги". Такъв закон трябва да има, и то ако не е български, ще бъде Европейски, защото се подготвя такъв и ще важи за цяла Европа, но явно дамата е зле с тази материя!
  Тука е заровено и едно от кучетата за българската икономика! В нормалните държави, с приет такъв закон е определено и какъв процент от стоките в "Големите вериги" трябва да е местен. Ако не се спазва това следват жестоки санкции. И другото не по-малко важно е, че там се определя и какъв процент от стоката в тези магазини, но вече в другите европейски държави, ще бъде също българска. Това е голямата възможност за развитие на българските производители, която ние тотално пренебрегваме и големите вериги си зареждат над 70-80 % вносна стока, с което съсипват българската икономика и изнудват българският производител.
  Справка: "Зелената книга" за нелоялните търговски практики в Европа, от големите вериги. Има я и на български!

 28. 28 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Енергийната система трябва да се оправи - разбирай да се повишат сметките с 50%, даже може и със 100% и да продължим с фотоволтаиците, така ще имаме една модерна енергийна система. Ще се оправят разплащаният и всичко ще цъфти, просто хората няма да ядат толкова много и готово - еко и здравословно! При това затлъстяване това е един много благороден ход с мисъл за нацията.
  Да не забравяме и веригите и производителите. Щом хората искат хляб за 50ст, то веригите имат право да поискат някой да им го направи. Това не е господстващо положение, а пазарен феномен, който прави напълно възможно изхранването при модерна енергийна система и посткомунистически доходи доста под китайските. В крайна сметка щом няма токсини (надявам се) вътре, които да те убият в близките години, наличието на такива които да го свършат след 10-20 не е болка за умиране (поне в следващите 10-20 години).
  Не на последно място искам да отбележа, че едно от най-лошите неща е унищожаването на бързите кредити със няколко хиляди процента годишен процент на разходите. Поради тази ужасна глупост сега вече няма как да си безработен и да вземеш 200-300 лева кредит и след 2 години да се окаже, че дължиш 10 000 лева и съдия изпълнител да изрита от апартамента. Така потъва цял един сектор като бизнеса с имоти, а ценни кадри от бранша и безценни специалисти напускат страната. Така с това решение правителството засилва емиграцията на способни хора, съсипва работещ бизнес и спъва икономиката!!!
  Предлагам да изберем някой от ИПИ, който да изправи икономиката на крака! Както съм чел в други статии на автори от този престижен институт, основни пречки са безплатното здравеопазване, дългото майчинство и наличието на собствено жилище. Разбира се, това са малки стъпки към реализирането на една наистина могъща икономика, но ако следваме плътно съветите на експертите, то в рамките на няколко години може да достигнем икономически висоти, за които не сме и мечтали!

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  [quote#22:"Graf"]Не гледам българска телевизия от години.[/quote]
  Само руска ли гледаш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  [quote#28:"nqma zna4ka koi"]Енергийната система трябва да се оправи - разбирай да се повишат сметките с 50%, даже може и със 100% и да продължим с фотоволтаиците, така ще имаме една модерна енергийна система. [/quote]
  Ама разбира се!
  Така и по-лесно ще се покрият кражбите и измамите на Р. Овч. и сие, както и хонорарите на главния хидролог на републиката.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Има и още за наше съжаление.
  Но защо трябва да "научаваме" неща, които са ни известни от външен източник. Освен по известната причина , че "Никой не може да бъде ... в собственото си село".
  Така или иначе, ще трябва много внимателно да наблюдаваме работата на следващите управляващи и да ги притискаме, за да работят за обръщане на тенденцията.
  Но при таъи, достатъчно мрачна картина, как все още може да има хора, които да не могат да направят разлика между "двете злини" и да предпоетат по-малката.

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Ох сиромашкия отличен финансст , да не се стяга сега да влезе и в следващото правителство .

 33. 33 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Когато една пазарна икономика се управлява в стил живсковски социализъм винаги се стига до криза (1996-97, 2008-09, 2013-14г.)

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Както винаги, и този пропаганден, неолиберален "анализ", по-вярно е памфлет, не отговаря на истината!

  Точките в него или не са верни, или са неолиберални, либертариански важнотии, но нямат нищо общо с икономиката!

  По тях:

  Точка 1) е най-голямата изобщо неолиберална, либертарианска глупост, която може да се измисли и приложи по време на криза! Безсмислената борба бюджетен дефицит от 2%, наложен със Закон от Борисов, за да го потупат като отличник от ЕС (там е 3%), както, Законът за Финансова Стабилност и неолибералната политика на остеритет в периода август 2009-март 2013 година, струваха 245000 унищожени работни места като се вдигна двойно безработицата от 6.8% на 13.8%, облозган фискален резерв, облозган резерв на Здравната Каса, орязани бюджети на социалната, здравната и публичната системи (НЕК, БЕХ), довели до дефицити в тях, опасно ниска отрицателна инфлация от -3% с наченки на дефлация в края на 2012, началото на 2013 година, спрян икономически растеж и забатачена в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година икономика!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Точка 2) е задача на БНБ!

  По (неолибералния) Закон от 1997 година, БНБ е независима институция и е отговорна за бвнковата система и нейния надзор и регулация!

  Тази точка няма нищо общо с правителството.

  Да се приписва на правителството е или незнание от страна на автокрана, или (най-вероятно) мозъчни промивка, за да се настърви и без това дезориентирания избирател на Г"Е"РБ, непритежаващ никакви знания.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По точка 3)

  Както и авторката с недоволствие отбелязва, средствата бяха спряни за програмния период 2010-2013 година на базата на одит извършен в края на юни 2013 година (2 седмици след като правителството на Орешарски влезе в длъжност)!

  В публикувания през ноември 2013 година доклад се подчертават неразбории в годините 2010 до 2013 година, корупция и престъпност, и на базата на тях се спряха тези средства.

  Обобщение на точка 3)
  Вината е само на Борисов!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По точка 4)

  Вдигането на пенсионната възраст е голяма глупост!

  Спирането на това неолиберално безсмислие е едно от най-добрите неща, което правителството и НС направиха!

  Ако неолибералите и либертарианците от ИПИ, които цял живот, освен пасквили и неолибнрален, либертариански буламач нищо смислено не са произвели, им се бачка до 70 години, то моля - нека го правят!

  Хората не са обаче виновни, че в нашата неолиберална, либертарианска Държава биват ограбвани и им се натяква валшиво, че трябва да работят докато умрат.

  Така, че спирането на тази глупост е едно много добро решение!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По точка 5)

  Енергийната система беше закопана от Борисов и Г"Е"РБ!

  Както писах в коментара си по точка 1) орязването на бюджета на БЕХ и НЕК в периода август 2009-март 2013 година доведе до дефицити и загуби в тях.

  Борисов спря също Белене, и превърна така инвестициите в загуби!

  Едно държавно предприятие, както и всяко друго предприятие, тряьва да инвестира и да расте, да строи, за да е печелившо. За неолибералите и либертарианците обаче думата "държавно" е олицетворение на Луцифер, затова те направиха чрез Борисов всичко възможно да фалират БЕХ и НЕК.

  Затова и тази точка отива на сметката на Борисов и Г"Е"РБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По точка 6)

  За неолибералите и либертарианците от ИПИ всеки опит за регулация е намаляване на влиянието на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита Сила е равно на Еретичество!

  Този закон е една недостатъчна стъпка в правилната посока, но трябват още повече и още по-здрави регулации.

  Така, че упрек към Правителството и Парламента, че направиха недостаточно в това отношение и не регулираха здраво.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По точка 7)

  Тази точка няма никакво значение и е въздух под налягане.

  Има 3 важни рейтингови агенции - S&P, Fitch и Moody's.

  От тези 3 само S&P "намали" на второто място след запетайката "рейтинга".

  Държавният рейтинг крета при S&P от поне 10 години м/у ВВВ и ВВВ-. S&P го направи ВВВ-(-) поради 2 причини - рецесиралата от Борисов икономика и политическата не стабилност, заради която Борисов е виновен.

  Това, че този "негативен" "рейтинг" от S&P не играе обаче абсолютно никаква роля го показа емисията на държавен дълг през юни 2014 година!

  Буквално за минути капиталовия пазар я разграби и то на рекордна лихва от 3.5%.

  Така, че и тази 7) точка е невярна!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Обобщение -

  Всяка от тези 7 точки се оказа невярна и пропагандна спрямо правителството на Орешарски.

  Това неолиберално, либертарианско моме от ИПИ се опитва да прехвърли Борисовата вина на Орешарски.

  ИПИ за пореден път показа, че не разбира от макроикономика и финанси, а само от евтина, безсмислена неолиберална и либертарианска пропаганда, основана на грешна и елементарна "икономическа" "теория", която от 1980 година и само за 28 се провали 3 пъти, струвайки на обикновения човек досега умопомрачителната сума от 14685 милиарда $!

  Неолиберализмът и Либертанството свое провалиха тотално и окончателно на 15.09.2008 година!

  Продължавайки неолиберални "парадигми" като Безсмислената борба с бюджетния дефицит по време на криза докара кризата в страните от ЕС, които нямаха криза.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#40] от "socialen":

  "рецесиралата от Борисов икономика и политическата не стабилност, заради която Борисов е виновен..."

  За някои неща съм съгласен с теб, но горният цитат съдържа доста черно-бяла едностранчивост (може би плод на централизъм и абсолютизъм в мисленето).

  Първо не говорете за рецесирал икономика, по-скоро стагнирала и то по време на световната финансова криза и действително стагнираща европейска икономика.

  Второ политическата нестабилност се дължи на назначението на Пеевски за което не бе виновен Борисов, и второ на това че управляваше коалиция от втората и третата политически сили които изходът от предните избори постави в патова ситуация в парламента с точно половината от гласовете на тяхно разположение, за което неможе да бъде държан отговорен Борисов.

  Може да държите Борисов отговорен за това че се държи като опозиция в слаб и разединен парламент, но той Е опозиция и именно това му е работата - да се държи като опозиция и да търси нови избори.

 43. 43 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#37] от "socialen":

  Този неолиберален етикет незнам от къде сте го измислили но забелязвам че се прилага към всичко с което не сте съгласни. Това да не би да е нео-сорсороидизъм? Това че лепите етикети не помага на аргументите ви. Това си е просто мнение а не аргумент.

  Върастта за пенсиониране се покачва в много страни със демогравски срив, включително и в европа. Естествено тази тема бе гореща в първите години на финансовата криза в много точки по света, не бе единствено идея на Дянков. Това би била една от мерките за спасяване на фискалните показатели за момента. Не става въпрос за работа до гроб а за постепенно удължаване на възрастта до разумни нива. Както знаете продължителността на живота и работоспособността непрекъснато растат в западните общества. Наистина е спорна тема но не бих я отхвърлил просто под предлог че била неолиберална.

 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Страшни! Ужасни! Дългосрочни!

  goblenka
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#42] от "dimitarnz":

  По първото:
  Борисов унищожи за 3.5 години 245.000 работни места като наду двойно безработицата от 6.8% на 13.8%, докара опасно ниска, отрицателна инфлация с наченки на дефлация и спря окончателно икономическия растеж.
  Сметни сега, колко години и какви финансови средства, които нямаме, ще са нужни да се завърнем към нивото на заетост от 2008 година, да кажем, при 2% икономически растеж годишно?

  По второто)
  Пеевски беше назначен в петък и беше уволнен във вторник на първото заседание на Парламента.
  Останалото след това е борба на олигарсите по между им - на "добрите" с/у " лошите" олигарси.

  Борисов не е и опозиция. Неговата "партия" не може да се нарече партия, защото е тумба от регегерирали членове на БКП, някои с ефективни присъди, основана на Култа към Житието и Битието на една необразована Личност, която за 3.5 години забатачи икономиката и заетостта с 12 години назад, на ниво 2001-2002 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#43] от "dimitarnz":

  Това е една голяма глупост и заблуждение!

  Както сам написа - ефективността и работоспослбността се повишават!

  Проблемът е в празните и източени пенсионни системи и фондове, които се разграбиха за 35 години Неолиберализъм, дерегулация на финансовия пазар и либерализация на капиталовия пазар при ниски данъци за богатите и при смешно ниски корпоративни данъци, както и при данъчно и счетоводно законодателство, пропито с лобиизъм и вратички за укриване и източване на данъци по легален път.

  Както виждаш, това е резултатът от 35 години Неолиберализъм!

  Дефицити и проблеми по целия свят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#43] от "dimitarnz":

  Хората, оставени на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита Сила през последните 35 години, биват по този начин наказвани 2 пъти:

  1) парите им в пенсионните фондове се профукат в превърналия се в Казино в периода 1980-2008 капиталов пазар

  2) сега трябва да работят за загубите в пенсионните с-ми, за които нямат никаква вина.
  Вината е при тези като ИПИ, които пропагандират Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита Сила, базирани на елементарна и грешна "икономическа" "теория", в която една от основите е глупавата борба за 3% бюджетен дефицит (защо не 4% или 7%, или 5%?)

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#43] от "dimitarnz":

  Вие не проумявате, че проблемът е във възродения от Рейгън и Тачър през 1980 година дясно-либерален англосаксонски Капитализъм, който жаргонно се нарича Неолиберализъм.

  За само 28 години той се провали 3 пъти, довеждайки 3 финансови кризи (1987, 1999 и 2008 година), струвайки на данъкоплатците гигантските 14685 милиарда $ за възкресението му! Докато през 1987 година бяха "само" 185 милиарда $ (инфлационно изчистени!), то през 1999-2000 бяха вече 3500 милиарда $, в през 2008 досега гигантските 11000 милиарда $!

  При тези суми ще работиш не до 67 години, но и 167 години да бачкаш па няма да стигнат!

  Виж докъде го докара обществото в САЩ След 35 години Неолиберализъм - който е концентрвция и трансфер на благосъстоянието от обществото към 1% от него, към свръхбогатите!

  Ето, чети:

  Доходите на 80% от американците стагнират на ниво от 1978, дори регресират според статистиките на Американската правителствена служба US Census Bureau и на Congressional Budget Office на Американския Конгрес:

  1% от населението притежава 35% от цялата собственост и 20% от населението притежават 85% от собствеността!
  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-page25_actualdistribwithlegend.png

  http://cdn.theatlantic.com/newsroom/img/posts/change%20share.png

  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-p25_averagehouseholdincom.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-make450_0.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-own450_2.png
  Wealth, Income, and Power by G. William Domhoff:
  http://www2.ucsc.edu/whorulesamerica/power/wealth.html

  "Recent Trends in Household Wealth in the United States:
  Rising Debt and the Middle-Class Squeeze—an Update to 2007"
  http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_589.pdf

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Най лошото в случая е,че няма за кого другиго да гласуваме освен за ГЕРБ!!!

 50. 50 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами нали подариха по няколко лева на гласуващите за тях, останалото не ги интересува. Покрай подаръците окрадоха каквото можаха. И сега другите да се оправят, а БСП ще дуднат отстрани, че бедните са бедни. А ЗАЩО СА БЕДНИ, НЯМА ДА ПОЕМАТ ВИНАТА! Ще им е виновен световният империализъм и кишата.

 51. 51 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#48] от "socialen":

  Разбирам какво имаш предвид. Заблудата на този 'либерализъм' е че ще има 'trickle down effect' т.е. че съсредоточването на благосъстояние у малка част хора ще им позволи да отворят голям брой работни места (дългосрочно) за останалите, просто поради факта че бизнесът им е по-жизнен и успешен от този на останалите (в даден момент и обстановка). Следователно те като откриватели, инциатори и създатели на по-доходен бизнес се ползват от повече преференции, което теоретично би могло да облагодетелства този тип бизнес и тези които работят за него по-долу по веригата (защото работят за идея която на тях самите няма откъде да им дойде - да кажем Микрософт или Епъл)... За това че капиталът може да капе надолу и до ден днешен няма доказателства че се получава на практика.

  Грфиките които пращаш са показателни. Единствено мисля че се заблуждаваш за "Доходите на 80% от американците стагнират на ниво от 1978" Не стагнира абсолютната им стойност а делът от цялото богатсво в страната. Тази разлика е съществена защото е напълно възможно абсолютната им стойност да се е удвоила или утроила. Това няма как да се види на тези графики защото скалата им е между 0 и 10 милиона долара примерно, докато едно домакинство дали взема 0.03 или 0.06 милиона на година няма как да се види с тези дебели чери. А и идеята е да се демонстрира несправедливостта на насоящата ситуация. Но това си е проблем за американците.

  Мисля че по-скоро става дума за това какви ценности желае да си изработи едно общество. Това че има "правилни" и "неправилни" решения е пълна илюзия. Моята субективна оценка е че на миниатюрна държавица като нашата и отива по-либерално управление (не абсолютно либерално) и нямам нищо напротив милионери които спазват законите.

 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#51] от "dimitarnz":

  Няма абсолютно богатство.

  Статистиката е супер, защото показва разпределението по различните слоеве на населението.

  Ясно се вижда, че почти 300 милиона американци са ощетени.
  Данните са на Американската правителствена служба US Census Bureau и на бюджетната служба на американския конгрес Congressional Budget Office и са точно така, както са дадени и точно в този смисъл.

  Средната класа изтънява, високо квалифицирани роботници са принудени да заемат работните места на по-малко квалифицираните. Тези, на свой ред, работните места на по-ниско квалифицираните от тях и т.н, и т.н. Докато най-неквалифицираните, без образование изпаднат окончателно от работния пазар. По статистика те са и с най-висок прираст и по този начин завличат надолу и поколението си.

  Tricle down е провал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Каквото и да е направило правителството на Орешарски по това направление, то в никакъв случай не може да съперничи на постиженията на Бойковото. Напразно експертите се опитаха с предложение за ревизия на бюджета да свият ножицата, ама не би! ББ-правителството е непостижимо и навеки ще остане такова. И с още нещо: само за два дни протестиращите срещу него постигнаха брой, дето после-протестиращите срещу Орешарски не можаха да съберат за една цяла година.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Едно си соросоидите знаят, едно си баят и мрат да хвърлят яки цифри....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK